آموزش مرحله به مرحله سوکت زدن کابل شبکه

نت ران

برای بسیاری از کاربران شبکه، سوکت زدن کابل شبکه کاری ترسناک به نظر می‌آید؛ به‌طوری ‌که اکثرا از خیر آن می‌گذرند و با صرف هزینه‌های سنگین، اقدام به خرید انواع پچ کورد در اندازه‌های مختلف می‌کنند. اما مزیت سوکت زنی کابل توسط خود کاربر فقط به بحث هزینه ختم نمی‌شود؛ بلکه پشت سر گذاشتن محدودیت متراژ پچ کورد را هم در برمی‌گیرد. در این مقاله تلاش می‌کنیم با معرفی استانداردها و ابزارهای لازم، سوکت زنی کابل شبکه را به شما آموزش بدهیم.

نکات قابل توجه هنگام سوکت زدن یک کابل شبکه

اگر یاد بگیرید خودتان کابل شبکه را سوکت بزنید، دیگر مجبور نیستید مثلا برای اتصال دو دستگاه که 3 متر با هم فاصله دارند، پچ کورد 5 متری بخرید و ندانید با طول اضافه‌ی سیم چه‌کار کنید. شاید همین مثال باعث شود انگیزه‌ی لازم را برای شروع کار پیدا کنید! اگرچه سوکت زدن کابل شبکه کار چندان سختی نیست، اما بی‌دقتی در این کار می‌تواند باعث هدر رفتن زمان و تحمیل هزینه‌های اضافه شود. بنابراین لازم است با رعایت چند نکته‌ی ساده و کاربردی، کابل شبکه را به بهترین نحو ممکن سوکت بزنید.

اصلی‌ترین نکته برای شروع سوکت زدن کابل شبکه این است که ابزار لازم را تهیه و در دسترس قرار دهید تا هنگام کار تمرکز خود را از دست ندهید.

نت ران

نکته‌ی مهم دیگر این است که حتما با استاندارد و رنگ‌بندی کابل شبکه آشنا شوید تا حین کار مجبور نباشید به جزوه‌های آموزشی مراجعه کنید. ترتیب سیم ها در ادامه توضیح داده می‌شوند که حفظ کردن آن‌ها می‌تواند روی کار نهایی شما کیفیت مثبتی به‌جا بگذارد.

آخرین نکته این است که تست کابل شبکه را که مهم‌ترین تجهیزات پسیو شبکه محسوب می‌شود جدی بگیرید. کابلی که درست سوکت نخورده باشد، کار نمی‌کند و از کار افتادن کابل شبکه یعنی نابودی شبکه.

آشنایی با استانداردها و رنگ بندی کابل شبکه

برای مرتب کردن سیم ها و اتصال آن‌ها به سوکت شبکه از دو روش استاندارد T-568A و T-568B استفاده می‌کنند. در مواقعی که دو دستگاه مشابه هم هستند، از کابل کراس (Crossover) و برای اتصال دستگاه‌های مختلف از کابل استریت (Straight) استفاده می‌شود.

تفاوت این دو گونه‌ی کابل شبکه در این است که در نوع استریت، هر دو سر کابل با استاندارد T-568B مرتب می‌شود؛ اما یک سر کابل کراس از T-568B و سر دیگر آن از T-568A پیروی می‌کند. حتما برایتان سوال پیش آمده که این استانداردهای مرتب‌سازی سیم‌ها دقیقا چه هستند؟

استاندارد T-568A

استاندارد یا رنگ بندی کابل شبکه در واقع به ترتیب قرار گرفتن زوج سیم‌های به هم تابیده در سوکت شبکه اشاره دارد. بر این اساس برای مرتب کردن سیم‌ها طبق استاندارد 568A باید از چپ به راست این رنگ‌ها را کنار هم بچینید:

سبز – سفید، سبز، نارنجی – سفید، آبی، آبی – سفید، نارنجی، قهوه‌ای – سفید، قهوه‌ای

استاندارد T-568B

ترتیب قرارگیری سیم ها طبق استاندارد 568B به این صورت است:

نارنجی – سفید، نارنجی، سبز – سفید، آبی، آبی – سفید، سبز، قهوه‌ای – سفید، قهوه‌ای

رنگ بندی و استاندارد 568B کاربرد بیشتری در سوکت زدن کابل شبکه دارد.

ابزارهای موردنیاز برای سوکت زدن کابل شبکه

برای سوکت زنی کابل شبکه ، هرچقدر ابزار بیشتر و حرفه‌ای‌تری در اختیار داشته باشید، خروجی کار شما شکیل‌تر و زیباتر به نظر می‌رسد. شاید بدون یک یا چند ابزاری که در ادامه معرفی می‌کنیم هم بتوانید کابل شبکه را سوکت بزنید؛ اما توصیه‌ی ما این است که با تهیه‌ی ابزار مناسب، سرعت و کیفیت کار را بالا ببرید.

نت ران

کابل شبکه: بدیهی است که برای سوکت زدن، به کابل شبکه احتیاج دارید؛ اما نکته‌ای که باید در نظر داشته باشید، انتخاب نوع مناسبی از این وسیله برای پاسخ دادن به نیازهایتان است. پیش از انتخاب کابل، حتما تحقیقات لازم را انجام دهید.

سوکت شبکه: اکثر کاربران به خاطر قیمت مناسب و سازگاری با بیشتر تجهیزات شبکه، از کابل شبکه الکترونیکی (مسی) استفاده می‌کنند. برای اتصال این کابل ها معمولا از سوکت RJ-45 استفاده می‌شود؛ پس با توجه به تعداد تجهیزات، به تعدادی از این سوکت ها هم نیاز دارید.

آچار شبکه: برای پانچ کردن کابل شبکه به سوکت RJ-45 به این ابزار احتیاج دارید.

استریپر (Stripper): برای جدا کردن روکش کابل شبکه باید از این وسیله استفاده کنید؛ البته اکثر آچارهای شبکه به استریپر هم مجهز هستند. با این حال بعضی از کاربران حرفه‌ای، استفاده از کاتر یا سیم‌لخت‌کن را ترجیح می‌دهند که احتمال آسیب دیدن سیم یا خود کاربر را در پی دارد.

تستر کابل: در پایان کار و پیش از اتصال تجهیزات به یکدیگر، به ابزاری نیاز دارید تا درست وصل شدن کابل شبکه و سوکت را تایید کند. این ابزار که کار کردن با آن بسیار آسان است، به اسم تستر کابل شبکه در بازار به فروش می‌رسد.

روکش یا کاور سوکت و کابل شبکه: استفاده از روکش یا کاور، از آسیب‌های احتمالی کابل و سوکت در هنگام جابه‌جایی جلوگیری می‌کند و زیبایی ظاهری بیشتری به این تجهیزات می‌دهد.

آموزش سوکت زدن کابل شبکه

سوکت زدن کابل مراحلی دارد که رعایت ترتیب آن‌ها، هم سرعت کار را بالا می‌برد و هم از تکرار و درنتیجه خسارت پیشگیری می‌کند. مثلا نکته‌ای که باید در خاطر داشته باشید این است که اگر قصد استفاده از کاور را دارید، در همین ابتدا باید کابل شبکه را از داخل آن رد کنید؛ چراکه در پایان مراحل سوکت زنی، دیگر نمی‌توانید این وسیله را روی کابل و سوکت بکشید. بنابراین لازم است نحوه سوکت زدن کابل شبکه را با دقت و تکرار یاد بگیرید.

مرحله‌ی اول: جدا کردن روکش کابل. همان‌طور که پیش از این گفتیم، برای این کار بهتر است از استریپر استفاده کنید و سراغ ابزارهای خطرناکی مثل تیغ موکت‌بری نروید.

مرحله‌ی دوم: اگر استریپر را انتخاب کرده‌اید، کار آسانی در پیش دارید؛ چون که این ابزار روکش کابل را به‌راحتی جدا می‌کند، بدون اینکه به سیم ها آسیبی وارد شود. به این منظور، کابل شبکه را بین دهانه و تیغه استریپر بگذارید و استریپر را چند دور بچرخانید تا بدون برخورد با زوج سیم ها روکش کابل را جدا کنید.

مرحله‌ی سوم: زوج سیم های به هم تابیده را از هم باز کنید و طبق رنگ‌بندی T-568A یا T-568B آن‌ها را کنار هم بچینید. به هم تابیده شدن زوج سیم ها راهکاری است برای کاهش نویز؛ بنابراین نگران سلامت کابل شبکه نباشید.

مرحله‌ی چهارم: یکسان کردن طول سیم ها. این کار برای درست جا خوردن کابل و جلوگیری از قطعی در آینده الزامی است. طول قسمت بدون روکش یا اصطلاحا لخت کابل باید بین 1.5 تا 2 سانتی‌متر باشد.

مرحله‌ی پنجم: در صورت اطمینان از قرار گرفتن صحیح سیم ها، با استفاده از آچار شبکه ، سوکت را پانچ کنید. نیازی به وارد کردن فشار بیش از حد نیست و کافی است صدای پانچ شدن به گوشتان برسد. برای اطمینان از انجام صحیح کار، کابل را آرام بکشید تا درست جا خورده باشد.

با پیروی از طریقه سوکت زدن کابل شبکه ، شما به‌راحتی می‌توانید دستگاه‌های مختلف با فواصل متفاوت را به هم متصل کنید تا مجبور به خرید پچ کورد نباشید. اما بعد از انجام این مراحل، لازم است کابل شبکه را تست کنید تا از اتصال درست کابل شبکه و سوکت مطمئن شوید.

تست کردن نهایی کابل شبکه

پیش از استفاده از کابل شبکه ای که خودتان آن را سوکت زده‌اید، بهتر است آن را تست کنید تا اگر ایراد داشت، وقتتان بابت قطع و وصل کردن تجهیزات هدر نرود. آسان‌ترین راه برای آزمایش سلامت کابل ، استفاده از وسیله‌ای به‌نام تستر کابل شبکه است.

تستر شبکه انواع گوناگونی دارد که هرکدام ویژگی‌ها و قابلیت‌های خاص خود را دارند. مثلا بعضی تسترها طول کابل را محاسبه می‌کنند؛ بعضی دیگر قطعی سیم را در مسیر اعلام می‌کنند و بعضی دیگر توانایی تشخیص سرعت کابل شبکه را دارند. اگر در حد مصرف شخصی کابل شبکه را سوکت می‌زنید، نیازی به خرید تسترهای پیشرفته نیست؛ با خرید تستر کابل شبکه ساده هم کار شما راه می‌افتد.

این نوع تسترها فقط قطعی دو سر کابل را نشان می‌دهند تا اگر استاندارد رنگ بندی زوج سیم ها را رعایت نکرده باشید، در همین ابتدای کار خبردار شده و جهت مرتب کردن دوباره‌ی سیم ها اقدام کنید.

مراحل تست کابل شبکه

اطمینان از انجام صحیح روش سوکت زدن کابل شبکه با استفاده از تستر کابل شبکه به‌آسانی انجام می‌شود و وقت زیادی از شما نمی‌گیرد. اکثر تسترهای موجود در بازار از دو بخش جداگانه تشکیل شده‌اند که نقش دو دستگاه مختلف را ایفا می‌کنند.

مزیت بیشتر این تسترها این است که به‌جز پورت شبکه (RJ-45)، پورت RJ-11 هم دارند و این یعنی شما می‌توانید با استفاده از این دستگاه‌ها، کابل تلفن خود را هم تست کنید. به‌ هر صورت برای تست کابل شبکه باید این مراحل را طی کنید:

مرحله‌ی اول: از طریق پورت شبکه ، یک سر کابل شبکه را به یک بخش از دستگاه و سر دیگر آن را به بخش دیگر متصل کنید.

مرحله‌ی دوم: دستگاه را روشن کنید تا فرآیند تست آغاز شود. در هر بخش از تستر کابل شبکه ، 9 چراغ دیده می‌شود که اعداد 1 تا 8 و حرف G را در برمی‌گیرد. این لامپ های کوچک نماینده‌ی 8 سیم موجود در کابل و همچنین نویزگیر یا شیلد هستند.

مرحله‌ی سوم: بررسی نحوه ی روشن شدن چراغ‌های تستر شبکه. درصورتی که کابل شبکه به‌درستی پانچ شده باشد، هر 8 لامپ موجود روی هر دو دستگاه، به ترتیب و هم‌زمان با هم روشن می‌شوند. اگر تست این‌طور پیش نرفت و مثلا چراغ شماره 4 یک بخش با چراغ شماره 6 بخش دیگر روشن شد، یعنی سوکت زدن کابل شبکه درست انجام نشده است.

نکته‌ی بسیار مهمی در مورد استفاده از تستر کابل شبکه وجود دارد و آن این است که در طول زمان تست، دو سر کابل حتما باید به خود تستر متصل باشند؛ مثلا اگر یک سر کابل در حال تست شدن را به دستگاهی دیگر مثلا کامپیوتر شخصی‌تان وصل کنید، احتمال سوختن تستر شبکه را به جان خریده‌اید!

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم سوکت زدن کابل شبکه را مرحله به مرحله توضیح دهیم و به این منظور استانداردها و رنگ‌بندی کابل شبکه و ابزارهای لازم برای سوکت زدن را معرفی کردیم. چه اولین بار باشد که این کار را انجام می‌دهید، چه در سوکت زدن کابل شبکه مهارت داشته باشید، فراموش نکنید که در پایان باید کابل شبکه را تست کنید.

با انجام درست مراحل مختلف که نیازمند دقت و تمرکز کافی است، دیگر به خرید پچ کورد احتیاج ندارید و می‌توانید کابل لازم برای اتصال تجهیزات به یکدیگر را خودتان آماده کنید.

منبع

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : آموزش مرحله به مرحله سوکت زدن کابل شبکه

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *