ارتقا قطعات لپتاپ آیا ممکن است؟ بله، با توجه به جدید یا قدیمی بودن لپتاپ تان، شما می توانید برخی قطعات لپتاپ را ارتقا دهید.
به گزارش زوم تک به نقل از وبسایت howtogeek، بسیاری از کاربران این روزها به جای استفاده از PC ترجیح می دهند یک لپتاپ داشته باشند. برخلاف PC، که باید هزینه گزافی برای خرید مانیتور، کیس و … کرد، هزینه ی خرید یک لپتاپ به مراتب پایین تر است.
برخلاف PC، به روز رسانی کردن اجزای سخت افزاری لپ تاپ به به سادگی PC نیست. لپ تاپ های جدید بسیار پیچیده تر از لپ تاپ های قدیمی تر است. به همین علت، به روز رسانی اجزا لپ تاپ سخت تر شده است.
با این وجود امکان افزایش رم (RAm) و برخی از دیگر درایور همچنان وجود دارد. برخلاف PC، اگر لپ تاپ به قصد بهبود اجزا سخت افزاری خریداری میکنید، این کار شما کاملا اشتباه است. به یاد داشته باشید باید لپ تاپی را خریداری کنید که مشخصات سخت افزاری مورد نظر شما را دارد.
ارتقا قطعات لپتاپ
به روز رسانی اجزای سخت افزاری برخی از لپ تاپ ها ساده تر از برخی دیگر است، اما باید بدانید که دست شما ما اغلب در بهبود قطعات سخت افزاری لپ تاپ محدود است.
در ابتدا نگاهی دقیق تر به تفاوتهای میان لپ تاپ و PC میاندازیم. هنگامی که شما یک کیس خریداری میکنید، فضای زیادی وجود دارد. شما هر زمان که بخواهید می توانید کیس را باز کنید و دوباره آن را براحتی ببندید. برای باز کردن کیس تنها به به یک پیچ گوشتی نیاز دارید تمام چیزی که باید انجام بدهید باز کردن چند پیچ ساده است.
شما می توانید هر زمان که بخواهید قطعات کیس را عوض کنید، باز کنید یا آن را دوباره ببندید. معمولا قطعات کیس همیشگی نیستند، پس می توان به سادگی عوض کرد. حتی اگر شما یک کامپیوتر «all- in -one» خریداری کنید، معمولا کمپانی های سازنده این دستگاه ها را بدون اسلات رم و دیگر درایوها عرضه می کنند. شما می توانید با توجه به نیاز خودتان اسلات رم یا … مورد نیاز را خریداری کرده و آن را نصب کنید.
ممکن است برخی از کمپانی های تولید کننده های کامپیوترهای «All in one» ارتقا قطعات سخت افزاری این دست کامپیوترها محدود تر و سخت تر کنند، اما با این وجود معمولا ارتقا قطعات کامپیوتر به سختی لپ تاپ نیست.
در خصوص لپ تاپ داستان، کاملا متفاوت است. شما نمی توانید لپ تاپ مورد دلخواهتان را طراحی کنید، بلکه فقط برای شما گزینه برای خرید وجود دارد. بدنه برای لپ تاپ ها طراحی می شود و با توجه به بدنه لپ تاپ، مشخصات سخت افزار برای لپ تاپ ها تعیین می شود.
لپ تاپ های مدرن و گران قیمت اولترا اینتل، مک بوک های پرو اپل و … که دارای بدنه بسیار ظریفی هستند، تقریبا اگر اصلا گزینه مناسیب برای به روزرسانی کردن قطعات درون سخت افزاری به شمار نمی آیند.
چرا من نمی توانم قطعات سخت افزاری لپ تاپ عوض کنم؟
در ادامه به چند مورد که مانع بهبود یا تغییر قطعات درون سخت افزاری لپ تاپ می شوند، اشاره می کنیم.
طراحی: طراحی بسیاری از لپ تاپ های جدید به گونه ای است که باز نشوند. مایکروسافت سرفیس 2 را در نظر بگیرید. برای ذوب چسب کنار نمایشگر و درآوردن آن نیاز به ابزارخاص میباشد. برخلاف قطعات درون سخت افزاری کیس PC که کاملا سر هم و فضای نسبتا زیادی به یکدیگر نصب شدهاند. قطعات سخت افزاری سرفیس 2 به یکدیگر چسبیده اند. این مورد مورد در خصوص باتری نیز صدق میکند و و مطمئنا یک کاربر عادی نمی تواند از پس عوض کردن قطعات چنین لپتاپی بربیاید!
باتری کاملا به بدن چسبیده است به راحتی نمیتوان آن را در بیاورید یا آن را عوض کنید. کار با چنین قطعاتی کاملاً نیازمند تجربه و دانش خاصی می باشد. شاید اینطور فرض کنید که قطعات استخدام ساری لپتاپهایی که با داشتن یک پیچ گوشتی و پیچاندن چند پیچ کوچک ساده باز می شوند، به سختی دیگر لپتاپها نباشند.
برای مثال یک لپ تاپ مک بوک پرو اپل را در نظر بگیرید. برای باز کردن یک مک بوک پرو اپل به یک پیچ گوشتی مخصوص برای باز کردن چند پیچ ساده نیاز است، اما در مقایسه با سرفیس 2 پرو، چیدمان قطعات سخت افزاری مک بوک پرو اپل آنقدر تفاوت چندانی ندارد!
قطعات سخت افزاری به یکدیگر چسبیده اند و به راحتی باز نمیشوند. باتری نیز کاملا به به بدنه نصب شده است و باز کردن آن کار هر کسی نیست!
پیچیدگی مادربرد لپتاپ
باز کردن IT: حتی اگر شما بتوانید لپتاپ رو باز کنید، و به قطعات سخت افزاری لپ تاپ دسترسی داشته باشید، درک چیدمان قطعات سخت افزاری لپ تاپ ساده نیست! حال اگر بخواهید قطعه ای را عوض، تعمیر یا جایگزین قطعه بهتری کنید، کار بسیار دشواری پیش رو دارید.
همانطور که گفته شد قطعات سختافزاری اغلب لپ تاپ ها به یکدیگر چسبیده اند و باز کردن آن ها کار بسیار دشواری است. برای مثال اگر بخواهید یک قطعه مخصوص مخصوصی را تعمیر کنید، شاید مجبور شوید که قطعات دیگر را جدا کنید. برای مثال درون لپتاپ مایکروسافت پرو 2، 90 پیچ کوچک وجود دارد!
لحیم قطعات: بعضی از دستگاه های دارای قطعات لحیم شده هستند. ی مثال مکبوکپرو ابر را در نظر بگیرید. ، قطعات کارت گرافیک، سی پی یو و رم بر روی برد قرار گرفته اند ( یا به اصطلاح کاربران PC: همان طور مادربرد) لحیم شده هستند. مطمئنا شما نمی توانید یکی از این قطعات را جدا کنید و و آن را با قطعه جدیدتر و بهتری جایگزین کنید.
(لحیم کاری فرآیند استفاده از یک ماده فلزی ذوب شده در حرارت زیاد به دو جسم است. برای مثال در اینجا برد و رم را در نظر بگیرید).
اگر بخواهم به طور خلاصه بگویم، شما نمی توانید به سادگی هر قطعه ای که بر روی برد لپ تاپ تان قرار گرقته است را جدا کنید و آن را با قطعه جدیدی جایگزین کنید.
گارانتی محصولات: براساس گفته اغلب کمپانی ها یا شرکت های ثالث، در صورت دستکاری قطعات و گاها حتی باز کردن دستگاه، گارانتی محصول مربوطه باطل می شود. پس اگر به تازگی لپتاپ تان خریداری کرده اید، حتی اگر کار با قطعات سخت افزاری لپتاپ را می دانید، با شرکت مربوطه هماهنگ کنید تا گارانتی دستگاه تان باطل نشود.
اگر به شرایط باطل کننده قطعات قطعات سخت افزاری لپتاپ آشنایی ندارید، با شرکت مربوطه تماس بگیرید تا خدای نکرده به گارانتی دستگاه شما لکه وارد نشود.
شرکت ها اغلب در صورت مشاهده هر گونه دست کاری قطعات توسط کاربران، گارانتی محصول را باطل کرده و دیگر پاسخگوی شکایات کاربران نخواهند بود.
قطعات قابل ارتقا لپ تاپ؛ کدام قطعات لپتاپ را می توان با قطعات جدیدتر عوض کرد؟
اغلب اوقات می توان یک سری قعطات خاص لپتاپ ها را عوض کرد. اگر لپتاپ شما قدیمی تر باشد، شانس اینکه قطعات بیشتری را بتوان عوض کرد، بیشتر خواهد شد و مطمعنا اگر لپتاپ تان جدیدتر باشد، قطعات کمتری را می توانید عوض کنید. قطر لپتاپ های قدیمی تر بیشتر و ارتقا قطعات درون لپتاپ آسان تر خواهد بود.
- ارتقا رم لپتاپ: اگر مادربرد لپتاپ شما یک اسلات رم اضافی دارد، شما می توانید می توانید یک رم مناسب با مشخصات لپتاپ تان خریداری کنید و آن را در اسلات رم نصب کنید. اگر مادربرد لپتاپ شما دارای هیچ اسلات رم اضافی نیست، شما نمی توانید خشاب رم دیگری به مادربرد لپتاپ تان اضافه کنید. به توجه به مشخصات لپتاپ تان گاها می توانید، خشاب های رم لپتاپ تان را با رم های ارتقا یافته عوض کنید. برای دانستن اینکه لپتاپ تا چه مقدار رم را پشتیبانی می کند، از شرکت سازنده بپرسید. توجه کنید که برخلاف کیس PC، شما نمی توانید هر مقدار که بخواهید رم لپتاپ تان را ارتقا بدهید! اگر به نیت ارتقا لپتاپ، یک لپتاپ ارزان تر خریداری می کنید، مراقب باشید!
- ارتقا درایو HDD و SSD: حاما بارها شنیده اید که یکی از مهم ترین اجزا لپتاپ در ارتقا سرعت ویندوز و اجرای برنامه ها، درایو SSD می باشد. معمولا، اگر لپتاپ ما قدیمی یا جدید نیز باشد، می توانید درایو HDD تان را به درایو SSD تبدیل کنید. برای انجام این کار، باید لپتاپ تان را باز کنید، هارد درایو فعلی را جدا کنید و با توجه به مشخصات و توانایی لپتاپ تان، هارد درایو مناسب را نصب کنید. برای نصب هارددرایو جدید نیازی به بک آپ گرفتن از اطلاعات قبلی ونیدوزتان ندارد. هم چنین نیازی به دوباره نصب کردن ویندوزتان نیز نیست. برخی از لپتاپ های بزرگ تر شاید فضای بیشتری برای هاردهای SSD داشته باشند، اما به یاد داشته باشید که هم چون رم، لپتاپ شما نیز توانایی پشتیبانی از یک ظرفیت مشخصی برای هارد SSD را دارد.
- تعویض اپتیکال درایو با SSD: اگر می خواهید درایو داخلی لپ تاپ خود را حفظ کرده و یک درایو SSD نصب کنید ، ممکن است بتوانید درایو نوری (CD ، DVD یا Blu-ray) لپ تاپ را با یک درایو SSD جایگزین کنید. برای این منظور به محفظه مناسبی نیاز خواهید داشت که به SSD اجازه می دهد در محفظه درایو نوری قرار گیرد.
ارتقا سی پی یو ( CPU) و گرافیک ( GPU) لپتاپ ممکن است؟
بسته به لپتاپ تان شاید بتوانید، کارت گرافیک و سی پی یو لپتاپ تان را ارتقا بدهید، اما در اغلب اوقات ارتقا گرافیک و به خصوص سی پی یو ناممکن است. اگر به نیت ارتقا لپتاپ، می خواهید لپتاپی را خریداری کنید، در نظر داشته باشید که امکان ارتقا کارت گرافیک و سی پی یو را دارد.پ
بسته به کارت گرافیک و سی پی یو، گرمای متفاوتی ایجاد می شود که لپتاپ شما باید توانایی خنک کردن دستگاه را داشته باشد. به همین علت، یکی از مهم ترین دلایل عدم ارتقا کارت گرافیک و سی پی یو لپتاپ ها، عدم توانایی لپتاپ در خنگ کردن فطعات سخت افزاری است.
اگر لپتاپ شما در صورت ارتقا قطعات بتوان قطعات جدید را خنک کند، مشکلی از این بابت به دستگاه شما وارد نمی شود.
چطور بفهمم می توانم قطعات لپتاپم را ارتقا بدهم؟
پاسخ این پرسش را شما می دانید! همان طور که در ابتدا گقته شد، برخلاف کیس PC، دست شما در ارتقا قطعات لپتاپ بسته و محدودتر است.
اگر به تازگی یکی از لپتاپ های باریک و گران قیمت مک بوک پرو یا … را خریداری کرده اید، دست تان بسته تر نیز می شود!
پس شما می توانید که رم یا درایوSDD نصب کنید؟ برای دانستن این پرسش، یا می توانید از شرکت سازنده بخواهید که به شما بگویید که آیا دستگاه مربوطه ار ارتقا قطعات پشتیبانی می کند یا خیر! هم چنین می توانید با چند جست و جو ساده در گوگل به پاسخ پرسش خود برسید. مطمعنا افراد دیگری نیز بوده اند که به فکر ارتقا قطعات لپتاپ شان بوده اند. شما هم چنین می توانید از آن ها بخواهید که به شما در این موضوع کمک کنند.
برخی از کمپانی های تولید کننده لپتاپ، بروشورهایی در جعبه لپتاپ ها قرار می دهند که به شما نحوه باز کردن لپتاپ و تغییر/ارتقا قعطات را آموزش می دهند. برای دانستن این اینکه چنین بروشوری برای لپتاپ شما در نظر گرفته شده است، نگاهی به درون جعبه دستگاه خود بی اندازید. شاید در گوگل، مطالبی از دیگر کاربران پیدا کنید که در خصوص تجربه و آموزش ارتقا قعطات دستگاه لپتاپ شما پرداخته اند، گرچه این دست مطلب غیررسمی هستند، اما شما می توانید از آن تجارب نیز استفاده کنید.
نصب برخی از قطعات در مقایسه با برخی از دیگر قعطات بسیار سخت تر می شود. پس مراقب باشید که خودسرانه موجبات آسیب رسیدن به لپتات تان را فراهم نمی کنید.
به خاطر داشته باشید که نباید به نیت ارتقا قطعات در آینده، دست به خرید یک لپتاپ ارزان تر بزنید. برخلاف کیس های PC، معمولا قابلیت ارتقا قطعات لپتاپ ممکن پذیر نیست. در صورت قابلیت ارتقا لپتاپ، تنها برخی از قطعات لپتاپ قابلیت را می توان ارتقا/ تعویض کرد. پس قبل از خرید لپتاپی، تحقیق لازم را انجام بدهید تا از خرید خود در آنیده پشیمان نمی شوید. در صورت ارتقا قطعات، تنها برخی از قطعات لپتاپ هم چون رم، هارد HDD، هارد اپتیکال اغلب قابلیت تعویض شدن را دارند.
منبع: how to geek
در ادامه در مجله خبری زوم تک بیشتر بخوانید:
چرا وبکم خطرناک است؟ 11 دلیل برای اثبات خطرناک بودن وبکم کدام است
چگونه از داغ شدن کامپیوتر جلوگیری کنیم؟
کلاه برداری از آیفون به اسم اپل به کام کلاهبرداران چینی! تحویل آب میوه سیب به جای آیفون!
مجله تکنولوژی زوم تک