روت کنید یا روت نکنید؟ مسئله اینجاست! روت کردن دستگاه اندرویدی شما با یک سری ریسک همراه است، نیاز به اطلاعات دارد و در کل کاری است که بایستی با دقت و توجه انجام شود. در این میان بسیاری ممکن است بگویند، “خب چه دلیلی برای روت کردن وجود دارد؟ یا چرا باید خودمان را اذیت کنیم؟” خب، با وجود اینکه پاسخ موردنظر شما بسته به شرایط شما فرق میکند، روت کردن گوشی گسترهای از امکانات را برای دستگاه اندرویدی فعال میکنید که در این مطلب نگاهی به آن میاندازیم.
پیش از هر چیز، روت کردن یعنی چه؟
روت کردن گوشی یعنی دسترسی عمیقتر گوشی. “روت” در لغت به معنی “ریشه” است و واژهای برازنده هم هست چراکه عمل روت کردن در ویندوز یعنی دسترسی ریشهای/عمیق به تنظیمات و فایلهای سیستم عامل. وقتی شما گوشی را خریده ا جعبه بیرون میآورید، تعداد بسیار زیادی تنظیمات برای تغییر وجود دارد اما با روت کردن، شما در حقیقت به یک سری تنظیمات اضافه و یا فایلهای غیرقابل دسترس عمق سیستم عامل دسترسی پیدا میکنید. این کار مسبب از بین رفتن گارانتی گوشی شده و همینطور نیازمند یک میزان هک کردن گوشی است. با این حال، دلایل بسیاری برای روت کردن وجود دارد و راه هایی که امروز برای این کارست آنقدر پیشرفته و آساناند، که با وجود ریسک خراب کردن/و غیر قابل استفاده کردن به طور کلی در طول پروسه روت، باعث میشوند این کار حقیقتاً بیضرر به نظر برسد و ارزشش را داشته باشد
1- دسترسی به اَپهای خاص
اپلیکیشنهای درون گوگل پلی دیگر حرفی/و نیازی برای چیز دیگر باقی نمیگذارند، این حقیقت است. با این وجود، با روت کردن گوشی دسترسی به یک سری اپلیکیشنهای خاص فعال میشود و یا به یک سری الپلیکیشنهای اجازه این داده میشود که عمیقتر درون مغز سیستم عامل شما نفوذ کرده و یک سری ویژگیهای فوقالعاده را فعال کنند. یکی از اپلیکیشنهایی که تنها در حالت روت قابل دسترس است، برای مثال، اپلیکیشن Network Spoofer است. اپلیکیشنی که یک شبکهی وایرلس غیرواقعی ایجاد میکند و وقتی افراد در آن وارد میشوند، شما دسترسی خواهید داشت تصاویر/یا متنی که میبینند را کنترل کنید و یک سری شوخیهای بیضرر ولی درست و حسابی بر روی آنها انجام دهید. از این اپلیکیشن میشود (هر چند نباید) برای دزدی پسورد وایرلس هم استفاده کرد.
گوگل آنچنان نگران روت نیست و خود گوگل پلی تعداد قابل توجهی اپلیکیشن مختص روت دارد اما با کمی جستجو سرویسهای اختصاصی و اَپهای مختص روت را هم خواهید یافت.
2- دسترسی به آخرین آپدیت اندروید
بین گوگل و کمپانییی که شما از آن گوشی میگیرید، اصطلاحاً شرکت “حامل” اندروید، پشت درهای بستهی مناقشات و بحثهای بسیاری درباره نحوه و زمان انتشار یک آپدیت بر روی گوشیهای آن حامل مشخص انجام میشود. اصلاً انجام این آپدیت زیر سوال است. خب، با روت کردن میتوان اهمیتی به این گونه بحثها نداد. با یافتن نسخهی مخصوص گوشی شما از آن آپدیت جدید، که در وبسایتهای معتبر توسعهدهندههای اندروید قابل دسترسی است، به راحتی میتوان یک آپدیت را حتی با یک سری ویژگی اضافه بر روی گوشی نصب کرد.
3- عوض کردن ظاهر اندروید “کاملاً”
ظاهر عادی اندروید که البته تفاوت زیادی از این گوشی به آن گوشی دارد توسط کمپانی سازنده بر روی آن قرار داده میشود و عموماً بسیار مورد نفرت است. بسیاری تصور میکنند زشت است. به هر حال، اگر از این گروه هستید و یا نه، با روت کردن، این کار هم ممکن میشود. اگر گوشی روت باشد، تعداد بیشماری ظاهر مختلف برای اندروید وجود دارد با تعداد زیادی تنظیمات مختلف برای حداکثر شخصی سازی. این ROMها را که میتوان به سادگی از اینترنت دانلود کرد، چهرهی کاملاً جدیدی به اندروید میدهند.
4- حذف نرمافزارهای بیهوده
این نرمافزارها توسط سازنده گوشی و یا گوگل بر روی گوشی گذاشته میشوند. اپلیکیشنهایی که قرار بوده به شما حداکثر استقاده را از سیستم عامل بدهد اما در عمل کاربردی ندارند، برای ما ایرانیها هم بسیاری از نرمافزارهای گوگل، مثل text-to-speech کاملاً بیهوده است. پس بهترین کار حذف کردن آنهاست. اما مشکل اینجاست که شما اجازه حذف آنها را ندارید و میبایستی گوشی را روت کرد. با روت کردن گوشی، آزادید هر چیز جاگیر و بیهودهای را حذف کنید. این کار با ابزاری مثل Titanium Backup ممکن میشود.
5- با روت محدود معنایی ندارد
اندروید همین الان هم یک سیستم عامل آزاد و شدیداً قابل شخصی سازی است. اما اگر دستگاه را روت کنید، رسماً “هر کاری” میتوان انجام داد. “هرکاری”.. میتوان ROMهایی نصب کرد که ظاهر اندروید را آنچنان تغییر دهند که شما اصلآً نتوانید باور کنید یک اندروید دارید و یا برنامههایی نصب کنید که یک سری ویژگی خاص به دستگاه بدهند؛ مثلاً با استفاده از Keyboard Manager میتوان مشخص کرد که وقتی گوشی در حال پهنا است یک نوع کیبرد مخصوص و در وقتی در حال طولی است، یک نوع دیگر فعال شود. و یا میتوان یک سری ویجت را در بخش “نوتیفیکیشن”ها قرار داد. اگر حوصلهی کندوکاو اینترنت و ریسکپذیری و ایدههای جدید را دارید، با روت کردن گوشی، محدودیت معنا نخواهد داشت.
6- بینهایت ویژگی جدید
فارغ از ویژگیهایی که با روت کردن، در میان اَپهای حاضر در گوشی میتوان بیرون کشید، یک سری قابلیتها را با روت کردن میتوان به گوشی اضافه کرد.
قصد دارید گوشی را به یک کنترلر پلی استیشن تبدیل کنید، راهش استفاده از این است. اگر قصد دارید یک سری قانون مشخص برای اینکه چه کسی بتواند/یا نتواند به شما زنگ بزند بگذارید، از این اَپ میتوانید استفاده کنید. اگر حامل اندروید شما، (کمپانی سازنده گوشی)، و یا گوگل، یک سری اپها یا ویژگیها را برای کشور و یا دستگاه شما غیر قابل دسترسی کرده، مهم نیست! با روت کردن، میتوان تبدیل به شهروند یک کشوری در اروپای غربی یا آسیای دور شد و یا به گوگل گفت که به جای سامسونگ از الجی استفاده میکنید. قابلیت دیگر برای مثال، اینست که میتوان یک نسخه از یک نرمافزار پیش فرض یک ورژن اندروید را بر روی قدیمی تر آن نصب کرد. مثلاً میتوان برنامههای مربوط به Camera اندروید 4.4 را بر روی قبلتر از آن نصب کرد. یا به عنوان یک کاربرد خیلی مفید روت کردن، میتوان با استفاده از Undelete چیزهایی را که از روی گوشی اندروید خود پاک کردهاید را بازیابی کنید.
8- بکاپ بهتر
بدون روت کردن دستگاه، یک سری نرمافزارها “تقریبا” میگذارند از گوشی خود بکآپ بگیرید (صرفاً موسیقی و ویدئو و لیست تماس و ..) اما با روت کردن و استفاده از نرمافزاری به نام Titanium Backup میتوان دیتای اپلیکیشنها را هم بکآپ گرفت. مثلاً اگر رکورد فوقالعادهای در temple run دارید، از دیتایش بکآپ بگیرید و سپس پس از یک ریست فکتوری کامل، هم به دیتای این اَپ دسترسی خواهید داشت. (البته بهتر است اشاره کنم به وسیله ی نرمافزاری مثل mobile go میتوان از این دیتا بدون روت بکآپ گرفت)
در هر حال، روت کردن حقیقتاً به درد بعضیها نمیخورد؛ کاربرد بسیاری اصلاً نیاز به روت کردن گوشی ندارد. اما برای بسیار وقتی که صرف میشود و ریسکی که وجود دارد کاملاً ارزشش را دارد چراکه به معنای استفادهی طولانیتر و بهتر از گوشیست. پس مطمئن شوید دارید کار درست را میکنید و بعد از آن دستورالعملها برای روت کردن را قدم به قدم دنبال کنید و پس از آن، دیگر هیچ جای نگرانی نیست.. از دنیای نامحدود گوشیِ روتشدهی خود لذت ببرید.
نظرات در مورد : روت کردن یعنی چه؟ و 9 دلیل برای اینکه باید گوشی خود را روت کنید!