آنتی ویروس پادویش

نحوه اوورکلاک کردن CPU

اوورکلاک کردن CPU

پیش از اینکه CPU موردنظر خود را اورکلاک نمایید باید چند اصل را در نظر داشته باشید. اصل اول گرما می باشد که به طور ناگهانی با افزایش میزان فعالیت و فشار وارده بر سخت افزارهای سیستم عامل، ولتاژ ورودی افزایش می یابد و سبب می گردد تا میزان گرمای سیستم بالا برود. اصل دوم اینکه سرعت بالای ساعت سیستم سبب می گردد تا قدرت لازم برای فعالیت قطعات افزایش پیدا کند و شما احتیاج به ولتاژ بالاتری داشته باشید، در نهایت سبب می گردد تا قدرت لازم نیز افزایش پیدا کند. اصل سوم اینکه ممکن است بخش زیادی از ولتاژ کامپیوتر شما می تواند پیش از آغاز فعالیت های سنگین به هدر برود. این موضوع می تواند سبب ایجاد یک افت سنگین در نزخ فریم گرافیکی پردازنده ی گرافیکی، آسیب جدی به CPU و یا شکست در بوت شدن سیستم گردد.

تبلیغ

تمامی این موارد به طورکلی از محدودیت های اورکلاکینک محسوب می شوند. تمامی چیپ ها بایکدیگر برابر و یکسان می باشند ولی برخی دیگر نسبت به سایر چیپ ها از اهمیت بیشتری برخوردارند. اغلب زمانی که صحبت از فرآیند اورکلاک می گردد بسیاری از افراد به یاد The Silicon Lottery می افتند. به طور خلاصه، این موضوع مربوط به فرایند تولید هر پردازنده مربوط می گردد.

نواقص کم در بهره مندی از قطعات سیلیکونی به منظور طراحی تراشه های مختلف سبب می گردد تا میزان ولتاژ ورودی افزایش پیدا کند و از طرفی دیگر سبب می شود تا حرارت نیز بیشتر شود. در این شرایط همه چیز به شانس شما بستگی دارد. در نهایت، اگر بهترین خنک کننده ی پردازنده ی موجود در بازار را در اختیار داشته باشید و همچنین قدرتمند ترین پردازنده نیز زیر دستان شما قرار داشته باشد می توانید با استفاده از BIOS سیستم خود به راحتی اورکلاک را داشته باشید که در این بخش تصمیم داریم تا تمامی این موارد را برای شما شرح دهیم.

اوورکلاک کردن CPU

1.بررسی مقاومت CPU

به منظور اطمینان از اعمال یک اورکلاک موفق باید اطمینان حاصل کنیم که CPU در هر دو حالت غیر فعال و فعالیت حداکثری پایدار می باشد. به منظور انجام این کار باید از یک نرم افزار به نام Prime95 استفاده کنیم. همچنین شما به یک نرم افزار احتیاج دارید تا دمای CPU شما را اندازه گیری نماید. ما در این بخش از نرم افزار Core Temp استفاده کرده ایم؛ شما در صورتی که از پردازنده های Ryzen استفاده می کنید و یا در آینده می خواهید از این پردازنده ها استفاده کنید به احتمال باید نرم افزارهای AMD Ryzen و یا HWiNFO را بر روی دستگاه خود نصب کنید، زیرا این امکان را به شما می دهد تا تمامی سیستم خود را از داخل یک بخش مانیتور نمایید.

امکان جایگزینی نیز وجود دارد – نرم افزارهای Corsair و NZXT به عنوان یک نرم افزار اقتصادی و مقرون به صرفه محسوب می شوند که در برخی محصولات به صورت خودکار تعبیه شده اند. همچنین بسیاری از مادربردها دارای قابلیت کنترل درجه ی حرارت هستند که می توانید از طریق دسکتاپ آن را کنترل کنید.

2.بررسی دمای هسته مرکزی

زمانی که تمامی این نرم افزارها استخراج و نصب می شوند؛ نرم افزار مانیتوریک دمای CPU را اجرا کنید ومیزان دمای سیستم خود را تحت کنترل قرار بدهید. همیشه به این نکته توجه داشته باشید که میزان دمای هسته ی پردازشی ارباط مستقیمی با میزان کارایی پردازنده ی شما دارد.

3.اجرا کردن آزمایش های فشار سیستم

اکنون باید CPU خود را در بنچمارک بررسی کنیم تا متوجه شویم در توان 100 درصدی چه میزان دمای آن افزایش می یابد. نرم افزار Prime95 را اجرا کنید و سپس گزینه ی Just stress testing را انتخاب نمایید، هم اکنون تمامی گزینه های آزمایش فشار که باید اجرا کنید، برایتان نمایان خواهد شد. گزینه ی Blend Test را انتخاب کرده و سپس بر روی OK کلیک کنید.

4. ورود به BIOS

پس از تقریبا 5 الی 10 دقیقه، زمانی که میزان حرارت سیستم خود را تثبیت کردید، وارد نرم افزار Prime95 شوید. گزینه ی Test را از نوار بالا انتخاب کنید و سپس بر روی گزینه ی Stop کلیک کنید. اکنون سیستم خود را Restart کرده و از همان ابتدا بر روی دکمه ی Delete بر روی کیبورد خود بزنید تا سیستم وارد BIOS شود. (حتما به صفحه ی نخست ورود به سیستم خود توجه نمایید، از همان ابتدا برای ورود به BIOS باید این کلید را بزنید، با این حال که ممکن است میان دستگاه های مختلف فرآیند ورود به BIOS متفاوت باشد.)

ما در این آزمایش خود از مادربرد ASRock Z97 Extreme 4 استفاده می کنیم. در نتیجه میزان UEFI می تواند کمی نسبت به برندهای دیگر در تولیدات این قطعه ی سخت افزاری متفاوت باشد ولی شایان ذکر است که تمامی تنظیمات اساسی یکسان می باشد.

اوورکلاک کردن CPU

5.آغاز اورکلاک خودکار

در صفحه ی BIOS، بخش مربوط به اورکلاکینگ را پیدا کنید. در سیستم ما این بخش به نام OC Tweaker نامگذاری شده است. زمانی که شما در این بخش هستید ، چندین گزینه برای انتخاب دارید. ساده ترین روش به منظور اورکلاکینگ CPU شما این است که اجازه دهید تا سی پی یو شما در حداکثر میزان قدرت خود فعالیت داشته باشد. بسیاری از تولیدکنندگان اوورکلاک معمولا پروفایل خود را بین 4 گیگاهرتز تا 4.8 گیگاهرتز تنظیم می کنند که این میزان بستگی به نوع CPU دستگاه شما دارد.

اساسا تنظیم نمودن ماردبرد به منظور اجرای یکی از پروفایل های اورکلاک به شما این امکان را می دهد تا بدون هیچگونه نام کاربری تراشه ی خود را اوورکلاک نمایید. این روش می تواند یک راه حلی سرعتی در اختیار شما قرار بدهد، به خصوص اگر در یک اوورکلاک قدیمی فعالیت داشته باشید (سرعت از 3.5 تا 4 گیگاهرتز). اما در صورتی که تصمیم داشته باشید تا پا را فراتر از 4.8 گیگاهرتز بگذارید و یا فرکانس های لازم را از طریق پروفایل های اتوماتیک تامین نمایید، برای شما فایده ای نخواهد داشت.

همچنین در صورتی که شما از کاربران تراشه های AMD Ryzen و یا Threadripper هستید می توانید وارد Ryzen Master شوید تا اینکه بتوانید به راحتی به اوورکلاک برسید و نیازی به دسترسی های مختلف در این زمینه نباشد – دقیقا در همان محل هایی که CPU شما بازخوانی می شود.

اوورکلاک کردن CPU

6.تغییرات چندگانه

بسیاری از کاربران امکان اوورکلاک دستی را بسیار بهتر از اوورکلاک اتوماتیک برای شرح فرآیندهای اتفاق افتاده می دانند در این پروسه می دانند. شما در این پروسه می خواهید نسبت فعالیت CPU و یا ضرایب چندگانه ی آن را برای تمامی هسته ها تا عدد موردنظر خود بدست آورده و تغییر دهید. اساسا ضرایب هسته های BCLK و یا ساعت پایه معمولا به صورت 100 درصدی و با فرکانس 3.5 گیگاهرتز فعالیت می نمایند. ما در این بخش می خواهیم به شما آموزش بدهیم تا چونه فرآیند اوورکلاکینگ را از فرکانس های 3.5 تا 4 گیگاهرتز در تغییرات چندگانه آغاز نمایید.

اوورکلاک کردن CPU

7.آزمایش در فشار بالا

در ابتدا شما باید ضریب CPU دستگاه خود را به 40 تغییر دهید و سپس تغییرات را ذخیره سازی نموده و از BIOS خارج شوید.پس از بوت شدن به داخل ویندوز، نرم افزار Core Temp را به منظور نظارت بر دمای CPU باز کنید و سپس در نهایت گزینه های Options، Torture Test و در نهایت Blend Test را انتخاب نمایید تا میران حداکثری فشار چیپ ها را بررسی کنیم.

در صورتی که حداقل برای 5 دقیقه پایدار بود، می توانیم به منظور اوورکلاک کردن بالاتر تغییرات چندگانه را اعمال نماییم.

8.یافتن یک حد نهایی

در این مرحله از اوورکلاک CPU شما با افزایش یک به یک میزان فشار و ضرایب؛ در نهایت آزمایش دوباره ی فشار سیستم در ویندوز به نقطه ای برسد که صفحه آبی مرگ را دریافت کنید یا اینکه سخت افزار شما به اندازه ای داغ شوند که نتوانید کنترل کنید، به عنوان حد نهایی محسوب می گردد. به طور معمول و در حالت ایده آل پیش از آنکه صفحه آبی مرگ را دریافت نمایید و CPU شما داغ شود، محدودیت را اعمال نمایید.

9. افزایش ولتاژ

برای اینکه به مشکل نمایش صفحه آبی غلبه نمایید، باید ولتاژ را بر روی حالت Vcore تنظیم نمایید. برای انجام این کار دوباره وارد بایوس شوید و حالت ولتاژ Vcore را انتخاب کنید. مقدار این پارامتر را Fixed تغییر دهید. در این بخش ممکن است به تحقیقاتی درخصوص میزان تصرف Vcore در CPU احتیاج باشد و باید در این راستا به پیشنهادات سایر کاربران در این زمینه توجه نمایید.

اساسا شما می خواهید تا فرآیند افزایش ولتاژ خود را از 0.01 ولت آغاز نمایید در هر لحظه آغاز نمایید تا اینکه بتوانید صفحه ی بوت را با موفقیت مشاهده نمایید و همچنین تست های فشار و میزان پایداری در یک فرکانس خاص را شناسایی و سپس اجرا نمایید. زمانی که شما به راحتی اوورکلاک انجامی دهید، در لحظه میزان ولتاز از 0.05 یا 0.1 افزایش می یابد. این فرآیند بیشتر در مورد نحوه ی عملکرد پردازنده ی شما با مقادیر مختلف ولتاژ پاسخ مثبت نشان می دهد.

در نهایت شما به جایی می رسید که دیگر نمی توانید فرکانس بعدی را اعمال کنید و در نهایت ولتاژ سیستم شما تغییر نخواهد کرد. این موضوع برای زمانی است که قصد دارید اورکلاک خود را با 0.1 گیگاهرتز از فرکانس آغاز نموده و ولتاژ Vcore خود را به جدیدترین تنظیمات پایدار این فرکانس تغییر دهید و نهایی کنید.

10.بازگشت به بنچمارک

به منظور اطمینان از یک اوورکلاک پایدار اکنون باید زمانی را در نظر داشته باشید که مناسب بوده و به عنوان یک معیار برای سی پی یو خود در نظر داشته باشید. بسته به اینکه میزان توجهات شما چقدر بوده است، این زمان قابل تغییر می باشد.

در نهایت شما می توانید از حداکثر میزان توانایی سیستم خود بهره مند گردید.

 

بیشتر بخوانید

 

در ادامه با زوم تک همراه باشید …

 

منبع: techradar

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : نحوه اوورکلاک کردن CPU

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *