انواع تجهیزات پسیو و اکتیو چه نقشی در زیر ساخت شبکه دارند ؟

انواع تجهیزات پسیو و اکتیو چه نقشی در زیر ساخت شبکه دارند ؟

برای راه‌اندازی شبکه علاوه ‌بر تجهیزات اکتیو مثل سوییچ، سرور و روتر، وجود تجهیزات پسیو برای انتقال اطلاعات با سرعت بالا ضرورت دارد. علاوه‌ بر منتقل کردن داده‌ها، این تجهیزات وظیفه‌ی محافظت از تجهیزات مهم را نیز دارند. در مقابل، تجهیزات اکتیو با استفاده از جریان برق، سیگنال‌های مختلف ایجاد می‌کنند. تجهیزات شبکه، چه اکتیو چه پسیو، انواع مختلفی دارند. با ما همراه باشید تا انواع تجهیزات پسیو را بررسی کنیم.

آشنایی با تجهیزات شبکه

همان‌طور که می‌دانید، زیرساخت‌های شبکه، تجهیزات شبکه هستند و ارتباطات و اتصالات را برقرار می‌کنند. مثلا برای راه‌اندازی یک شبکه‌ی اینترنتی، مودم، اینترنت را از ISP یا شرکت ارائه‌دهنده‌ی اینترنت دریافت کرده و به سوییچ و روتر انتقال می‌دهد. سوییچ از طریق کابل شبکه، که یکی از تجهیزات پسیو است، داده‌های اینترنت را به سراسر شبکه و کلاینت‌ها منتقل می‌کند. وجود هر یک از تجهیزات شبکه ضروری است و در صورت نبود یکی از آن‌ها کار شبکه مختل می‌شود.

نقش تجهیزات پسیو در شبکه

انواع تجهیزات پسیو و اکتیو چه نقشی در زیر ساخت شبکه دارند ؟

طبق چیزهایی گفته شد، تجهیزات پسیو شبکه برای کار کردن به جریان برق نیاز ندارند و داده‌ها را منتقل می‌کنند. در صورت نبود تجهیزات شبکه، هیچ اطلاعاتی ردوبدل نمی‌شود یا سرعت انتقال بسیار پایین می‌آید. تصور کنید داده‌های اینترنتی از طرف کاربر درخواست شده و مودم یا سوییچ، این داده‌ها را در اختیار دارد، اما کابل شبکه‌ای وجود ندارد که این اطلاعات را منتقل کند. در این صورت، شبکه نمی‌تواند به درخواست کاربر پاسخ بدهد. پس تجهیزات شبکه از اهمیت بالایی برخوردار است.

نکته‌ای که باید در نظر داشته باشید این است که همخوانی تجهیزات پسیو با یکدیگر و با تجهیزات اکتیو اهمیت زیادی دارد.

در ادامه انواع تجهیزات پسیو را بررسی می‌کنیم.

کابل شبکه و پچ کورد : مهم‌ترین زیرساخت تجهیزات پسیو

کابل شبکه یکی از مهم‌ترین اجزای شبکه‌ی سیمی محسوب می‌شود. اتصالات بین روتر‌ها، سوییچ‌ها و سرور به‌وسیله‌ی کابل شبکه برقرار می‌شود. کابل شبکه داده‌ها را با سرعت بسیار بالایی انتقال داده و شبکه را گسترش می‌دهد. به‌طور کلی، 3 نوع کابل شبکه یعنی کابل شبکه کواکسیکال، کابل شبکه فیبر نوری و کابل شبکه TP یا زوج به هم تابیده شده وجود دارد که پراستفاده‌ترین آن‌ها، کابل شبکه TP است. این نوع کابل در دسته‌بندی‌های CAT مختلف مثل Cat5e یا Cat6 تولید می‌شود و بازارهای مختلف را پوشش می‌دهد. برندهای مختلفی در این زمینه کار می‌کنند که معروف‌ترین‌ آن‌ها لگراند، نگزنس، بلدن و اشنایدر هستند. کابل شبکه می‌تواند شیلد دار یا بدون شیلد باشد. کابل شبکه شیلد دار در برابر نویزهای رادیویی و الکترومغناطیسی مقاوم است.

پچ کورد همان کابل شبکه‌ است ولی روی دو سر آن یک سوکت یا کانکتور نری قرار گرفته و ابعاد آن کوچک‌تر شده ‌است. تنوع رنگی در پچ کوردها بیشتر از کابل شبکه بوده که این موضوع به مدیریت آن کمک می‌کند.

سوکت شبکه ، یکی از کانکتورهای انتهایی

سوکت شبکه در قسمت‌های پایانی کابل شبکه قرار می‌گیرد و یک پورت نری تولید می‌کند. به‌طور مثال، سوییچ که یکی از انواع تجهیزات اکتیو شبکه است، پورت‌های RJ45 دارد که سوکت داخل این پورت‌ها قرار می‌گیرد و اتصال سوییچ به کابل شبکه را برقرار می‌کند. سوکت نیز در انواع شیلد دار و بدون شیلد تولید می‌شود.

رک شبکه و حفاظت از سرور

تجهیزات شبکه و تجهیزات سرور در برابر عوامل تخریب‌کننده به محافظت خاصی نیاز دارند. رک یک محفظه‌ی فلزی ‌است که می‌توان تجهیزات شبکه و سرور را داخل آن جای داد. رک، شبکه و سرور را منظم کرده و مدیریت شبکه را تا حد زیادی آسان‌تر می‌کند. به‌طور کلی، دو نوع رک وجود دارد، رک دیواری و رک ایستاده که از رک ایستاده برای سرورهای بزرگ و شبکه‌های وسیع استفاده می‌شود.

داکت و ترانکینگ

ترانک‌ها و داکت‌ها مسیر کابل‌های مختلف را ایجاد می‌کنند. در اصل، ترانکینگ مثل جاده‌ای است که ماشین‌های آن کابل‌ها هستند. ترانکینگ و داکت علاوه ‌بر ایجاد یک مسیر، از کابل‌ها در برابر عوامل محیطی مثل آتش‌سوزی و رطوبت محافظت می‌کنند. تفاوت داکت ترانکینگ در ابعاد و موارد استفاده‌ی آن‌ها است. ترانکینگ ابعاد و اندازه‌ی بزرگ‌تری دارد و برخلاف داکت، ماژولار است. ماژولار بودن ترانکینگ به این معناست که می‌توان روی بدنه‌ی آن کلید، پریز و کیستون نصب کرد و شبکه را گسترش داد.

پچ پنل : پایانه‌ی شبکه

پچ پنل یک قطعه‌ی کاربردی در زیرساخت شبکه ‌است که تعداد زیادی پورت ایجاد می‌کند. پچ پنل‌ها مدیریت شبکه را آسان‌تر می‌کنند و می‌توان به کمک آن‌ها یک کلاینت را کم یا زیاد کرد. برای هر پورت یک شماره‌ی مخصوص درج شده تا هر کلاینت قابل تشخیص باشد. پچ پنل‌ها در دو نوع ماژولار و غیر ماژولار تولید می‌شوند. مزیت ماژولار بودن پچ پنل این است که می‌توان کیستون‌های مختلف روی آن نصب کرد یا حتی کیستون خراب را جایگزین کرد.

بیشتر بخوانید  با این قرارداد شبکه خود را ایمن کنید !

نقش تجهیزات اکتیو در شبکه

تجهیزات اکتیو یا فعال شبکه (Active) برای کار کردن باید به جریان برق متصل باشند. تجهیزات اکتیو سیگنال‌های مورد نیاز را تولید یا بازتولید کرده و آن‌ها را هدف‌گذاری می‌کنند. سپس این سیگنال‌ها را به کمک انواع تجهیزات پسیو، به سمت هدف می‌فرستند و هدایت می‌کنند. برقراری ارتباط اطلاعاتی و داده‌ای و همچنین ذخیره‌ی داده‌ها از وظایف دیگر تجهیزات اکتیو محسوب می‌شود. در ادامه به بررسی بعضی از مهم‌ترین تجهیزات اکتیو می‌پردازیم.

انواع تجهیزات پسیو و اکتیو چه نقشی در زیر ساخت شبکه دارند ؟

مودم و روتر و دریافت اینترنت

همان‌طور که می‌دانید، مودم مسئولیت دریافت اینترنت (یا داده‌های دیگر) از طریق خط تلفن را بر عهده دارد. مودم در لایه‌ی اول شبکه کار می‌کند و اینترنت را به کمک یک سوییچ یا روتر به سراسر شبکه انتقال می‌دهد. عملکرد روتر به مودم وابسته است تا بتواند اینترنت را به قسمت‌های مختلف شبکه برساند. همچنین، می‌توان روتر را تنظیم کرد تا مدیریت شبکه راحت‌تر باشد. روترها عملکردی شبیه به سوییچ دارند، با این تفاوت که تعداد پورت‌ها در آن کمتر بوده و توانایی برقراری اینترنت بی‌سیم را دارند.

سوییچ شبکه

سوییچ شبکه عملکردی مانند هاب‌های قدیمی دارد. یعنی ارتباطات شبکه و اینترنتی را در سطح وسیع‌تری برقرار می‌کند. سرعت سوییچ در انتقال اطلاعات زیاد بوده و شبکه را از طریق کابل لن (LAN) به‌صورت محلی گسترش می‌دهد. همچنین تعداد پورت‌های سوییچ نسبت به روتر زیادتر بوده و پذیرای تعداد بیشتری از کلاینت است. سوییچ‌ها به‌طور کلی در دو نوع مدیریتی و غیر مدیریتی وجود دارند. نوع مدیریتی آن توانایی کانفیگ کردن تنظیمات مختلف روی شبکه را دارد. قیمت سوییچ‌های مدیریتی بیشتر از سوییچ‌های غیر مدیریتی است. در مقابل، سوییچ‌های غیر مدیریتی به پیکربندی نیاز ندارند و بعد از اتصال شروع به کار می‌کنند. از این نوع سوییچ‌ها در شبکه‌های کوچک و خانگی استفاده می‌شود.

اکسس پوینت یا AP

اکسس پوینت سخت‌افزاری مشابه با سوییچ است که به‌جای ایجاد شبکه کابلی، یک شبکه بی‌سیم یا وایرلس ایجاد می‌کند. اکسس پوینت‌ها که به آن‌ها WAP یا AP نیز گفته می‌شود، شبکه را با استفاده از Wi-Fi گسترش می‌دهند. عملکرد اکسس پوینت‌ها را می‌توانید در روترها یا مودم روترها ببینید زیرا این تجهیزات نیز اینترنت را به‌صورت وایرلس ارائه می‌دهند.

کارت شبکه یا Network Interface Card

کارت شبکه یکی از مهم‌ترین تجهیزات اکتیو شبکه در زمان راه‌اندازی آن است. یک کارت شبکه داده‌های منتقل شده توسط کابل شبکه را پردازش کرده و امکان انتقال اطلاعات جدید را فراهم می‌کند. بنابراین وجود یک کارت شبکه در شبکه کامپیوتری، چه گیرنده چه فرستنده ضروری است. اکثر مادربردهای جدید کارت شبکه را به‌صورت آنبرد دارند. اما در صورت نبود یک کارت شبکه باید برای خرید و نصب آن روی کامپیوتر اقدام کنید. هر کارت شبکه یک آدرس مک مخصوص به خود دارد که تشخیص آن را در شبکه ساده می‌کند. به‌طور کلی، کارت‌های شبکه به دو دسته‌ی بی‌سیم و سیمی تقسیم می‌شوند.

سرور ، مغز یک شبکه

سرور کامپیوتری است که داده‌های مورد نیاز شبکه را پردازش و رمز‌گذاری کرده و در اختیار شبکه قرار می‌دهد. سرورها هزینه‌بر هستند و انتخاب یک سرور مناسب و پایدار کار سخت و مهمی است، چرا که در صورت بروز مشکل در سرور، کار شبکه مختل شده و دچار کندی‌های متداوم می‌شود. کار سرور به زبان ساده، دریافت درخواست‌های کاربر و برآورده کردن آن‌ها است. مثل: ایجاد IP، ذخیره و اشتراک‌گذاری فایل‌ها و دیتاها.

حرف آخر

هر یک از تجهیزات شبکه اهمیت بسیار زیادی در ایجاد یک شبکه‌ی خوب دارند. بررسی تجهیزات شبکه و داشتن اطلاعات راجع به آن‌ها در مواقع خرید این تجهیزات کمک شایانی به خریدار می‌کند. تجهیزات اکتیو با تولید و تغییر سیگنال‌های مورد نیاز کاربر و انواع تجهیزات پسیو با انتقال و محافظت از این نوع داده‌ها یک شبکه‌ی مناسب را تشکیل می‌دهند.

ممنون که در این مقاله با ما همراه بودید، اگر سوالی راجع به هر یک از تجهیزات شبکه دارید در قسمت نظرات از ما بپرسید.

بیشتر بخوانید :

آموزش مرحله به مرحله سوکت زدن کابل شبکه

راهنمای خرید رک شبکه : بررسی فاکتورهای مهم در انتخاب یک رک مناسب

تراکینگ چیست ؟

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : انواع تجهیزات پسیو و اکتیو چه نقشی در زیر ساخت شبکه دارند ؟

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *