Material You (زبان طراحی جدید اندروید) دارای چه ویژگی هایی است؟

طراحی ظاهری سیستم عامل اندروید یکی از اصلی ترین و مهمترین جنبه های این سیستم عامل است که در طی چند سال اخیر گوگل توجه فراوانی به آن داشته و تغییرات زیادی نیز در این ویژگی ایجاد نموده است. ظاهر سیستم عامل اندروید امروزی نسبت به ظاهر اندرویدی که در سال 2008 از آن رونمایی شد تفاوت فراوانی دارد. علاوه بر شکل ظاهری و نوع طراحی، ویژگی ها و عملکرد این سیستم عامل نیز در سال های اخیر دستخوش تغییراتی شده و رشد و پیشرفت چشمگیری داشته است. زبان طراحی گوگل نیز همزمان با این موضوع تغییر نموده است. در این مطلب قصد داریم به بررسی زبان طراحی جدید اندروید تحت عنوان Material You بپردازیم.

Material You چیست؟

Material You (زبان طراحی جدید اندروید) دارای چه ویژگی هایی است؟

از سال 2014 گوگل بیشتر تمرکز خود را بر روی یک زبان طراحی واحد تحت عنوان طراحی متریال یا Material Design گذاشته است. طراحی متریال به مرور زمان رشد نموده و تکامل یافته است. Material Theming تجدیدنظری اساسی در رابطه با این زبان بود که در سال 2018 انجام شد. پس از آن باز طراحی مجددی تحت عنوان Material You برای اندروید در نظر گرفته شد که در ادامه به طور مفصل به بررسی آن می پردازیم.

گزینه های شخصی سازی گسترده

Material You همانطور که از نامش پیداست متمرکز بر روی (شما) است. در ورژن های قبلی زبان طراحی سیستم عامل اندروید آزادی عمل زیادی به توسعه دهندگان ارائه میشد علاوه بر این، این زبان های طراحی رنگارنگ بودند. Material Theming از این رویکرد استفاده می کرد. اصلی ترین دلیل این موضوع این بود که به برنامه ها اجازه داده شود از طریق طراحی متریال هویت خود را بیان کنند.

اما Material You رویکردی متفاوت در پیش گرفته و برای الهام ایده های مختلف طراحی از کاربران استفاده می کند. Color Extraction را می توان اصلی ترین قابلیت این فلسفه ی طراحی دانست. کار Color Extraction یا استخراج رنگ در واقع این است که رنگ های اصلی پس زمینه ی گوشی شما را بگیرد و آن ها را در اپلیکیشن ها و بر روی منوهای دستگاه اعمال نماید.

پیش از این کاربران باید یا رنگ ها را خودشان انتخاب می کردند و یا از تم های پیش ساخته استفاده می نمودند اما Material You در این زمینه ویژگی خاص و منحصر به فردی را ارائه می دهد. این زبان طراحی مانند قبل به گوشی های اندروید اجازه ی داشتن منوهایی رنگارنگ را می دهد با این تفاوت که روش انتخاب رنگ ها تغییر کرده است.

در نمونه های قبلی در صورتی عدم استفاده از پوسته شخص ثالث گزینه های شخصی سازی بسیار محدودی در اختیار شما قرار داشت. این قضیه با انتشار اندروید 10 و معرفی قابلیت هایی همچون حالت تاریک و … شروع به تغییر و تحول کرد. اکنون با Material You دامنه ی انتخاب وسیع تری دارید زیرا گزینه های بیشتری پیش روی شماست. اما عملکرد آن شبیه به موتور تم سازی نیست بنابراین توانایی تغییر بخشی هایی از رابط کاربری را نخواهید داشت. هدف اصلی Material You این است که در شخصی سازی دستگاه (شما) یا همان کاربر را بیشتر دخیل کند.

بهبود و ارتقاء دسترسی پذیری

زبان طراحی جدید اندروید تمرکزی ویژه بر روی آیتم های بزرگ سیستم عامل دارد. سیستم عامل اندروید 12 در این رابطه از One UI Samsung و iOS الهام گرفته است. در این رابط کاربری کلیدهای بزرگ در اولین نگاه توجه را جلب می کنند. به عنوان مثال اگر نوار اعلان ها را پایین بکشید به سرعت متوجه این کلیدها خواهید شد. در اندروید 12 آیتم های منوی تنظیمات سریع به صورت دو ردیف دو ستونی و در مجموع 4 عدد قرار دارد. در صورتی که در اندروید 11 این آیتم ها 6تا بودند و در یک ردیف قرار داشتند. آیکون ها و توضیحات آن ها در این نسخه واضح تر هستند در صورتی که نسخه های قدیمی تر فاقد توضیحات بودند و در آن ها فقط آیکون وجود داشت.

Material You به منظور افزایش دسترسی پذیری تغییراتی بر روی آیتم های سیستم عامل اعمال نموده است. در این رابط کاربری شما به راحتی می توانید فقط با یک دست به آیتم های گوناگون دسترسی داشته باشید. سامسونگ در سال 2018 در One UI خود این کار را انجام داد. در One UI نیمه ی پایینی صفحه در بردارنده ی اکثر عناصر رابط کاربری است بنابراین می توانید فقط با یک دست به کلیدهای گوناگون دسترسی پیدا کنید. بدین صورت که گوشی خود را نگه داشته و با انگشت شصت خود کلیدها را لمس می کنید. با مشاهده ی Material You الهام گوگل از One UI Samsung سامسونگ را احساس خواهید کرد.

بیشتر بخوانید  مقایسه طول عمر باتری پرچمداران 2018 اپل با پرچمداران اندرویدی

نوار ابزار بالایی نسبت به نسخه های قبلی بسیار بزرگ تر است و عناصر لیست ها در بخش پایینی قرار داده شده اند بنابراین همانطور که گفته شد با یک دست به راحتی می توانید به این عناصر و کلیدها دسترسی پیدا کنید. این مورد در برنامه های مختلف نیز مشهود است. البته برخی برنامه ها مانند مخاطبین ظاهر سنتی نسخه ی قبلی را دارند و در این زمینه فقط تغییراتی محدود مانند ویژگی جدید استخراج رنگ افزوده شده اند. اکثر تغییرات در برنامه هایی مانند تنظیمات اتفاق افتاده است.

طبق ادعای گوگل Material You توانایی تطبیق خود با تمامی نیازها (فارغ از نوع کاربر و سایز گوشی) را دارد. شکل های استفاده شده در رابط کاربری طراحی پویایی دارند و می توانند به راحتی خود را با نیازهای شما تطبیق دهند. تمامی بهبودهایی که در زمینه ی دسترسی پذیری صورت گرفته به معنای این است که گوگل در رابطه با این زبان طراحی به صورت جداگانه بر روی هر کاربر تمرکز کرده و نیازهای آنان را در نظر گرفته است.

یک رابط کاربری پویا

Material You (زبان طراحی جدید اندروید) دارای چه ویژگی هایی است؟

یکی دیگر از تغییرات اساسی که گوگل با این زبان طراحی تأکید بر آن دارد در برخی ویژگی های کوچک و به ظاهر بی اهمیت نهفته است. طبق اظهارات گوگل، این کمپانی با Material You فقط نمی خواهد که (خود) را احساس کنید بلکه به دنبال این است که رابط کاربری جدیدش دسترسی پذیری بهتری داشته و امکان تعامل با آن به راحتی وجود داشته باشد. مهمترین تغییرات آن هایی هستند که متمرکز بر دسترسی پذیری و بهبود آن هستند اما تغییرات کوچک دیگری نیز اعمال شده است.

برخی از این تغییرات کوچک را می توان به سرعت تشخیص داد اما برخی دیگر به راحتی قابل تشخیص نیستند. در سرتاسر رابط کاربری آرایه ای وسیع تر از اشکال مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از ویژگی های خارق العاده و برجسته در Material Theming شکل قرص مانند بود که در Material You بیشتر از آن استفاده شده است. در حال حاضر حتی در گوشی هایی که مجهز به اندروید 12 نیستند برخی اپلیکیشن ها جهت تطابق با این زبان طراحی در حال دریافت آپدیت هایی هستند. البته این دستگاه ها فاقد ویژگی استخراج رنگ می باشند. با این حال تغییرات همچنان قابل توجه است.

در حال حاضر گوگل برای کلیدهای شناور از مستطیل هایی که گوشه گرد دارند به جای دایره استفاده می کند. علاوه بر این وجود منوهای ناوبری و کلیدهای قرص مانند نیز قابل توجه است. اعلان ها با اندازه ای بزرگ تر و گوشه های گرد برجسته هستند و محتوای آن ها راحت تر از نسخه های قبلی خوانده می شود. عناصر به صورت قابل کشش تر طراحی شده اند و حرکات روان تر به نظر می رسد زیرا انیمیشن های جدیدتر مورد استفاده قرار گرفته اند. تمامی این موارد در کنار سایر قابلیت ها باعث می شوند که در اندروید 12 حس زنده و پویا بودن بیشتری به کاربر القا شود.

کلام آخر

در این مطلب ویژگی های زبان طراحی Material You در سیستم عامل اندروید را مورد بررسی قرار دادیم. برای استفاده از این زبان طراحی حتماً لازم نیست که گوشی اندروید شما مجهز به اندروید 12 باشد زیرا هرگاه زمانش فرا برسد تمامی اپلیکیشن های گوگل قابلیت های Material You را در خود جای خواهند داد. آنچه حائز اهمیت است این است که از سال 2014 Material You بزرگ ترین تغییر در زبان طراحی گوگل محسوب می شود. این زبان طراحی بسیاری از مواردی که تا به امروز در زبان طراحی گوگل ثبات داشتند را تغییر داد و در عین حال با پررنگ تر نمودن المان های شخصی سازی گامی روبه جلو برداشت. باید کمی صبور باشیم تا واکنش شرکت های بزرگی چون سامسونگ و شیائومی را در قبال این تغییرات ببینیم.

 

منبع

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : Material You (زبان طراحی جدید اندروید) دارای چه ویژگی هایی است؟

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *