راهنمای خرید رک شبکه : بررسی فاکتورهای مهم در انتخاب یک رک مناسب

راهنمای خرید رک شبکه : بررسی فاکتورهای مهم در انتخاب یک رک مناسب

برای کسانی که با شبکه‌های کامپیوتری سروکار دارند، رک یکی از تجهیزات پسیو نام آشنا است. با پیشرفت تکنولوژی برای اتصال کامپیوترها یا دستگاه‌های مختلف به همدیگر، به پیاده‌سازی یک شبکه نیاز داریم. تجهیزات و قطعات مختلفی دور هم گرد می‌آیند و یک شبکه را تشکیل می‌دهند. محافظت و نگهداری از این تجهیزات، باعث پایداری و سلامت شبکه می‌شود. در این مقاله به‌صورت کلی با عملکرد رک شبکه آشنا می‌شوید. همچنین با بررسی نکاتی در قالب راهنمای خرید رک قصد داریم فرآیند خرید این محصول پرکاربرد را برایتان آسان‌تر کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

کاربرد و مشخصات رک شبکه

رک شبکه یک محفظه‌ی مکعبی شکل است که تجهیزاتی مانند سرورها، روترها، پچ‌پنل‌ها و… را در خود جای می‌دهد. این عضو بسیار مهم تجهیزات پسیو، امنیت سایر قطعات را تامین و از دسترسی غیرمجاز به تجهیزات سخت‌افزاری داخل اتاق سرور جلوگیری می‌کند. کنار گذاشتن این وسیله، می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در شبکه شود. با استفاده از رک، عمر مفید قطعات و تجهیزات ارزشمند بالاتر می‌رود و در برابر آسیب‌های فیزیکی از آن‌ها محافظت می‌شود.

یکی از نقاط قوت به کارگیری رک شبکه ، آسان‌تر شدن امکان ارتقای شبکه است. شما می‌توانید با کمترین هزینه و در زمانی کم تغییرات لازم را در شبکه اعمال کنید. به‌صورت کلی، با این کار بررسی و تست تجهیزات شبکه که داخل طبقات رک قرار دارند، بسیار آسان‌تر می‌شود. رک شبکه و سرور در دو نوع  رک دیواری و رک ایستاده تولید می‌شوند. برای اینکه بهترین راهنمای خرید رک شبکه را به شما ارائه دهیم، باید اول انواع رک شبکه را بهتر بشناسیم.

راهنمای خرید رک شبکه : بررسی فاکتورهای مهم در انتخاب یک رک مناسب

تفاوت رک دیواری و رک ایستاده

یکی از اصلی‌ترین روش‌های طبقه‌بندی انواع رک، اندازه و نوع کاربری آن است. بر این اساس، رک به دو نوع رک دیواری و ایستاده تقسیم می‌شود. رک دیواری بیشتر برای سازمان‌دهی تجهیزات شبکه‌های خانگی استفاده می‌شود. البته این نوع رک می‌تواند در بخش‌هایی از یک شبکه‌ی بزرگ‌تر نیز کاربرد داشته باشد.

قیمت رک دیواری براساس تعداد یونیت (واحد اندازه‌گیری ارتفاع داخلی رک) متفاوت است. برندهای مختلف این نوع رک را معمولا در سایزهای 4 الی 12 یونیت و در عمق‌های 35، 45 یا 60 سانتی‌متر تولید می‌کنند. یکی از ویژگی‌های مثبت بعضی از رک‌های دیواری، پنل‌های جانبی آن است که باعث تسهیل دسترسی به تجهیزات درون شبکه می‌شود. امکان چرخش تا 100 درجه و سهولت دسترسی به فضای پشتی، از نقاط قوت این مدل رک است.

در مقابل،  رک ایستاده یکی از انواع رک است که بیشتر در دیتاسنترها و شبکه‌هایی با تعداد تجهیزات بالا (رک مخابراتی، رک سرور و…) استفاده می‌شود. مشخصات رک ایستاده از نوع دیواری متفاومت است. سایز این نوع رک از 12 یونیت تا 47 یونیت در نظر گرفته شده است. البته در اکثر رک‌های ایستاده عمق و عرض یکسان است و یکی از اعداد 60، 80 و 100 سانتی‌متر را در بر می‌گیرد. از قابلیت‌های مهم این نوع رک می‌توان به امکان نصب پاورماژول و همچنین نصب 1 الی 4 فن اشاره کرد. قیمت رک ایستاده براساس امکاناتی که دارد متفاوت است.

برای اینکه در مسیری درست راهنمای خرید رک شبکه شما باشیم، بهتر است به تفاوت‌های چشم‌گیر این دو نوع رک اشاره کنیم. رک دیواری جای کمی را اشغال می‌کند و روی دیوار نصب می‌شود. به همین دلیل در محیط‌های کوچک عملکردی مناسب دارد. در حالی که رک ایستاده اندازه‌ی بزرگ‌تری دارد. البته به‌دلیل امکان نصب چرخ، جابه‌جایی این نوع رک بسیار راحت است.

راهنمای خرید رک شبکه و سرور

قبل از خرید هر نوعی از تجهیزات پسیو باید عوامل مختلفی را بررسی کنید. خرید رک هم از این قاعده مستثنی نیست. بهتر است اول از همه عواملی مانند تعداد تجهیزات شبکه، شرایط محیطی و به‌صورت کلی نیازهای شبکه‌ی خود را به درستی بشناسید و سپس براساس بودجه‌ی خود به سراغ خرید یک رک مناسب بروید. در این راهنمای خرید رک ، 7 نکته‌ی اساسی را بررسی می‌کنیم.

نوع طراحی رک

یکی از فاکتورهای مهمی که باید به آن توجه کنید این است که معمولا رک‌ها را با پیچ و مهره می‌بندند. در بازار، رک‌هایی هم طراحی شده‌اند که شاسی آن‌ها جوش خورده و پیچ و مهره ندارد. اگر امکان جابه‌جایی در کسب و کار شما وجود دارد، بهتر است رک‌هایی را تهیه کنید که می‌توان آن‌ها را باز کرد. چون ممکن است در محل جدید، عرض چارچوب از عرض رک کمتر باشد.

چه تجهیزاتی با چه ابعادی!

قبل از اینکه برای خرید رک اقدام کنید، فهرستی تهیه کنید از تجهیزاتی که قصد دارید داخل رک قرار دهید و ابعاد آن‌ها را مشخص کنید. این کار به شما کمک می‌کند یک رک متناسب با تجهیزات خود بخرید. در غیر این صورت، ممکن است یک رک بزرگ تهیه کنید که فضای داخلی آن خالی بماند یا بالعکس رک کوچکی بخرید که برای قرار دادن تمامی تجهیزات فضای کافی ندارد.

متعلقات همراه رک

برای این که عملکرد رک بهبود یابد، چند قطعه با نام متعلقات رک شبکه در کنار آن به فروش می‌رسند. هر کدام از این متعلقات وظیفه‌ی خاصی را برعهده دارند. از مهم ترین این متعلقات رک می‌توان به پاورماژول، لایت پنل، بلانک پنل، نبشی، قفل رک، چرخ رک، سینی رک، فن رک و … اشاره کرد.

سطح ایمنی رک

اکثر تجهیزات شبکه مخصوصا نوع اکتیو، ارزش بالایی دارند. به همین دلیل ایمنی رک یکی از فاکتورهای مهم به شمار می‌رود. برخی از رک‌هایی که به بازار عرصه می‌شوند، درب‌هایی مجهز به قفل دارند. اگر درب رک موردنظر شما قفل نداشت، می‌توانید از قفل ریتال برای تامین امنیت آن استفاده کنید.

راهنمای خرید رک شبکه : بررسی فاکتورهای مهم در انتخاب یک رک مناسب

ارتفاع رک

دقت به ارتقاع رک هنگام خرید یکی از فاکتورهای بدیهی به شمار می‌رود. اگر به ارتفاع رک شبکه توجه نکنید ممکن است با مشکل مواجه شوید. برای مثال، فرض کنید ارتفاع رک از ارتفاع محل بیشتر باشد. همچنین قیمت هر رک براساس تعداد یونیت متفاوت است. پس بهتر است قبل از آن که دست به جیب شوید، به این نکته توجه کنید.

نوع درب رک

شاید نوع درب رک به ظاهر فاکتور مهمی به نظر نرسد اما اثر محسوسی بر عملکرد رک می‌گذارد. رک‌هایی با درب توری، باعث می‌شوند تا هوا بهتر جریان داشته باشد. هرکدام از تجهیزات داخل رک، گرما تولید می‌کنند. درب توری از حبس شدن این گرما داخل رک جلوگیری می‌کند.

وزن تجهیزات

رک‌ها، با آستانه‌ی تحمل مشخصی تولید می‌شوند. اگر تجهیزات شما وزن بالایی دارند (مثل یوپی‌اس‌ها) بهتر است بیشتر هزینه کنید. رک با بدنه‌ی قوی و مستحکم، در برابر وزن‌های بالا مقاومت بهتری از خود نشان می‌دهد. این در حالی است که رک‌های ضعیف‌تر به مرور زمان خمیده می‌شوند.

انتخاب بین برندهای سازنده

برندهای زیادی در زمینه‌ی تولید رک فعالیت دارند. مشخصات رک شبکه تولیدی هرکدام از این برندها متفاوت است. از برندهای معتبر داخلی می‌توان به HPA (اچ پی آسیا)،HPI (اچ پی آی)، آمادسیستم و پایا سیستم اشاره کرد.

رک HPI: این برند در 9 سایز رک ایستاده و در 3 سایز رک دیواری تولید می‌کند (از 9 تا 42 یونیت).
رک HPA: رک ایستاده این برند در 8 سایز و رک دیواری آن در 4 سایز به بازار عرضه می‌شود.
رک آماد سیستم: این برند در سه نوع رک دیواری، رک ایستاده و رک DVR فعالیت دارد. رک دیواری آماد سیستم در 6 سایز و رک ایستاده‌ی آن در 5 سایز به فروش می‌رسد.
رک پایاسیستم: این برند انواع رک طرح HP، مخابراتی، لابراتواری، مینی، آلفا و… را طراحی کرده است.
انتخاب رک متناسب با شبکه

تا اینجای راهنمای خرید رک شبکه ، نکاتی را که باید قبل از خرید رک به آن توجه کنید، بررسی کردیم. در ادامه با عوامل فنی موثر در فرآیند خرید رک شبکه بیشتر آشنا می‌شویم.

1 . ایمنی فیزیکی رک

چندین روش برای افزایش امنیت رک وجود دارد. قبل از هر چیز قفل‌های مربوط به درب جلو و درب عقب چک شود. البته در مدل‌های امروزی‌تر فاکتورهایی مثل کارت هوشمند یا کنترل دسترسی مشترک برای تامین امنیت رک در نظر گرفته شده‌ است. برای رک‌های حرفه‌ای (رک سرور) می‌توانید از یک دوربین مداربسته‌ی ناظر بر رک استفاده کنید. در دیتاسنترهایی با امنیت بالا از حسگرهای مجهز به آلارم باز بودن عادی (Normally open) و بسته بودن عادی (Normally closed) استفاده می‌شود. این حسگرها، هر زمانی که درب به شکل غیرعادی باز شود، هشداری برای سرپرست می‌فرستند.

2. انتخاب یک رک با اندازه‌ی مناسب

بهتر است در هنگام خرید یک رک آینده‌نگر باشید؛ زیرا ممکن است با مرور زمان تجهیزات شبکه‌ی دیگری به تجهیزات فعلی اضافه شوند. پس باید رکی را بخرید که توانایی پشتیبانی از تمامی این قطعات را داشته باشد. تجهیزات رکمونت، به تجهیزاتی گفته می‌شود که با استانداردهای مختص رک تولید می‌شوند و داخل رک جای می‌گیرند. قبل از اقدام به خرید رک باید برآوردی از فضای مورد نیاز تجهیزات خود داشته باشید (هر یونیت، 4.445 سانتی‌متر است).

3. تهویه و تغییرات دمای داخل رک

در بیشتر شبکه‌ها، گرمای تولید شده توسط سرورها و به‌صورت کلی تجهیزات اکتیو دردسرساز است. چندین روش برای خنک کردن این تجهیزات وجود دارد. برای مثال، عده‌ای برای خنک کردن سرور، هوای داخل اتاق سرور را به کار می‌گیرند. در این موقعیت، رک‌هایی با درب سوراخ‌دار به کارتان می‌آیند. هرچه میزان دمای رک کمتر باشد، می‌توان تعداد سرورهای درون آن را بیشتر کرد. بعضی از شرکت‌ها قسمتی از رک را عمدا خالی نگه می‌دارند تا گرمای زیادی درون رک حبس نشود و راندمان کاری اجزای درون رک کاهش پیدا نکند.

حرف آخر

در این مقاله سعی کردیم راهنمای خرید رک شما باشیم. رک یکی از اعضای بسیار مهم و موثر تجهیزات شبکه است که بر روند کاری سایر اجزا تاثیر مستقیم می‌گذارد. برای انتخاب درست این محصول، قبل از هر چیز نیازهای شبکه و آینده‌ی آن را به درستی بشناسید. اگر موقع خرید رک به عوامل لازم که در محتوای راهنمای خرید رک شبکه ذکر شد، به درستی توجه نکنید، ممکن است هزینه‌ی نامتعارفی را متقبل شوید.

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : راهنمای خرید رک شبکه : بررسی فاکتورهای مهم در انتخاب یک رک مناسب

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *