تاریخچه‌ی اندروید؛ هر چیزی که باید درباره‌ی نحوه‌ی آغاز به کار اندروید بدانید! + همه‌ی ورژن ها

تاریخچه‌ی اندروید را می‌دانید؟ زوم تک نگاهی دقیق بر نحوه‌ی آغاز فعالیت اندروید و تمامی ورژن‌هایی که تا به امروز منتشر کرده است، داشته است.

بعضی وقت ها هم چین حسی داریم که انگار قرار است، سیستم عامل اندروید را همیشه تا آخر بر روی گوشی های هوشمند خود داشته باشیم. از زمان عرضه اولین ورژن اندروید تا آخرین ورژن آن؛ اندروید 11 تا، حدودا یک دهه طول کشیده است. شاید در طول این یک دهه، عنصر اصلی شناخته شدن و  محبوب شدن هر چه بیشتر اندروید، Open Source بودنش بوده باشد، که این اجازه را گوگل داد تا بیشتر از پیش در عرصه تکنولوژی موفق باشد و از راه در اختیار گذاشتن سیستم عامل اندرویدیش به گروه های ثالث، درآمد زایی نیز داشته باشد. تنها چند سال پس از عرضه اولین ورژن اندروید، سیستم عامل اندروید در کنار سیستم عامل iOS اپل، در دست همه مردم دیده می ‌شدن!

EMUI 11 عرضه شد؛ کدام گوشی‌های هوآوی و آنر قابلیت دریافت اندروید 11 را دارند؟

حال پس از چند سال، ما شاهد عرضه آخرین ورژن اندروید؛ یعنی اندروید 11 هستیم. شاید برای تان سوال باشد، اما اندروید در کم تر ازچند سال، رقیب هایی هم چون Symbian، BlackBerry، Palm OS، Web OS و Windows Phone را شکست داد و جای خود را به عنوان در دسترس ترین سیستم عامل گوشی های هوشمند تثبیت کرد و به نظر نمی آید، گوگل این جایگاه ثبیت شده اندروید را یا فراموش کند یا از رده خارج کند، تا راه را برای سایر رقیب ها هموار تر کند!

 

اندروید

هر چیزی که از رویداد آنلاین 15 سپتامبر؛ سه شنبه‌ همین هفته‌ی اپل انتظار داریم

با ما در زوم تک همراه باشید، تا نگاهی بر تاریخچه‌ی سیستم عامل اندروید بیاندازیم. 😊

تاریخچه‌ی شروع فعالیت اندروید به ماه اکتبر سال 2003 میلادی بر می گردد؛ دقیقا خیلی سال پیش از اینکه استیو جابز (Steve Jobs) مدیر اصلی و بنیان گذار کمپانی بزرگ اپل در آن سال ها با رونمایی از آیفون تمام لمسی و آیفونی که سیستم عامل خاص خودش “iOS” را داشت، بخواهد بمب خبری آن زمان بشود! کمپانی اندروید در شهر پالو (Palo) ایالت کالیفرنیا آمریکا توسط 4 بنیان گذار به نام های Rich Miner، Nick Sears ،Chris White و Andy Rubin به منظور طراحی یک سیستم عامل برای گوشی های هوشمند آسان و در دسترس، بنیان گذاری شده بود.

رابین در یک کنفرانس خبری، از حقیقت ساخته شدن سیستم عامل اندروید تنها برای دوربین های عکاسی گفته بود، اما در آن زمان ،انگار، دوربین های دیجیتال محوبیت و فروش آن چنانی نداشتند. به همین دلیل، کمپانی اندروید تصمیم گرفت که دستگاه هوشمندی بسازد که متفاوت تر از هم نسل های خود در آن زمان بود؛ دستگاه هوشمندی که به واسطه‌ی سیستم عامل کار می‌ کرد و هوشمند هم عکاسی می کرد!

کمپانی گوگل در سال 2005 اندروید را خرید و همه چی  تغییر کرد

 

سال 2005، فصل زرین اندروید بود که حالا این بار زیر مجموعه‌ی گوگل شده بود و توسط خود گوگل هم هدایت می‌شد. رابین و سایر بنیان گذار ها در سایه گوگل که صاحب جدید اندروید بود، دست از توسعه اندروید بر نداشتند و تلاش خود را چند برابر کرده بودند. تصمیم شان این بود سیستم عامل اندروید را تحت لینوکس طراحی کنند. این بدین معنی بود که طراحی تحت لینوکس این امکان را به گوگل می داد که سیستم عامل خود را به گروه ثالث به رایگان در اختیار بگذارد. تیم های گوگل و اندروید به این نتیجه رسیده بودند که می توانند علاوه بر طراحی سیستم عامل، اپ و سرویس های درون سیستم عاملی نیز در اختیار کاربران بگذارند.

رابین به عنوان مدیر اصلی پیش برد اهداف اندروید تا سال 2013 در گوگل ماند، اما وقتی که کمپانی Mountain View کمپانی شروع به فعالیت کرد، نظرش در مورد فعالیت در گوگل تغییر کرد.

در اواخر سال 2014 میلادی، رابین گوگل را ترک کرد و استارت آپ تجاری خود را  احداث کرد، اما مدت زمان زیادی طول نکشید، و در سال 2017 با کمپانی Essential به عرصه گوشی های هوشمند برگشت.

 

لوگوی اندروید

شاید برای تان عجیب باشد، لوگوی اندروید برگرفته از چه چیزی است؛ در حقیقت، لوگوی اندروید، شامل ترکیب روبات و کفش دوزکی است که به رنگ سبر درآمده اند. طراحی لوگوی اندروید توسط یکی از کارکنان گوگل به اسم Irina Blok صورت گرفت. بلاک می گوید تنها چیزی از جانب گوگل به او گفته شده بود، چیزی برای طراحی لوگوی یک روبات ساده بود.  بلاک از تصمیم اش برای نشان دادن عدم بکار بردن جنسیت در لوگوی نهایی گفت که دلیلش چیزی برابر بین مرد و زن در همه‌ی عرصه ها نبود.

یک چیزی که تصمیم مشترک بین گوگل و بلاک بود، این بود که هر 2 تصمیم داشتند که اندروید یک سیستم عامل Open Source باشد. این در حالی بود که هر کمپانی بزرگ دیگر بخصوص اپل، از اینکه بفهمند کمپانی یا اشخاص دیگری لوگو مخصوصشان را باز طراحی یا از آن برای خود استفاده می‌ کنند، خیلی در حذر بودند. گرچه، این روبات سبز دوست داشتنی گوگل تا به امروز توسعه پیدا کرده است و توسط میلیون ها نفر هم اکنون استفاده می شود. شاید دلیلش اش هم چیزی نباشد جز لایسنسی که گوگل برای خود تهیه کرده بود.

فهرست کامل گوشی های دریافت کننده اندروید 11 شیائومی

عروسکی که گوگل برای خود درست کرده بود به نام های Bugroid و اندی (Andy) شناخته می شود و تا سال 2019، نماینگر لوگوی اندروید گوگل بود. یک سال بعد، در سال 2020 فعلی، اندی بدن خود را از دست داد و تنها سرش باقی ماند.

عرضه اندروید ورژن 1.0

در سال 2007، استیو جابز از آیفون رونمایی کرد و آیفون سر آغاز فصل جدیدی در تکنولوژی گوشی ها شد؛ از گوشی های ساده تا گوشی های هوشمند! در آن مدت، گوگل هم چنان مشغول فعالیت بر روی سیستم عامل اندروید خود به صورت پنهانی بود، اما در ماه نوامبر همان سال، گوگل کم کم رقابت خود را با اپل و سایر کمپانی های دیگر با عرضه اولین ورژن اندروید رسمی کرد. گوگل تنها بر روی سیستم عامل کنترل داشت و این اجازه را به کمپانی هایی هم چون HTC، Motorola یا حتی کمپانی تولید کننده‌ی تراشه هم چون Qualcomm داد که فعالیت خود را بواسطه ی اندروید به شیوه جدیدتری شروع کنند.

از اریک اشمیت (Eric Schmidt)  مدیر گوگل نقل شده بود؛ ” که امروز اهداف ما جاه طلبانه تر از آن گوشی گوگلی است که خبر گذاری ها برای چندین هفته‌ی پیاپی از آن گفته اند، ما برنامه داریم تا قدرت اندروید را در هزاران گوشی متفاوت از برندهای متفاوت ببینیم”.

نسخه‌ی بتا اندروید برای توسعه دهندگان در 5 ام ماه نوامبر سال 2007 میلادی عرضه شد.

در سپتامبر سال 2008، اولین گوشی هوشمند اندرویدی روانه بازار شد، T-Mobile G1 که در برخی از نقاط دنیا به نام HTC Dream نیز شناخته می شد. در ماه اکتبر تنها در آمریکا به فروش رفت. این گوشی به یک نمایشگر 3.2 اینچی؛ نمایشگر تاشو و  به کیبورد مجهز بود که طراحی خارق العاده ایی هم آن  زمان نداشت! شاید فکر کنید که به عنوان اولین گوشی اندرویدی آنقدر هم بد نبود، اما این گوشی هوشمند اندرویدی نسل 1، نظرات منفی‌ایی را در سراسر اینترنت از آن خود کرد. یکی از ضعف های اصلی این گوشی هوشمند اندرویدی نسل 1، نبود جک هدفون 3.5 میلی متری بود که در آن زمان از الویت ها بود، گرچه گوشی های پرچم دار امروزی هم شاید دیگر به جک هدفون مجهز نشوند، اما آن روزها رقابت خیلی محدودتر به چیز های ساده بود!

اندروید سیاست های گوگل را پیاده می کرد. پس محل خوبی بود که گوگل از سرویس های دیگر خود هم چون گوگل مپ، یوتیوب، مرورگر HTML یا همون نسخه‌ی ابتدایی گوگل کروم الان، نهایت استفاده را ببرد و آن ها را بیشتر از پیش به عموم معرفی کند. گوگل یک بازار نیز برای اندروید فراهم کرد تا همه توسعه دهندگان بتوانند نقشی در پیشرفت اندروید داشته باشند. همه‌ی این سرویس ها و اپ هایی که الان برای ما پیش پا افتاده به نظر می رسند، تاثیر به سزایی در پیشرفت و شناخته شدن بیشتر دستگاه های اندرویدی و گوگل داشته اند.

 

  • تاریخچه‌ی اندروید؛ تمام ورژن های مهم اندروید تا به امروز


Android 1.5 Cupcake

ورژن های اندروید اسمی از خود نداشتند تا اینکه اولین ورژن 1.5 با اسم رسمی کاپ کیک در ماه آپریل سال 2009 رونمایی و عرضه شد. مسئولیت نام گذاری ورژن های اندروید، پس از ورژن های Sweet Candy و  Desserts به منیجر پروژه‌ های گوگل به نام رایان گیبسون (Ryan Gibon) واگذار شد. گرجه قصد او برای نام گذاری این دست نام ها بر روی ورژن های اندروید هیچ وقت گفته نشد!

در ورژن کاپ کیک اندروید، شاهد اضافه شدن چندین ویژگی جدید خاص و بهبود عملکرد بودیم، از جمله مهم ترین آن ها می توانیم قابلیت بارگذاری ویدیو در یوتیوب از طریق گوشی هوشمند، تنظیم خودکار افقی یا عمودی چرخیدن نمایشگر گوشی و پشتیبانی از کیبورد های ثالث را نام ببریم.

بیشتر بخوانید  اپلیکیشن جالب Yaste آپدیت می شود

بعضی از گوشی های هوشمند با سیستم عامل پیش فرض نصب شده کاپ کیک روانه بازار شدند. از مهم ترین آن ها، اولین مدل سری گوشی های هوشمند گلکسی سامسونگ بود که همراه با HTC Hero، در آن زمان در بازار گوشی های اندرویدی، پیش تازی می کردند.

 

Andorid 1.6 Donut

گوگل به سرعت از ورژن جدیدتر اندروید 1.6 دونات در ماه سپتامبر 2009 رونمایی کرد. سیستم عامل جدید گوگل از اتصال های CDMA پشتیبانی می کرد که این فرصت را به اپراتور ها می داد تا گوشی های اندرویدی را به فروش برسانند.

لیست گوشی‌های هوشمند سامسونگ که اندروید 11 را دریافت می‌کنند

از دیگر مهم ترین ویژگی های جدید اندروید 1.6 دونات، می توانیم سرچ باکس برای سرچ سریع تر، مود های عکاسی که به دوربین اضافه شده بود، قابلیت های فیلم برداری و اپ مشاهده ی مدیا ( هم چون عکس ها، فیلم ها یا … ) را مثال بزنیم! علاوه بر آن، دونات از ویجت (Widget) کنترل پاور برای مدیریت کردن بلوتوث، GPS، وای فای یا … پشتیبانی می‌ کرد.

یکی از گوشی هایی که با سیستم عامل پیش فرض دونات اندروید به فروش می رفت؛ گوشی نگون بخت دل استریک (Dell Streak) بود که نمایشگری 5 اینچی داشت! خیلی از این گوشی هوشمند در آن زمان به عنوان یک گوشی تبلت طور یا شاید اولین تبلت مینی یاد می کردند. این روزها، نمایشگر 5 اینچی، بیشتر شبیه به شوخی برای گوشی های پرچم دار یا حتی میان رده ی امروزی اندرویدی به  نظر می رسد! و شاید اصلا هم طرافداری در این روزها نتواند داشته باشد! تنها گوشی تقریبا 5 اینچی محبوب بازار، آیفون SE اپل است.

 

Android 2.0-2.1 Eclair

در ماه اکتبر سال 2009، چیزی در حدود یک سال پس از عرضه ورژن 1 اندروید، گوگل ورژن 2 اندروید با نام رسمی Eclair (یک شیرینی فرانسوی) را عرضه کرد. اندروید ورژن، اولین ورژن اندرویدی بود که از Text-to-Speech پشتیبانی می کرد. علاوه بر آن، تصاویر زنده، پشتیبانی از چند حساب، رهیاب گوگل مپ و چندین ویژگی و بهبود عملکرد های دیگر.

گوشی موتورولا Droid، اولین گوشی‌ایی بود که با سیستم عامل اندروید ورژن 2.0 روانه بازار شد. نکته‌ی جالب در مود این گوشی این بود، که قسمتی از نام اندروید؛ یعنی دروید به عنوان عنوان تجاری یک گوشی استفاده شد و به فروش رفت. شاید دلیلش هم ربات هایی بود که در آن سال در فیلم جنگ ستارگان به نمایش در آمده بودند. موتورولا برای نام گذاری گوشی هوشمند خود به دروید، مبلغی را به Lucasfilm  پرداخت، تا بتواند به صورت قانونی از این نام برای گوشی خود استفاده کند. موتورولا تا سال 2016، از نام دروید برای بعضی از گوشی های خود استفاده کرد.

 

Android 2.2 Froyo

اندروید FroYo که مخف frozen Yogurt یا همان ماست یخ زده است، 2.2 مین ورژن اندروید بود که در ماه می سال 2010 رونمایی شد. گوشی های که به اندروید 2.2 مجهز شدند، از ویژگی های خاص جدیدی در آن زمان بهرمند شده بودند؛ ویژگی هایی هم چون C2DM، پشتیبانی از فلش، امکان هاتس پات و … .

اولین گوشی هوشمندی که به آن ورژن اندروید مجهز شده بود، اولین سری گوشی های هوشمند نکسوس، نکسوس 1 بود که در ابتدای سال 2010 با اندروید 2.1 معرفی شد! اما به سرعت در اواخر همان سال، آپدیت 2.2 برایش فرستاده شد. این اقدام، برگی نوین در پیشرفت اندروید توسط گوگل به شمار می آمد، زیرا گوگل با ادامه و پیچیده کردن همکاری خود با کمپانی های تولید کننده سخت افزار، قصد داشت تا اندروید را هر روز بهتر از روز قبلش کند.

Android 2.3 Gingerbread

ورژن 2.3 سیستم عامل اندروید در ماه سپتامبر 2010 رونمایی و عرضه شد. این ورژن اندروید، یک تجدید در رابط کاربریش داشت. به تکنولوژی near field communication (NFC) مجهز شد و اولین گوشی‌ایی که از هر 2 تکنولوژی با سخت افزاری مناسب، می توانست پشتیبانی کند، گوشی هوشمند گوگل نکسوس S بود. که با همکاری هر 2 کمپانی گوگل و سامسونگ ساخته شده بود. اندروید گینگر برد، هم چنین پیش نیاز های تعبیه دوربین سلفی را برای گوشی های هوشمند بعدی آماده و فراهم کرد. علاوه بر آن، امکان ویدیو چت درون گوگل تاک نیز بواسطه‌ی اندروید 2.3؛ همان اندروید گینگر برد، میسر شد.

 

تاریخچه‌ی اندروید

Android 3.0 Honeycomb

این ورژن اندروید هم ویژگی و سیاست خاصی را دنبال می کرد و بیشتر برای گوشی یا تبلت هایی با نمایشگر بزرگ طراحی شده بود. اولین توسط تبلت موتورولا Xoom بود، و در فوریه سال 2011 معرفی شد. شامل ویژگی های اصلی باز طراحی شده برای نمایشگرهای بزرگ تر بود که همراه با نوتیفیکشن بار در پایین، برای اولین بار در دسترس عموم قرار گرفته بود.

ایده‌ی اندروید هانی کام این بود که ویژگی هایی ارائه بدهد که نمایشگر های کوچک تر از آن، از آن ویژگی ها عاجز بودند. علاوه بر آن، گوگل در جواب آیپد اپل که در آن سال معرفی شده بود، نمی خواست ساکت بماند. گرچه اندروید 3.0 هانی کام در آن زمان وجود داشت، خیلی از تبلت ها با ورژن 2 های اندروید رونمایی شدند، که در نتیجه عدم بارگیری سیستم عامل پیش فرض نصب شده‌ی 3.0 توسط اغلب برندها، گوگل به خواست جاه طلبانه خود نرسید.

به همین دلیل گوگل تصمیم گرفت، تمام سیاست های خود را در ورژن 4.0 اندروید؛ یعنی Ice Cream Sandwich پیاده کند. ورزن 4 اندروید، نقطه عطفی در پیشرفت تاریخچه این سیستم عامل به شمار می آید.

 

تاریخچه‌ی اندروید

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

در ماه اکتبر سال 2011 عرضه شد؛ همان طور که گفتیم اندروید ورژن 4.0 نقظه عطفی در پیشرفت اندروید به شمار می آید، زیرا ویژگی های بسیاری را شامل می شد که برگ برنده ایی برای اندروید در مقابل رقیب iOS اش در آنزمان به شمار می آمد. این ورژن اندروید بسیاری از ویژگی هایی که هانی کام، که فقط برای تبلت ها طراحی کرده بود، را در خود جای داد. قسمت Tray که در پایین نمایشگر قرار داشت؛ قسمتی که می توانستید اپ های مورد نظر خود را در پایین بولد کنید. اولین بار بود که امکان باز کردن پسورد با عکس صاحب گوشی ممکن شد و خیلی ویژگی های خوب دیگر!

دیگر ویژگی های خاص این ورژن اندروید، دکمه های هوم، جلو و عقب بودند که تماما لمسی شدند، که دیگر نیازی نبود ،برای مثال، برای برگرداندن صفحه مرورگر یا … به زحمت بیافتادید! یک ویژگی خوب دیگر، قابلیت مشاهده ی دیتا مصرفی سلولار یا وای فای بود که در اندروید ورژم 4.0 می توانستیم مشاهده کنیم.

 

تاریخچه‌ی اندروید

Android 4.1-4.3 Jelly Bean

به روز رسانی ورژن 4.0 اندروید کمی پس از رونمایی اش انجام گرفت. که نتجه اش، عرضه شدن نسخه‌ی به روز رسانی تر شده‌ی ورژن 4 بود. هر 2 ورژن 4.1 و 4.2 نشات گرفته از Ice Cream Sandwich بودند که به ترتیب در ماه اکتبر سال 2012 و ماه ژوئیه سال 2013 معرفی شدند.

برخی از مهم ترین ویژگی های این ورژن ها: قابلیت های بیشتر نوتیفیکشن بار بود که قابلیت نمایش اطلاعات و گزینه های بیشتری در خود داشت. شاید مهم ترین چیزی که در آن ورژن ها به چشم می آمد، پشتیبانی کامل از نسخه‌ی ابتدایی مرورگر کروم بود که مرورگر پیش فرض نصب شده در ورژن 4.2 اندروید شده بود.

 

تاریخچه‌ی اندروید

Android 4.4 KitKat

ورژن 4.4 اندروید، اولین ورژنی بود که از نام تجاری یک کمپانی تولید شکلات یا در کل از نام تجاری یک برند استفاده می کرد. گر چه در کنفرانس خبری که در ماه سپتامر سال 2013 برگزار شده بود، گوگل از تصمیم اش برا نامیدن ورژن 4.4 اندروید به نام “Key Lime Pie” گفته بود، که نظرش را عوض کرد! که  حتی تیم خود گوگل هم باور نمی کردند، هم چین نامی قرار است تغییر کند!

یکی از مدیران گوگل با مذاکره ایی که با نستل (Nestle) داشت (تولید کننده‌ی کیت کت)، توانست نظر نستل را جلب کند تا اولین نام تجاری یک برند شکلات سازی بر روی یکی از ورژن های اندروید گذاشته شود. این اولین تجربه‌ی گوگل بود، گرچه یک بار دیگر هم در زمان ورژن OREO (بعدا بهش می رسیم) نیز این تجربه را تکرار کرد.

تاریخچه‌ی اندروید

بدترین چیز در مورد ورژن 4.4، این است که چیزی خاصی در مقایسه با ورژن های 4 قبلی نداشت! کمی تغییر بر روی گوگل Play Store صورت گرفت، که در توسعه این مارکت مفید بود. این ورژن به نحوی طراحی شده بود که حتی بر روی رم هایی با حداقل ظرفیت 512 نصب بشود. که گوشی های خوبی در آن زمان شاهد بودیم که مشخصات معمولی ایی داشتند، اما به آخرین ورژن اندروید آن زمان به روز رسانی می توانستند بشوند! اولین گوشی هوشمندی که با سیستم عامل پیش فرض نصب شده‌ی اندروید ورژن 4.4 به بازار عرضه شده بود، هم گوگل نکسوس 5 بود.

 

ادامه دارد …

منبع: androidauthority

زمان انتشار: 20 ساعت پیش

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : تاریخچه‌ی اندروید؛ هر چیزی که باید درباره‌ی نحوه‌ی آغاز به کار اندروید بدانید! + همه‌ی ورژن ها

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *