آنتی ویروس پادویش

ویروس نیپا؛ کرونا بعدی در راه است؟

ویروس نیپا

ویروس نیپا؛ کرونا بعدی در راه است؟ منشا ویروس نیپا از خفاش های میوه خوار است و درصد مرگ این ویروس 40 تا 75 درصد گزارش شده.

به گزارش مجله خبری زوم تک به نقل از وبسایت خبری cdc.gov، خبرهایی در خصوص ویروس کرونا طی این چند روز در فضای مجازی دست به دست شده است که حاکی از شیوع نسل جدیدی از ویروس؛ ویروس نیپا ( Nipah) است.

طبق گفته وبسایت cdc.gov متعلق به مرکز کنترل و پیشگیری بیماری، ویروس نیپا یک ویروس منتقل شونده از حیوان به انسان است.

ویروس نیپا ( NiV) یک ویروس زنوتیک است؛ یعنی این ویروس می تواند بین انسان ها و حیوان ها منتقل شود. خفاش های میوه یا با اسم دیگر؛ روباه های پرنده، حیوانی است که منشا اصلی ویروس نیپا را تشکیل می دهد.

ویروس نیپا هم چنین به عنوان ویروسی شناخته می شود که می تواند باعث بروز بیماری هاهی مهلکی در انسان ها و به خصوص خوک ها شود. بیماری های شناخته شده با ویروس نیپا؛ همراه با عفونت با NiV با انسفالیت (تورم مغز) است و می تواند باعث بیماری خفیف تا شدید و حتی مرگ شود. شیوع این بیماری تقریبا هر ساله در مناطقی از آسیا در درجه اول بنگلادش و هند رخ می دهد.

از آن جا که این بیماری از نوع خاصی از خفاش که به نظر بسیاری عامل اصلی همه گیری کرونا است، نشات می گیرد؛ بسیاری از کارشناسان در خصوص همه گیری ویروس نیپا هشدار داده اند.

 

دانشمندان در حال حاضر اعلام کرده اند که بهترین راه جلوگیری از این ویروس عدم حضور در مناطقی است که خوک های آلوده به این ویروس و بیمار و خفاش ها است. هم چنین اعلام شده است که نوشیده شیره خام خرما نیز می تواند از آلوده شدن به این ویروس جلوگیری کند.در طی شیوع ، اقدامات استاندارد کنترل عفونت می تواند از شیوع فرد به فرد در محیط بیمارستان جلوگیری کند.

 

ویروس نیپا چیست؟

ویروس نیپا (Nipah) برای اولین بار در سال 1999در پی شیوع این ویروس در بین مردم مالزی، سنگاپور و خوک ها کشف شد. این شیوع منجر به گزارش بیمار شدن 300 مورد و 100 مرگ شد. هم چنین این شیوع موجب از بین رفتن 1 میلیون خوک به منظور قطع زنجیره آلوده شدن و بیماری خوک ها و انسان ها شد.

با اینکه از سال 1999 تا به امروز، دیگر هیچ گزارشی مبنی بر آلوده شدن یا مرگ هیچ یک ار شهروندان مالزی و سنگاپور به دلیل ویروس ویروس نیپا گزارش نشده است، ولی گزارش هایی از بیمار شدن برخی از شهروندان دیگر کشورهای آسیایی هم چون بنگلادش و هند به این ویروس به سازمان بهداشت جهانی گزارش شده است.
به نقل از کارشناسان بهداشت جهانی؛ این ویروس می تواند از انسان به انسان دیگری مننقل شود که موجب به وجود آمدن نگرانی های بسیاری در خصوص تبدیل شدن به همه گیری دیگری در جهان شده است.

خفاش های میوه خوار ( Fruit bat) عامل اصلی انتقال ویروس نیپا به انسان و دیگر حیوان ها از جمله خوک هستند. انسان ها در صورت ارتباط نزدش داشتن با خفاش های میوه خوار آلوده یا بیمار یا مایعات بدنشان هم چون ادار یا آب دهنشان به این ویروس آلوده می شود. زمان یک انسان در معرض خفاش آلوده قرار بگیرد و دیگران را نیز با این بیماری درگیر کند؛ هم همه گیری کرونا؛ این ویروس نیز می تواند به سرعت به یک همه گیری تبدیل شود.

 

علائم ویروس نیپا چیست؟

آلوده شده به ویروس نیپا می تواند به ایجاد علائم خفیف و شدید شود؛ که از مهم ترین آن ها می توان به آنسفالیت ( التهاب مغر انسان) و مرگ اشاره کرد.

علائم ویروس نیپا می تواند طی 4 تا 14 روز طی در معرض گرفتن با این ویروس نمایان شوند. این بیماری در ابتدا به صورت تب و سردرد 3 تا 14 روزه ظاهر می شود و اغلب علائمی از بیماری تنفسی مانند سرفه، گلودرد و دشواری تنفسی را شامل می شود. یک مرحله از تورم مغز/ التهاب مغز (آنسفالیت) ممکن است  پدیدار شود که آن علائم می تواند خواب آلودگی، گمراهی و گیجی ذهنی باشد که صورت تداوم می تواند در عرض 24-48 ساعت می تواند به سرعت موجب به کما رفتن شود.

معمولا علائم این ویروس در طی 4 تا 14 روز نمایان می شوند؛ البته مواردی هم بوده اند که بروز علائم این بیماری در مدت زمان کمتری گزارش شده.

علائم ممکن است در ابتدا شامل یک یا چند مورد زیر باشد:

  • تب
  • سردرد
  • سرفه
  • گلو درد
  • مشکلات ننفسی و ریوی
  • استفراغ

علائم شدید ممکن است که در اثر تشدید علائم ویروس نیپا به وجود بی آیند:

  • گمراهی ، خواب آلودگی یا گیجی
  • تشنج
  • کما
  • التهاب مغری

مرگ ممکن است در 40 تا 75 درصد از موارد رخ دهد. از عوارض جانبی طولانی مدت در بازماندگان عفونت ویروس نیپا می توان به تشنج مداوم و تغییرات شخصیت اشاره کرد.

ابتلاهایی که منجر به بروز علائم و گاها مرگ می شود بعد از در معرض گرفتن با این ویروس رخ می دهند ( که به ابتلا Dormant یا Latent معروف هستند) که ماه ها یا حتی سال ها پس از در معرض گرفتن با این ویروس گزارش شده اند.

پیش گیری از ویروس نیپا

در مناطقی که این ویروس مشاهده و گزارش شده است ( بنگلادش، مالزی و سنگاپور) مردم باید:

  • شست و شو دست ها باید به صورت مداوم با آب و صابون صورت بگیرد
  • از نزدیک شدن یا دست زدن به خوک و خفاش های میوه خوار آلوده باید به شدت پرهیز شود
  • از نزدیک شدن به مناطقی که در آن خفاش ها ترشح می کنند، جلوگیری کنید
  • از خوردن شیره خام خرما جلوگیری کنید
  • از خوردن میوه هایی که توسط خفاش های لمس شده اند، به شدت پرهیز کنید
  • پرهیز از ارتباط با خون یا ترشح های خون های کسانی که به ویروس نیپا متبلا شده اند.

از آن جایی که ویروس نیچا از انسان به انسان دیگری انتقال پیدا می کند، روشهای استاندارد کنترل عفونت و تکنیکهای مناسب پرستاری سد در پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی در محیط هایی که ویروس نیپا را تأیید یا مشکوک کرده است، مهم هستند.

یکی از نگرانی های فعلی؛ احتمال جابه جایی جغرافی این ویروس توسط خفاش های میوه خوار به محیط دیگری در آینده می باشد. این دست خفاش ها در حال حاضر در کشورهای آسیا میانه ایی هم چون کامبوج، اندونزی، ماداگاسکار، فیلیپین و تایلند مشاهده شده است. کسانی که در این مناظق زندگی می کنند یا تصمیم دارند که به این مناطق سفر کنند، باید از همان اقدامات احتیاطی را كه در مناطقی كه قبلا ویروس نیچا در آن شیوع داشته، اطلاع دقیق داشته باشند.

علاوه بر اینکه همه افراد می توانند خود با اعمال اقدامات پیشگیرانه ایی در کاهش ابتلا به این ویروس سهیم باشند؛ تحقیق درباره این ویروس برای دانشمندان نیز حائز اهمیت است. ادامه دادن تحقیقات برای جلوگیری از شیوع این ویروس در آینده برای دانشمندان ، محققان و جوامع در معرض خطر پس از گسترش ویروس کرونا جدی تر از هر زمان دیگری شد. اقدامات پیشگیرانه از این جهات حائز اهمیت است:

افزایش اطلاع مردم از مکان هایی که خفاش های میوه خوار در آن جا حضور دارند

  • انجام تحقیقات بیشتر بر روی گونه خفاش های میوه خوار و فهمیدن محل زندگی و نحوه انتقال ویروس از آن ها به انسان ها
  • نحوه استفاده از تکنولوژی برای مهار، کنترل و از بین بردن سرعت انتقال ویروس در جمعیت خفاش ها
  • افزایش دادن تجهیزات شناسایی ویروس
  • اعمال پروتکل های پیش گیری انتقال ویروس از انسان به انسان دیگر
  • افزایش آگاهی مردم از علائم، نحوه مبتلا شدن و خطرات ویروس نیپا بر روی انسان ها
این ویروس در ایران مشاهده و گزارش نشده است و جای نگرانی ندارد. هم این محتوا به وبسایت مرکز کنترل و پیش گیری از بیماری است و زوم تک مسئولیت هیچ یک از ادعاهای فوق را برعهده نمی گیرد.
منبع: cdc.gov
در ادامه در مجله خبری زوم تک بیشتر بخوانید:
به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : ویروس نیپا؛ کرونا بعدی در راه است؟

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *