تحقیق درباره خوارزمی ریاضی دان مشهور ایرانی (زندگی نامه)

تحقیق درباره خوارزمی ریاضی دان مشهور ایرانی (زندگی نامه)

تحقیق درباره خوارزمی ریاضی دان مشهور ایرانی (زندگی نامه) : آیا با اختراع های خوارزمی دانشمند بزرگ قرون وسطی آشنایی دارید ؟ آیا از زندگی نامه وی اطلاعی دارید؟ خوارزمی یکی از ریاضیدان های ایرانی است که هنوز هم نتیجه تحقیق های او و تالیفاتش مورد استفاده قرار می گیرند و می توان گفت که بیش ترین مهارتهای خوارزمی در خصوص حل معادله‌های خطی و درجه دوم بوده است. اگر تمایل دارید با زندگی نامه این ریاضی دان مشهور ایرانی آشنا شوید ، زوم تک را همراهی کنید.

خلاصه زندگی نامه خوارزمی

ابوجعفر محمد بن موسی خوارزمی در سال 780 میلادی در خوارزم متولد شده است که شهرت زیادی در خصوص علم ریاضی داشته است. از گذشته ها به دلیل اصالت وی او را خوارزم نامیده اند و جز یکی از ریاضیدانها، دانشمندان، ستاره شناسها  و جغرافیدانهای دوره عباسیان به شمار می رود. 

این دانشمند در خصوص علم ریاضی مخصوصا در  رشته جبر کارهای زیادی را انجام داده است به صورتی که هیچ کدام از ریاضیدان های آن دوران اصلا در فکر ریاضی چنین تاثیری را نداشته اند و به همین است که ابوجعفر محمد بن موسی خوارزمی را “پدر جبر” می نامند.

همانطور که در ابتدای متن نیز اشاره کرده ایم وی تحقیق ها و تالیفاتی داشته است که با وجود گذشت زمان هنوز هم از آن استفاده می شود و خوارزمی این ریاضی دان قرون وسطی ، کتاب جبر و مقابله داشته که توسط مترجمان زیادی ، ترجمه شده است. او مهارتهای زیادی در حل معادله های خطی و درجه 2 داشته است.

خلاصه زندگی نامه خوارزمی

آثار خوارزمی

کتاب Algoritmi de numero Indorum که به زبان لاتین است ترجمه کتاب ” جمع و تفریق با عددهای هندی” می باشد که سبب شده تا دستگاههای عددی اروپا از عددی نویسی رومی به عدد نوسی هندی عربی تغییر پیدا کرده است و هنوز هم در بسیاری از نقاط مختلف جهان و حتی اروپا فراگیر می باشد.

به صورت کلی می توان گفت که اروپاییان واژه جبر را از کتاب خوارزمی گرفته است و این روزها اصطلاح الگوریتم نیز برگرفته از نام خوارزمی می باشد. خوارزمی در رشته جبر کارهای دیوفانت را دنبال میکرده و به گسترش آن پرداخته است. زمانی که مامون به خلافت رسید، خوارزمی به عنوان عضو دارالحکمه انتخاب شد که مجمعی در بغداد بوده که مامون سرپرست آن بود.

الگوریتم خوارزمی

الگوریتم به زبان ساده به روشی برای حل مسائل گفته می شود که به صورت مرحله به مرحله و به زبان ساده صورت می گیرد. الگوریتم خوارزمی شامل یک سری دستورالعمل ها می باشد که با توجه به ترتیب خاصی که داشته اند اجرا می شوند و سبب می شود تا مسئله ی حل گردد.

پس می توان گفت که الگوریتم روشی گام به گام است که سبب حل یک مسئله می شود و از گذشته تا کنون برای حل مسائل مختلفی از الگوریتم استفاده می شده است. یکی از نمونه های الگوریتم نحوه ی محاسبه معدل در مدارس است.

نمونه ی از یک الگوریتم را در تصویر زیر مشاهده می کنید:

الگوریتم خوارزمی

 

تحقیق در مورد خوارزمی و الگوریتم

با توجه به اینکه زبان علمی دوران خوارزمی زبان عربی بوده است به همین دلیل وی را با الخوارزمی نیز می شناسند. در عملیات جمع و تفریق و ضرب و تقسیم این دانشمند ایرانی با روشی که داشت بسیار مورد توجه دانشمندان ریاضی اروپا قرار گرفته بود و به دلیل اینکه خوارزمی در محاسبه های 4 عمل اصلی و حل نمونه های مختلفی از مسائل ریاضی روش دقیق و مرحله به مرحله ی را شرح داده بود و در نتیجه به جواب ختم می شد به همین دلیل هر روش را به شکل مرحله به مرحله انجام می شد و به صورت دقیق و جزئیات کافی ارائه می گردید و به جواب می رسید را با روش الگوریتمی می شناسند. تلفظ لاتین الخوارزمی به شکل Algorism  یا الگوریتمی Algorithmic از آن ناشی می شود. 

اکتشافات خوارزمی

این دانشمند بزرگ ، مبنای گاهشماری را تقویم خسروانی به معنی تقویم دوران ساسانی گرفته و سال ایرانی یزدگردی یعنی پایان پادشاه ساسانی را تقسیم به 365 روز نموده است و با این وجود تطبیق بین گاهشماری هندی و بطلیموسی را انجام داده است.

در دنیای نجوم ، این دانشمند و ریاضی دان بزرگ ایرانی نیز صاحب نام . کتابی می باشد که میتوان به کتاب الزیج اشاره کرده که ترجمه آن به زبان لاتین در سال 1126 میلادی انجام شده است و به واسطه اسپانیا به کل اروپا رفته است.

مشخص کردن طول یک درجه از نصف النهار زمین یکی دیگر از کارهای خوارزمی می باشد که همین مورد میتواند نشان دهنده ی کروی بودن زمین باشد.

اختراعات خوارزمی

  • نوآوری در علم جبر با اختراع معادلات خطی و معادله‌های درجه دوم
  • نوآوری در علم حساب با اختراع معادلات الگوریتمی و توسعه اعداد عربی و عددنویسی هندی-عربی
  • نوآوری در علم مثلثات با اختراع توابع مثلثاتی سینوس و کسینوس و همچنین نوآوری در مثلثات کروی
  • اختراع گاه‌شماری عبری (تقویم مختط) و نام‌‌‌های ماه‌های عبری
  • نوآوری در علم نجوم با نوشتن 2 کتاب درباره اسطرلاب و سپس اختراع اسطرلاب
  • نوآوری در علم نجوم با اختراع ابزار “دیوارنما”
  • نوآوری در علوم نجوم با اختراع وسیله “چارک”

اختراعات خوارزمی

مهمترین اختراع خوارزمی چیست؟

با وجود اینکه خوارزمی اثرهای مختلفی داشته است و در زمینه های متفاوت علمی فعالیت کرده است اما متاسفانه در رابطه با زندگینامه وی مطالب بسیار معتبری مطرح نمی باشد. با توجه به آنچه که ویل دورانت در مورد خوارزمی ذکر می کنند می توان گفت که در اصل در 5 دانش وی ادای سهم نموده است که شامل موارد زیر می باشد:

  • ورود ارقام موسوم به هندی به جهان اسلام
  • تکمیل جدول های نجومی
  • تنظیم قدیمی ترین جدولهای مثلثات شناخته شده
  • نوشتن نخستین دائره المعارف جغرافیایی جهان(که با همکاری 69 عالم دیگر بوده است)
  • در کتاب “حساب جمع و معادله” برای معادلات راه حلهای تحلیلی و هندسی وضع نموده است.

آرامگاه خوارزمی

خوارزمی این ریاضیدان بزرگ پیش از 185 قمری در خوارزم متولد شده است و بعد از 233 قمری ،850 میلادی درگذش است که ارامگاه ایشان در بغداد می باشد.

وی در خراسان زندگی می کرده و از دیگر نام های او الخوارزمی می باشد. پیشه وی به عنوان فیلسوف، منجم، جغرافیدان، ریاضیدان، مورخ بوده است. اواخر سده دوم و اوایل سده سوم قمری به عنوان سالهای فعالیت او است.

شیخ الرئیس لقب محمد بن موسی خوارزمی می باشد و در دوره ی عباسیان زندگی می کرده و دین ایشان اسلام بوده است.


مقالات مرتبط :

3.8/5 - (43 امتیاز)

نظرات در مورد : تحقیق درباره خوارزمی ریاضی دان مشهور ایرانی (زندگی نامه)

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *