تحقیق درباره انواع نمک و تولید آن

تحقیق درباره انواع نمک و تولید آن

تحقیق درباره انواع نمک و تولید آن : اگر به هر اشپزخانه ی سر بزنید غیرممکن است که در آن نمک پیدا نکنید. نمک را با شوری و رنگ سفیدش می شناسند. البته این روزها پزشکان تاکیدهای زیادی می کنند که افراد بیش از اندازه نمک را استفاده نکنند و خودشان را دچار بیماری های متعددی نکنند. در ادامه این مطلب ما سعی کرده ایم هر موضوعی را که مرتبط با نمک است در قالب یک پست به کاربران عزیز ارائه کنیم. زوم تک را همراهی کنید…

نمک چیست؟

نمک به عنوان یکی از موادی می باشد که برای سوخت و ساز مواد خوراک در بدن بسیار ضروری می باشد و همچنین برای عملکرد صحیح ماهیچه ها و انتقال پیامهای عصبی نیاز می باشد. ولی انطور که ثابت شده است افرادی که زیادتر از حد طبیعی نمک مصرف می کنند به پوکی استخوان و افزایش فشارخون مبتلا می گردد و مخصوصا در افرادی که فشارخون بالایی به صورت وراثتی داشته اند.

زمانی که فشارخون بالاتر رود ،به طبع خطر حمله قلبی و سکته قلبی نیز زیادتر می گردد. انگونه که سازمان بهداشت جهانی اعلام نموده است، میزان مجاز مصرف روزانه نمک تقریبا 5 گرم می باشد. البته بیشتر مواد غذایی دارای نمک هستند و نیازی نیست ما خودمان به آن ها نمک اضافه کنیم. میزان نمکی که به واسطه رژیم غذایی به بدن یک فرد سالم و بالغ می رسد تقریبا در روز حدود 3500میلی گرم می باشد.

نمک چیست؟

نمک خوراکی چیست؟

نمک خوراکی ساخته شده از سدیم و کلر می باشد که محلول در آب بوده و به عنوان مهمترین املاحی می باشد که انسان ها در طول روز از آن استفاده می کنند. نمک خوراکی به صورت سنگ نمک استخراج می گردد و به صورت معدنی در ته نشینها و رسوبها و چین خوردگیها یافت می شود. البته در آب دریاها نیز نمک به میزان زیادی وجود داشته که میتوان آن را برداشت کرد.

نمک خوراکی مثل دیگر نمکها دارای ترکیبات یونی می باشد. همانطور که اشاره کرده ایم سدیم و کلر (عنصرهای ترکیب یونی) در نمک خوراکی وجود داشته اند. کانی ها به دلیل ورود ناخالصی ها به نمک خوراکی یا بلور هالیت، به رنگهای مختلفی تبدیل می شوند که مثلا رنگ سیاه با ورود عنصرهای کربن و اورانیوم می باشد.

کانی ها به همراه نمک تلخ یا سیلویت ها در محیطهای گرم و خشک و همچنین محیطهای تبخیری وجود داشته اند. جلای شیشه ی ،مزه شور و سختی کم آنها سبب می گردد تا به راحتی در بین گروه های کانی های مشابه ، دیده و شناخته گردند.

انواع نمک

نمک ها انواع مختلفی داشته اند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نمک صنعتی: این نمک ید ندارد و درجه خلوص آن از نمک خوراکی بسیار پایین تر می باشد. نباید برای مصرف های خانگی از این نمک استفاده کرد ولی در کاربردهای صنعتی بیش تر این نمک را مورد استفاده قرار می دهند.
  • نمک پتاسیم: برخی این نمک را با نام نمک رژیمی می شناسند. ولی به این دلیل آن را نمک پتاسیم می گویند چون شوری آن کمتر از نمکهای معمولی بوده است.
  • نمک سیاه : با نمک دریا نیز آن را می شناسند که به وسیله تبخیر آب دریا درست می شود.
  • نمک تصفیه شده : این نمک همان نمکی است که رنگ سفید بلوری داشته است و در اشپزخانه ها از آن استفاده می گردد.
  • نمک دانه درشت : نمک دانه درشت در اصل همان نمک تصفیه شده است اما دانه های آن درشت تر هستند و به همین دلیل نمی توان در نمکدان ها از آن استفاده کرد.
بیشتر بخوانید  مصرف کم نمک نیز به بدن آسیب می رساند!

تولید نمک

روش های مختلفی وجود داشته است که می توان نمک را به واسطه ی آن ها بدست آورد:

  • استخراج محلول
  • تبخیر خورشیدی
  • استخراج عمیق محوری
  • روش دستی

روش دستی به این صورت است که در برخی از نواحی دریاچه نمک وجود داشته یا به قدری در کف دریا نمک وجود دارد که میتوان به صورت دستی آنها را استخراج نمود. اما بهتر است بدانید که بیش تر نمک های که به دست ما می رسند از روش استخراج محلول می باشد.

تولید نمک

تحقیق در مورد نمک ید دار

حتما به خوبی می دانید که اگر در برنامه غذایی افراد کمبود ید وجود داشته باشد می تواند زمینه ساز بروز بیماری های مختلف مثل گواتر شود.عموما نمک های را که تصفیه می کنند بعد به آن ها پتاسیم یدات اضافه می نمایند تا مصرف کننده بتواند از آن بهره ببرد و میزان مورد نیاز را در روز نیز دریافت نماید. این محصولات را با نام نمک یددار می شناسند.

نمک های تصفیه شده یددار چون خلوص بالاتری داشته اند می توانند برای مدت زمان زیادتری ید را نگه دارند.برای اینکه در نمکهای یددار ، ید محفوظ بماند ، باید در مدت زمان کم تر از 1 سال نمک را مصرف کرد و آن را در ظرف های در بسته و همچنین به دور از هر گونه رطوبت و نوری نگه داشت. بهتر است ظرف های مورد استفاده از جنس چوب، شیشه تیره یا پلاستیکی باشند. توصیه ی می شود آشپزهای عزیز همیشه در اخر غذا نمک را اضافه کنند تا میزان ید آن تا جایی که ممکن است حفظ گردد.

نکته ) در تصویر زیر ساختار نمک را مشاهده می نمایید:

تحقیق در مورد نمک ید دار

طرز تهیه نمک خوراکی

برای اینکه نمک خوراکی تهیه شود مراحل زیادی باید سپری شود که در کارخانه ها معمولا مراحل به شرح زیر می باشند:

  1. در گام اول سنگ نمک را آسیاب می کنند یا به صورت مستقیم از نمک تبخیری استفاده می نمایند و بعد انحلال آن در آب خالص انجام میگیرد و در پایان گام اول محلول اشباع آب نمک تهیه می شود.
  2. برای رسوب کامل کلسیم و منیزیم مواد شیمیایی را اضافه می کنند و مواد نامحلول را خارج می کنند
  3. برای حذف و از بین بردن ذراتی که از سی میکرون ریزتر هستند ، محلول آب نمک را از فیلترهای شنی عبور میدهند.
  4. محلول اشباع نمک تبخیر شده و بلورهای خالص نمک تولید می گردد و به واسطه سانتریفیوژ جداسازی آنها شکل می گیرد
  5. بلورهای نمک که در سانتریفیوژ می باشند شست و شوی نهایی می شوند و سپس ید به آن ها اضافه می گردد
  6. بلورهای نمک را در خشک کن به وسیله هوای گرم خشک می کنند و نمک ها را برای ذخیره سازی به سیلوها انتقال میدهند
  7. در آخرین مرحله به وسیله دستگاه های که تمام اتوماتیک می باشند، نمک ها را بسته بندی می کنند.

مقالات مرتبط :

4.5/5 - (103 امتیاز)

نظرات در مورد : تحقیق درباره انواع نمک و تولید آن

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *