زلزله در عراق و ایران : زلزله جز مواردی بوده است که ایران طی مدت های گذشته آن را تجربه کرده است.در تعریفی ساده می توان اینگونه گفت که وقتی پوسته جامد زمین در قسمت های زلزله خیز دچار لرزش می شود زلزله رخ میدهد. زلزله ها با توجه به میزان شدتی که دارند می تواند خسارت های مالی و جانی زیادی را به وجود بیاورند.این پدیده طبیعی خصوصیت ها و ویژگیهای منحصر به فرد زیادی داشته است.
یکی از اصلی ترین علت های که سبب ایجاد زلزله می شود بالا رفتن فشاری است که بیش از اندازه در درون سنگ ها و طبقه های درونی زمین ایجاد می شود.این فشار به میزانی می رسد که در سنگ ها گسستگی را بوجود آورده و موجب حرکت دو قطعه سنگ در امتداد سطح شکستگی نسبت به یکدیگر می شود.گسل به همین سطح شکستگی ها گفته می شود که با جابه جایی هستند.زمانی که سنگی شکسته می شود ، میزان انرژی که در زمان زیادی در مقابل شکستگی حالت های متفاوتی را برای آزادسازی انرژی پنهان شده بوجود می آورد.
به گونه ی که در ابتدا فشار و نیرونی درونی این امکان را دارد که سبب شود لرزه های کوچک و خفیفی در سنگ ها ایجاد شود که با عنوان پیش لرزه شناخته می شوند.پس از غلبه این فشار درونی بر روی مقاومت سنگ ها ، انرژی پنهان شده آزاد می شود و در زمین لرزه اصلی ایجاد خواهد شد.البته پس از اینکه زلزله اصلی اتفاق افتاد لرزش های کوچکی ممکن است رخ دهد که به عنوان پس لرزه معروف شده اند. می توان اینگونه گفت که مجموعه در یک زمین لرزه پیش لرزه ، پس لرزه ، لرزه و لرزه اصلی وجود داشته است.
ایران و زلزله
ایران جز کشورهای است که زلزله خیز می باشد و در رابطه با زلزله زیادترین میزان قربانی را نیز داشته است. در طی پانزده سال گذشته ، کشورمان لرزش های متفاوتی را با ریشتر های کوچک و بزرگ تجربه کرده است که می توان به زلزله بم با بزرگی ۶.۵ اشاره کرد که در سال 1382 به وقوع پیوست و سبب شد تا تعداد زیادی از هموطنان ما جانشان را از دست بدهند. پس از آن می توان در سال 91 به زلزله آذربایجان شرقی اشاره کرد که با بزرگی ۶.۴ بود و در شهرهای اهر ، ورزقان و هریس تعداد 306 کشته بر جایی گذاشت و البته سبب ایجاد خسارت های زیادی شد.
تهران جز یکی شهرهای زلزله خیزی است. می توان اینگونه گفت که همه ی قسمت های ایران بر روی سطح های زلزله خیز وجود دارند و از گذشته ها تا کنون ایران زلزله های بسیار زیادی را تحمل نموده است.
عراق و زلزله
در جهان می توان قسمت های را شناخت که جز مناطق زلزله خیز هستند. عراق نیز یکی از کشورهای است که در همسایگی ایران قرار داشته است.اخیرا که زلزله ی به قدرت7.2 ریشتر در کرمانشاه ایران و سلیمانیه در کردستان عراق را لرزند.این زلزله شدید سبب لرزاندن این دو مناطق شده بود.
به صورت کلی می توان اینگونه گفت که این مناطق به سه دسته تقسیم بندی می شوند ولی در این تقسیم بندی چند شهر یا منطقه در دنیا هستند که به عنوان مناطق زلزله خیز شناخته می شوند.
کمربند پیرامون اقیانوس آرام: بیشتر از دو سوم زمین لرزهای جهان در این منطقه با 2 سمت شرقی و غربی اقیانوس آرام اتفاق می افتد.البته در سواحل اقیانوس اطلس زمین لرزه کمتر ایجاد می شود و زمین لرزه های شدید در سواحل غربی قاره های اروپا و آفریقا اتفاق می افتد. سواحل شرقی آمریکای شمالی و جنوبی هم کم خطر و تقریبا آرام هستند.
کمربند آلپاید یا آلپ – هیمالیا : در حدود بیست درصد زمین لرزه ها بر روی این کمربند اتفاق می افتند. ادامه این منطقه از کوه های آلپ اروپا تا رشته کوههای هیمالیا در شمال هند تا اندونزی می باشد. این زمین لرزه ها گاها عمق زیادی ندارند ولی خسارت ها و تلفات جانی زیادی به بار خواهند آورد.
کمربند میانی (گرده ماهی وسط) اقیانوس اطلس: می توان اینگونه گفت که حدود ده درصد از زمین لرزه ها بر روی این کمربندها اتفاق می افتد.معمولا زمین لرزه های که در ایران، افغانستان، پاکستان، ارمنستان و ترکیه اتفاق می افتد کم عمق می باشند ولی به دلیل اینکه کیفیت ساخت و ساز در این کشورها کاملا بالا نیست سبب می شود تلفات زیادی جانی و مالی به وجود بیاورد.
نکته)زلزله جز یکی از اتفاق های است که غیرقابل پیش بینی می باشد و هنوز در هیچ جایی دنیا نمی توانند در مورد زمان وقوع آن اطلاعات دقیقی بدهند ولی همانطور که پیش تر اشاره کرده ایم برخی از مناطق به عنوان ، بخش های زلزله خیز هستند که با رعایت نکات ایمنی را در هر شرایطی در نظر داشته باشند.
مقاله زلزله در عراق و ایران برای شما مفید بود ؟
نظرات در مورد : زلزله در عراق و ایران در چه ابعادی اتفاق افتاد