ویروسی شدن ویندوز و مک چه نشانه‌هایی دارد؟ در صورت ویروسی بودن، چه باید کنید؟

ویروسی شدن ویندوز

ویروسی شدن ویندوز یا مک چه نشانه‌هایی دارد؟ با انجام این اقدمات از سیستم عامل ویندوزی یا مک خود در برابر هر گونه ویروس محافظت کنید.

آیا به این شک افتاده‌اید که ویندوز لپتاپ یا کامپبوتر شما ویروسی شده است و ندانید که چه کار باید بکنید؟ اگر هم واقعا مطمعن شده‌اید که ویندوزتان ویروسی شده است، زوم تک به شما کمک می‌کند که چطور ویروس‌ها را تشخیص بدهید و آن‌ها را از بین ببرید. در این مطلب به شما آموزش می‌دهیم که بفهمید ویروس‌ها چطور کار می‌کنند و چطور باید آن‌ها را از بین ببرید.

اگر ویندوزتان ویروسی شده، چه کار باید بکنید؟

مواردی که در این مطلب خواهید خواند:

  • چطور از شر هر ویروسی خلاص شوید
  • ویروس کامپیوتری چیست
  • چطور از اینکه کامپیوترتان ویروسی شده است، مطمعن شوید
  • اگر از طریق ایمیل هم ویندوز شما ویروسی می‌شود یا خیر
  • چطور از کامپیوترتان در  برابر ویروس‌ها محافظت کنید

 

چطور باید از شر ویروس ویندوز خلاص بشویم؟

در این مطلب ما نگاهی به نحوه‌ خلاص شدن از شر  ویروس ویندوز و مک می‌اندازیم.

حدف ویروس از کامپیوترتان

باید بدانید که تمامی ویروس‌های کامپیوتری پنهان هستند و با چشم دیده نمی‌شوند و بدون داشتن آنتی ویروس توانایی فهمیدن وجود ویروس در کامپیورتان را ندارید، پس نمی‌توانید به همین راحتی ویروس ها را پیدا کنید.

اگر فکر می‌کنید یا مطمعنا شده‌اید که کامپیوتر شما ویروسی شده‌ است، 10 مورد زیر را انجام بدهید تا از شر ویروس‌ها خلاص شوید.

 

مرحله اول: یک آنتی ویروس دانلود کنید و نصب کنید

یکی از اپلیکیشن‌های آنتی ویروس را دانلود و نصب کنید یا مراحل بررسی امنیت اینترنتی را کامل کنید. به نظر تیم مختصصان زوم تک، بهترین آنتی ویروس برای شما؛ آنتی ویروس کسپرسکای است.

 

مرحله 2: اتصالات اینترنت خود را قطع کنید

وقتی که با کمک یک آنتی ویروس سعی می‌کنید که ویروس‌های کامپیوترتان را حذف کنید، بهتر است که به اینترتت وصل نباشید و هر گونه اتصالات خود را قطع نمایید. حقیقت این است که برخی ویروس‌ها، در صورت اتصال به اینترنت به سرعت پخش می‌شوند و خطرسازتر خواهند شد.

 

مرحله 3: ریستارت کنید و کامپیوتر خود را در «SafeMode» قرار بدهید

برای حفاظت از کامپیوتر شخصی خود هنگامیکه می‌خواهید ویروس را از بین ببرید، در حالت «SafeMood» ریستارت کنید. اگر نمی‌دانید که چطور این کار را انجام بدهید، موراد ذیل را در نظر بگیرید.

  • کامیپوتر شخصی یا لپتات خود را خاموش و سپس روش کنید.
  • هنگامیکه صفحه بالا آمد، دکمه‌ی  F8 را نگه دارید تا منوی «Advanced boot option» برای‌تان به نمایش دربیاید.
  • گزینه‌ی حالت «click Safe Mode with Networking » را فشار دهید.
  • هنوز اتصال خود به اینترنت را قطع نگه دارید.

 

مرحله 4: فایل‌های موقتی را حذف نمایید

در این مرحله هر فایلی که اضافه است و حافظه‌ی «Disk Clean Up» را اشغال کرده است را باید حذف کنید.

چگونه باید این کار را بکنید:

  • بر روی لوگوی ویندوز در قسمت پایین چپ صفحه، کلیک کنید.
  • عبارت « Temporary Files» را تایپ کنید.
  • بر روی گزینه « Free up disk space by deleting unnecessary files» کلیک کنید.
  • گزینه‌ی «Temporary Internet Files» را در لیست «Disk CleanUp List» پیدا و انتخاب کنید و سپس بر روی OK کلیک کنید.
  • بر روی «Delete Files» کلیک و آن را تایید کنید.

بعضی از ویروس ها طوری برنامه ریزی شده‌اند که هنگام ریستارت شدن (بوت شدن) کامپیوتر شخصی یا لپتاپ شما شروع به کار می‌کنند. با حذف پرونده های موقتی (Temporary) ممکن است آن دست ویروس‌ها پاک شوند. با این حال، این کار همیشه نتیجه نمی‌دهد. برای حذف ویروس‌ها، دیگر موارد زیرا را دنبال کنید.

 

مرحله 5: یک اسکنر آنتی ویروس را بروی کامپیوتر شخصی خود نصب کنید

اینکه کاربران کدام یک از آنتی ویروس‌ها را باید انتخاب کنند، همیشه یکی از پزسش‌ها و نگرانی‌های بسیاری از کاربران بوده است. به نظر بسیاری از کارشناسان، آنتی ویروس‌های نود 32 و کسپرسکی و کسپرسکی اینترنت سیکیورتی همیشه از بهترین‌ها بوده‌اند. اگر آنتی ویروس شما کسپرسکی است، به منظور اسکنن شدن داستگاه‌تان می‌توانید موارد زیرا را دنبال کنید.

 

مرحله 6: حذف ویروس

اگر ویروس پیدا شود، ممکن است که چندین فایل را هدف قرار بدهد. بعد از اسکن شدن دستگاه شما توسط آنتی ویروس و پیدا شدن ویروس، بر روی «Delete» یا « Qurrantine» کردن ویروس کلیک کنید تا از شر ویروس خلاص شوید. پس از حذف یا قرنطینه کردن ویروسس، یک بار دیگر دستگاه خود را اسکن کنید تا از نبود هیچ گونه بدافزار یا ویروس در سیستم خود مطمعن شوید. اگر دوباره ویروسی پیدا شد، به اسکن کردن سیستم خود ادامه بدهید.

 

مرحله 7: سیستم خود را دوباره حذف کنید

بعد از اینکه سیستم خود را توسط آنتی ویروس اسکن کردید و از نبود هیج گونه ویروس و بدافزار در سیبستم‌تانئمطمعن شدید، حالا می‌توانید سیستم خود را ریستارت (ریبوت) کنید. در این مرحله دیگر لازم نیست که پس از بالا آمدن صفحه، گزینه «Safe Mode» را فعال کنید.

 

مرحله 8: همه‌ی گذرواژه‌های (Passwords) خود را حذف کنید و گذرواژه‌های جدیدی را انتخاب کنید

به منظور جلوگیری از هر گونه حمله و حفاظت از سیستم خود، همه‌ی گذرواژه‌هایی که فکر می‌کنید در معرض خطر بوده‌اند را حذف و دوباره آن‌ها را انتخاب کنید. این قدم از این بابت مهم و حائز اهمیت است که در صورت جدی بودن خطر وجود داشتن بدافزارها در سیستم شما، گذرواژه‌های شما توسط بدافزار به سرقت می‌روند. پس هر کاربری باید از گذرواژه‌هایش به خوبی حفاظت کند. هم‌چنین بهتر است که هر از گاهی، گذرواژه‌های خود را عوض کنید.

اگر فکر می‌کنید که آنتی ویروس شما به اندازه‌ی کافی خوب کار نمی‌کند، می‌توانید مشکلات خود را با تیم پشتیبانی آنتی ویروس‌تان، در میان بگذارید.

 

مرحله 9: نرم‌افزارها، مرورگر و سیستم عامل خود را به روز نگه بدارید

به روز نگه داشتن سیستم عامل‌تان، برنامه‌ها و مرورگر همیشه یکی از مهم‌ترین عوامل بازدارنده در کاهش خطر نفوذ بدافزارها به سیستم عامل‌ها بوده است. قدیمی بودن ورژن سیستم عامل، مرورگر یا برنامه‌ها، فرصتی برای مجرمان اینترنتی است تا بدافزارهای‌شان را بر روی دستگاه شما نصب کنند.

 

 

چطور باید از شر ویروس مک خلاص بشویم؟

بسیاری از کاربران مک اینطور فکر می‌کنند که سیستم عامل مک یا لپتاپ‌های مک بوک اصلا ویروسی نمی‌شوند. متاسفانه باید بگوییم که این طرز فکر کاملا اشتباه است! در مقایسه با ویندوز، ویندوزهای کمتری می‌توانند مک را هدف قرار بدهند، اما هم‌چنان ویروس‌هایی هستند که بخواهند مک را هم هدف قرار بدهند و آن را ویرسی کنند.

یکی از اصلی‌ترین فریب‌های که کاربران مک می‌خورند، این است که بسیاری از برنامه‌های مخرب و بدافزارها در جلوه آنتی ویروس و حفاظت از سیستم عامل برای آن‌ها طراحی شده‌اند. چنین برنامه‌هایی در واقع مخرب بوده‌اند و سیستم عامل مک را ویروسی کرده‌اند. مک دفندر (MacDefender)، مک پروتکت‌تر (MacProtector) و مک سکیورتی (MacSecurity) از بارزترین برنامه‌های مخرب در قالب آنتی ویروس برای سیستم عامل مک هستند.

 

اگر فکر می‌کنید سیستم عامل مک‌تان ویروسی شده است، 6 مرحله زیر را انجام بدهید.

  • تمامی برنامه‌هایی که ویروسی شده‌اند را حذف کنید.
  • به قسمت «activity monitor» بروید و به دنبال بدافزارهای مخربی که در بالا ذکر شده‌اند، بگردید.
  • اگر بدافزارهای مخرب ذکر شده را پیدا کردید، قبل از به پایان رساندن «activity monitor» بر روی «Quite Process» کلیک کنید.
  • سپس، بر روی فولدر «Application» بروید و فایل مورد نظر را به « Trash» هدایت کنید.
  • بعد از هدایت کردن فایل مخرب به «Trash»، فایل مورد نظر را در آنجا نیز پاک کنید تا از بین همیشگی بدافزار مطمعن شوید.
  • در مرحله بعد، از به روز رسانی بودن تمامی برنامه‌های خود مطمعن شوید تا مشکلی برای امنیت سیستم عامل پیش نیاید.
بیشتر بخوانید  بهترین راه برای پاک کردن تاریخچه Protection History ویندوز دیفندر در ویندوز 11

برای مطمعن شدن از سلامت سیستم عامل مک‌تان، می‌توانید یکی از آنتی ویروس‌های شناخته شدن را نصب کنید. هم‌چون ویندوز، آنتی‌ ویروس‌های نود 32 و کسپرسکی، برای سیستم عامل مک از بهترین‌ها هستند.

 

ویروس کامپیوتری (Computer Virus) چیست؟

ویروس کامپیوتری یک نوع ویروس مخرب است که به ویروس خود تکثیر معروف هستند. برای مثال، این ویروس‌ها خود را هر نوع درایوی که در کامپیوترتان وجود دارد، تکثیر می‌کند تا سایر قسمت‌های کامپیوتر شما را هم ویروسی کند.

ویروس‌های کامپیوتری در زیر شاخه‌ی ویروس‌ها قرار می‌گیرند، زیرا هم‌چون ویروس‌ها می‌توانند خود را تکثیر کنند. وقتی کامپیوتر شما ویروسی شود، ممکن است بعد از مدت کوتاهی، کامپیوتر شما کند شود و نتواند آنطور که باید کار کند.

 

چطور کامپیوتر شخصی یا لپتاپ شما می‌تواند توسط ویروس‌های کامپیوتری تهدید شود؟

اولین راهی که می‌تواند کامپیوتر شخصی یا لپتاپ شما را در معرض خطر ویروس‌های کامپیوتری قرار بدهد، دستگاه‌ها یا اشیا دیگری است که به کامپیوترتان متصل می‌کنید. برای مثال، یک داریو یا فلش را در نظر بگیرید که ویروسی است؛ چنین اشیایی می‌تواند ویروس‌های کامپیوتری را به دستگاه شما منتقل کند تا در آن‌جا تکثیر شوند و در کل، سیستم شما را به خطر بی‌اندازد. پس لطفا قبل از متصل کردن هر چیزی به دستگاه‌تان، از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید.

برخی از هکرها از فلش (USB) به عنوان تله‌ایی برای دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران استفاده می‌کنند. پس اگر در مکان‌های عمومی هستید، از وسایل عمومی استفاده نکنید. با استفاده از وسایلی هم‌چون فلش که توسط چندین کاربر دیگر مورد استفاده قرار گرفته است، کامپیوتر شما هم می‌تواند به راحتی آن چه که فکر می‌کنید ویروسی شود.

 

دومین راهی که ممکن است توسط آن، ویروس‌های کامپوتری دستگاه شما را تهدید کند، دانلود کردن از اینترنت است.

اگر می‌خواهید یک برنامه یا … را از اینترنت دانلود کنید، مطمعن شوید که از منابع مطمعن و ایمن فایل مورد نظر را دانلود می‌کنید. اگر برای مثال، می‌خواهید برای گوشی هوشمند اندرویدی یا آیفون‌تان برنامه‌ایی دانلود کنید، بهتر از منابع رسمی هم‌چون گوگل Play Store و اپل AppStore  دانلود کنید. از دانلود هر چیزی در صفحات پاپ آپ و وبسایت‌هایی که نمی‌شاسید یا مطمعین نیستید، خودداری کنید.

سومین راهی که می‌تواند راه را برای ورود ویروس‌های کامپیوتری به دستگاه شما میسر کند؛ باز کردن یک «attachment»، کلیک کردن بر روی یک لینک یا باز کردن لینک‌های اسپم در ایمیل‌تان است.

توجه کنید که هر وقت یک ایمیل از منابع یا اشخاصی که نمی‌شناسید، دریافت کردید، آن را نباید باز کنید و آن را باید فورا حذف کنید. اگر هم ایمیل را باز کردید، هیچ «attachment» را باز نکنید و  بر روی هیچ لینکی کلیک نکنید.

چطور باید بفهمید که کامپیوتر شخصی یا لپتاپ‌تان ویروسی شده است؟

راه‌های بسیاری وجود دارد که به شما احتمال وجود ویروس‌ها را هشدار می‌دهد.

اولین مورد، کند شدن محسوس دستگاه شما است. اگر فکر می‌کنید که پردازش شدن یا اجرا شدن هر چیزی بیشتر از حد معمول، طول می‌کشد، احتمال ویروسی شدن دستگاه شما وجود دارد.

دومین مورد، وجود برنامه‌هایی است که توسط خود کاربر نصب نشده‌اند. اگر برنامه‌هایی در دستگاه شما وجود دارد که شما آن را نصب یا دانلود نکرده‌اید، احتمال ویروسی شدن دستگاه شما وجود دارد.

بهترین کاری که در چنین زمانی‌هایی می‌توانید بکنید این است که برنامه‌های ناشناس را پاک کنید و سپس با استفاده از برنامه‌های آنتی ویروس، دستگاه خود را اسکن کنید. اگر در صفحه شما، پاپ آپ به نمایش در می‌آید، این نشانه ویروسی بودن دستگاه شما است. اگر چنین پاپ‌ آپ‌هایی را مشاهده کردید، به سرعت سیستم عامل خود را توسط یک آنتی ویروس اسکن کنید.

سومین مورد، مشاهده هر گونه رفتار عجیب از برنامه‌های نصب شده بر روی دستگاه‌تان است؛ چنین رفتارهای عجیبی می‌تواند نشانه‌گر ویروسی بودن کامپیوتر شخصی یا لپتاپ‌تان باشد. اگر برای مثال، بدون هیچ دلیلی نرم افزاری یا سخت افزاری، برنامه‌ها به یک باره اجرا نشدند یا وسط اجرا هنگ کردند، بدافزار مخربی در دستگاه شما وجود دارد.

و در آخر، ویروس‌ها می‌توانند باعث گرم شدن بی‌دلیل و زیاد کامپیوتر شخصی یا لپتاپ شما شوند. در صورت نبودن هیچ گونه مشکل سخت افزاری یا نرم‌افزاری، گرم شدن بیش از اندازه دستگاه شما، هیچ معنی‌ایی ندارد!

 

چطور دستگاه شما از طریق ایمیل می‌تواند ویروسی شود؟

کامپیوتر شخصی شما از طریق ایمیل نیز می‌تواند ویروسی شوید. در این صورت تنها 2 راه وجود دارد؛ باز کردن فایل «Attachment» یا کلیک کردن بر روی لینکی که اسپم است.

نکته‌ایی که باید در نظر داشته باشید این است که دریافت ایمیل‌های اسپم الزما به معنی در خطر تهدید بودن کامپیوتر شخصی شما نیست. فقط به یاد داشته باشید که به هر نوع ایمیلی با هر عنوان فریب بنده‌ایی که دارد، نباید توجه کنید و بی‌درنگ آن‌ها را باید حذف کنید. ایمیل‌های اسپم یکی از راه‌های درآمد زایی برای گوگل به شمار می‌آیند، اما به خاطر داشته باشید که اگر یکی از آن‌ ایمیل‌های اسپم حاوی ویروس باشد، می‌تواند امنیت بسیاری از کاربران را تهدید کند.

چطور دستگاه خود را در برابر ویروس‌ها محافظت کنید

در اینجا، به چندتا از مهم‌ترین و کلیدی‌ترین مواردی که در حفاظت امنیت دستگاه شما حائز اهمیت است، اشاره شده است.

  • از آنتی ویروس‌های مطمعن استفاده کنید.
  • قبل از دانلود و نصب هر گونه برنامه‌ایی، درباره‌ی آن‌ها تحقیق کنید و نظرات کاربران را بخوانید.
  • قبل از نصب برنامه‌ها، توضیحات و خط مشی‌های توسعه دهندگان برنامه مورد نظر را بررسی کنید.
  • فقط و فقط برنامه‌ها را از منابع رسمی و معتبر دانلود کنید.
  • از تعداد دفعات دانلود شدن یک برنامه مطمعن شوید. مطمعنا هر چقدر که تعداد دانلود بیشتر باشد، بهتر است.
  • بررسی کنید که یک برنامه اجازه دسترسی به کدام بخش‌ها را می‌طلبد. تنها اگر دسترسی‌ها منطقی بودند، اجازه دسترسی را بدهید.
  • هیچ وقت بر روی لینک‌های ناشناس و نامطعن کلیک نکنید و یا به وبسایت‌ها/ … نامطمعن پیام ندهید.
  • بر روی «attachment» در ایمیل، کلیک نکنید.
  • همیشه برنامه‌ها و سیستم عامل خود را به روز رسانی کنید.
  • در صورت وصل شدن به وای فای‌های عمومی، همیشه از اتصال وی پی ان مطمعن استفاده کنید.
  • هیچ وقت دستگاه‌هایی ناشناخته هم‌چون فلش را به کامپیوترتان وصل نکنید.

 

 

 

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : ویروسی شدن ویندوز و مک چه نشانه‌هایی دارد؟ در صورت ویروسی بودن، چه باید کنید؟

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *