انتشار اخبار زرد یکی از موضوعاتی است که مدیران سایت های خبری برای افزایش بازدید و ماندن در لیست وب سایت های برتر ایران ناچار به انتشار آن هستند . این پدیده به چه دلیلی در بین سایت های خبری برتر ایران اتفاق می افتد .
رسالت سایت های خبری برتر ایران در این حوزه چیست ؟ آیا وب سایت های پربازدید ایرانی همچون باشگاه خبرنگاران جوان رسالت خود را در حوزه خبر فقط انتشار اخبار و ارتقای آگاهی کاربران ایرانی میداند ؟ متاسفانه این رسالت چندی است در بین بزرگترین وب سایت های خبری ایرانی دیگر رعایت نمی شود انتشار اخبار زرد در سایت 11 ایران موضوعی بود که باعث تالیف این مقاله شد .
اگر وب سایت های برتر ایران تا رتبه های 500 ایران را مورد بررسی قرار دهیم ، اخبار زردی را شاهد خواهیم بود که از حوزه خبر دور بوده و تنها برای افزایش بازدید بکار می رود .
اما چرا همیشه در این حوزه کیفیت فدای کمیت و اخبار زرد می شود ؟ رقابت بسیار جالب سایت های خبری برای حضور در لیست برترین سایت های خبری در رتبه بندی الکسا از جمله موضوعاتی است که باعث می شود گرداورندگان اخبار در این وب سایت های خبری را به سمت انتشار اخبار بی کیفیت و زرد بکشاند .
اما خبرنگاری زرد چیست برای بررسی این موضوع سری به ویکی پدیا می زنیم :
خبرنگاری زرد به خبرها و خبرنگارانی اطلاق میشود که پایشان را از اصول حرفهای و اخلاقی روزنامه نگاری بیرون گذاشته و در مورد موضوعاتی مانند رسوایی و تهمتهای جنسی، دلالی تهمت و شبهه وارد کردن به دیگران و یا دست آویز کردن موضوعات احساسی برای سوء استفاده بردن از آنها، اطلاق میگردد که به صورت نیمه تعریف شدهای توهین ناتمام (not quite libel) لقب گرفتهاست.
این واژه در عصر حکمفرمایی سرمایه داری ما بین دهههای ۱۹ و ۲۰ بین دو نفر از اصحاب مطبوعات رخ داد. این جنگ تیراژ، بین ژوزف پولیتزر مدیر روزنامه ی نیویورک وورلد و ویلیام راندالف هیسر مدیر روزنامه نیویورک ژورنال در طی سالهای ۱۸۹۸ تا ۱۸۹۵ رخ داد. منتقدین هر دو روزنامه را متهم میکردند که برای بالا بردن تیراژ روزنامههای خود دست به تحریف و احساسی کردن اخبار میزنند برای همین مطبوعات نیویورک واژهٔ «روزنامه نگاری مسخرهٔ زرد» را در سال ۱۸۹۷ برای این منظور در نظر گرفتند. این نام از یک کمیک استریپ مردمی که در آن زمان معروف شده بود و دو روزنامه را به صورت کاغذهایی زرد به تصویر میکشید، برگرفته شد.
جالب اینجاست که خبرنگاری زرد در گذشته هم برای افزایش تیراژ روزنامه ها مورد استفاده قرار میگرفت که امروزه در دنیای اینترنت بیشتر برای افزایش بازدید و رتبه در الکسا مورد استفاده قرار میگیرد .
اما نمونه های بارزی از خبرنگاری زرد را در رسانه های متبوع ایرانی مورد بررسی قرار میدهیم به تصاویر زیر توجه نمایید :
نمونه هایی از اخبار زرد باشگاه خبرنگاران جوان را در تصویر فوق مشاهده می نمایید . در سال های گذشته مطالب منتشر شده معمولا در سایت های زرد نوشته می شد اما متاسفانه چندی است این اخبار زرد پا به خبرگزاری های مطرح ایرانی گذشته است .
نمونه ای از اخبار کاملا زرد در باشگاه خبرنگاران جوان : تیتر خبر : پسران احمقی که با چند عمل جراحی خود را شبیه “کیم کارداشیان” کردند +تصاویر
آیا ما حق احمق خواندن دیگران را در رسانه پر طرفدارمان هستیم ؟ آیا این رفتار زشت توهین به رفتار دیگران حق ماست ؟ نقد در دنیای خبر جایگاهی دارد اما توهین به هر کسی از رسالت یک خبرنگار دور است .
نظرات در مورد : باشگاه خبرنگاران جوان هم به لیست اخبار زرد نویس پیوست!