آیا ژنتیک می تواند در پوسیدگی دندان ها نقش داشته باشد ؟

پوسیدگی دندان

این روزها اگر با افراد مختلف صحبت کنید، به شما خواهند گفت که تعدادی از دندان های آن ها پوسیده است و یا دندان هایی برای کشیدن دارند. بر اساس تمامی هزینه های دندان پزشکی در شرایط کنون باید ریشه ی خرابی دندان ها را متوجه شویم و از این طریق سعی کنیم تا دندان های خود را سالم نگه داریم. به هر حال باید به این نکته اشاره داشته باشیم که شاید برخی از دلایل این موضوع مسائل ژنتیکی باشد.

پوسیدگی دندانی

ترکیب و سازماندهی دهان و باکتری‌ های موجود در آن ها در سنین کمتر تحت تاثیر فرایندهای ژنتیکی می باشند. ولی وقتی که سن افراد بیشتر می شود مسائل ژنتیکی کمرنگ تر شده و رژیم های غذایی و بهداشت دهان و دندان در شکل گیری میکروبیوم های دهانی جایگزین این مورد می شوند. این نظر که توسط مطالعه‌ ی اساسی، بر اساس رهبری محقق و دانشمند-، جی. کریگ ونتر، در مجلات Cell Host & Microbe انتشار یافته است.

در طی این پژوهش ها میکروبیوم‌ های دوقلوهای یکسان و نا متقارن در سنین کودکی مورد بررسی قرار گرفت. سرپرست ارشد گروه،  کارن نیلسون، تصمیم به بررسی تمامی این دوقلو ها گرفتند. نلسون و همکارانش گروه بسیار بزرگی از بچه های دوقلو را برای بررسی مشارکت در ژنوتیپ های میزبان و محیط زیست اولیه در شکل دادن میکروبیوم های دهان در خصوص بهداشت دهان و دندان، مورد مطالعه قرار دادند.

پوسیدگی دندان

اساسا پوسیدگی های دندان و یا مسائل و بیماری‌ های دهانی موضوع مهمی می باشد که بهداشت دهان را در سطح بین المللی درگیر نموده است. تقریبا 90 درصد از کودکان مدرسه‌ رو و حدود 100 درصد از افراد بزرگسال در سراسر دنیا، دارای پوسیدگی های سطحی و عمقی در دندان های خود هستند. حدود 20 درصد از اشخاص میانسال نیز دچار بیماری‌ های‌ شدید و یا پریودنتال می باشند که سبب از دست رفتن دندان ها و دیگر مشکلات سلامتی می گردد. در ایالات متحده آمارهای مربوط به بهداشت دهان و دندان با كاهش 37 درصدی دندان‌ های شیری و یا اولیه كودكان 2 تا 8 سال‌ را بیان می دارد. همچنین طبق این آمار منتشر شده هم اکنون 58 درصد از نوجوانان بیماری‌ های دهان و دندان بوده و بیشتر از 90 درصد بزرگسالان با آن ها درگیر هستند.

در طی این مقاله پژوهشگران بیان نمودند که میزان پوسیدگی دندان اساسا به علت متابولیز شکر بالا توسط باکتری‌ های دهانی رخ داده است. این موضوع سبب اسیدی شدن محیط دهان گردیده و به طور حتم مینای دندان را تحریک خواهد کرد و با مرور زمان سبب ایجاد حفره در دندان‌ ها می‌ شود. همچنین در اشخاصی که سبب بیماری‌ ها و التهاب لثه می باشند, باکتری‌ های بخصوصی سبب تخریب بافت لثه ها گردیده و حفره‌ هایی را در سطح دهان و دندان و لثه ایجاد می‌ نماید که نتیجه‌ ی آن، از بین رفتن دندان است.

همچنین مطالبی مبنی بر ارتباط میان میکروبیوم دهان، یعنی جمع‌ آوری میکروب‌ های دهان و دندان و مواد ژنتیکی آن‌ ها و دیگر بیماری ها، شامل سرطان دهان و بیماری‌ های قلبی عروقی دارد. همچنین مطالعات مختلفی در ارتباط با میکروبیوم های روده و سلامتی انجام داده و بیان گردیده است که این مسئله تا حدی تحت تأثیر پیامدهای ژنتیکی میزبان قرار دارد.

در طی این مطالعه، دکتر نلسون و همکارانش بر اساس سوابق مربوط به دهان از 485 جفت دوقلو، 205 جفت همسان و 280 جفت غیرهمسان، در رده ی سنی 5 تا 11 سال نمونه برداری نمودند.

پوسیدگی دندان

مصرف مواد غذایی با پوسیدگی دندان ارتباط دارد؟

همانگونه که انتظار داشتیم، نتایج نشان می دهد که میکروبیوم های دهانی در دوقلوها همسان نسبت به دوقلوهای غیرهمسان شباهت بیشتری دارد.

محققان در این خصوص گفته اند که پس زمینه‌ ی ژنتیکی اشخاص بر انواع مختلف باکتری‌ های دهان و دندان تاثیرگذار می باشد. همچنین متوجه شدند که انواع مختلف باکتری‌ هایی که بیشتر تحت تاثیر موارد ژنتیکی میزبان می باشند، در اصطلاح به باکتری‌ های مجرایی مشهور می باشند، در پوسیدگی های دندان نقشی ندارند. در مقایسه با کودکان 5 ساله با نوجوانان 11 ساله مشخص شد که باکتری های قابل انتقال با افزایش میزان سن کاهش پیدا می کنند. همچنین تعداد باکتری های ژنتیکی دوقلوهایی که دارای رژیم غذایی با قند و شکر بالایی هستند، کمتر از سایر افراد بود، این موضوع نشان داد که باکتری‌ های دهانی ارتباط کمی با پوسیدگی دندان دارند.

مطالعات محققان درخصوص بیماری‌ های دهان و دندان به همین جا ختم نمی گردد بلکه تصمیم دارند نوع تغییر الگوها در میکروبیوم‌ های دهانی را هم بررسی نمایند. همچنین تصمیم به مقایسه ی سلامت دوقلوهای همسان و غیر همسان با تفاوت‌ در نوع عملکرد در میکروبیوم‌ های دهان گرفتند.

در نهایت، می‌توان گفت که محدود نمودن میزان مصرف قند و اسید در دهان جزو فرآیندهای دگماتیسم جامعه ی دندانپزشکی می باشد. این فرآیند گونه‌ های اصلی باکتری‌ هایی که در اثر میزان مصرف موادغذایی ایجاد گردیده است و توانایی تخریب دندان را دارند، معرفی می‌ نماید.

 

بیشتر بخوانید

 

در ادامه با زوم تک همراه باشید …

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : آیا ژنتیک می تواند در پوسیدگی دندان ها نقش داشته باشد ؟

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *