به گزارش بخش اخبار فناوری زوم تک , جمهوری اسلامی ایران گام های بلند خود در عرصه فضایی را با عزمی راسخ ادامه میدهد. در تازه ترین خبرها، اعلام شده است که متخصصان فضایی کشورمان با تلاش بیوقفه در حال آماده سازی مقدمات پرتاب یک ماهواره مخابراتی به مدار زمین آهنگ (ژئو) هستند و این دستاورد مهم تا سال ۱۴۰۵ محقق خواهد شد. این پروژه ملی، نه تنها توانمندی های فنی و علمی ایران در حوزه فضایی را به نمایش میگذارد، بلکه نقش بسزایی در توسعه زیرساخت های ارتباطی کشور و ارائه خدمات نوین مخابراتی خواهد داشت. انتظار میرود با تحقق این هدف، ایران به جمع معدود کشورهای دارای فناوری دسترسی به مدار ژئو بپیوندد و فصل جدیدی در صنعت فضایی خود رقم بزند.
ایران در مسیر فتح مدار ۳۶ هزار کیلومتری: گام بلند فضایی برای ماهواره های مخابراتی پیشرفته
صنعت فضایی ایران، پس از سال ها تلاش و کسب تجربه در پرتاب ماهواره به مدارهای پایینی زمین (لایه لئو)، اکنون چشم انداز بلند پروازانه تری را دنبال می کند: دستیابی به مدار ژئوسنکرون یا مدار زمین ثابت (GEO) در ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتری. این هدف استراتژیک، که توسط حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران، تشریح شده است، نشان دهنده ورود کشور به مرحله جدیدی از فعالیت های فضایی با تمرکز بر توسعه ماهواره های مخابراتی پیشرفته است. رسیدن به این مدار، که ماهواره ها در آن نسبت به یک نقطه روی زمین ثابت باقی می مانند، مزایای چشمگیری برای ارتباطات، پخش تلویزیونی و سایر خدمات ماهواره ای به همراه دارد.
مروری بر دستاوردها: از “امید” تا بیش از ۲۵ ماهواره در فضا
سفر فضایی ایران به طور جدی از سال ۱۳۸۷ (۲۰۰۸ میلادی) با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره “امید” آغاز شد. از آن زمان تاکنون، به گفته رئیس سازمان فضایی، بیش از ۲۵ ماهواره ساخت ایران با موفقیت در مدار قرار گرفته اند. برخی از این ماهواره ها پس از انجام ماموریت های خود و اتمام عمر کاری یا مداری، به صورت کنترل شده یا طبیعی به جو زمین بازگشته اند. اما ماهواره های متعددی همچنان در فضا فعال هستند و داده های ارزشمندی را جمع آوری یا خدمات مشخصی را ارائه می کنند. نام هایی چون “مهدا”، “خیام”، “پارس-۱”، “هدهد” و “کوثر” نمونه هایی از ماهواره های ایرانی فعال در مدار هستند که برخی مانند “مهدا” بیش از یک سال است که به طور مستمر به فعالیت خود ادامه می دهند. این دستاوردها در زمینه طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره ها، پایه و اساس محکمی را برای برداشتن گام های بعدی و بلندتر فراهم کرده است.
پایه گذاری برای صعود: تثبیت پرتابگرهای لئو و بلوک های انتقال مداری
دستیابی به مدار ژئو، فرایندی پیچیده و چند مرحله ای است. سازمان فضایی ایران برای رسیدن به این هدف، یک نقشه راه دقیق و گام به گام را تدوین کرده است. به گفته حسن سالاریه، اولین و مهمترین گام، تثبیت و اطمینان از عملکرد پایدار پرتابگرهای مورد نیاز برای ارسال ماهواره به مدارهای پایینی زمین (LEO) بوده است. مدارهای لئو معمولا در ارتفاع چند صد کیلومتری سطح زمین قرار دارند و نقطه شروع بسیاری از ماموریت های فضایی محسوب می شوند. ایران با موفقیت در حال گذراندن این مرحله است و پرتابگرهای بومی مانند “قاصد” و “قائم” توانایی خود را در تزریق موفق ماهواره به این مدارها به اثبات رسانده اند.
گام بعدی در این مسیر، توسعه و آزمایش فناوری های لازم برای انتقال ماهواره از مدار لئو به مدارهای بالاتر، از جمله مدار ژئو است. این کار به کمک واحدهایی به نام “بلوک انتقال مداری” (Orbital Transfer Vehicle – OTV) انجام می شود که پس از قرار گرفتن در مدار لئو، موتورهای خود را روشن کرده و ماهواره را به مدار نهایی هدایت می کنند. سالاریه اعلام کرده که اولین پرتاب آزمایشی مربوط به بلوک انتقال مداری بومی “سامان-۱” در سال ۱۴۰۳ (۲۰۲۴ میلادی) با موفقیت انجام شده است. این موفقیت، گامی کلیدی در مسیر دستیابی به ارتفاعات بالاتر محسوب می شود.
نقشه راه رسیدن به ۳۶ هزار کیلومتر: سیمرغ ارتقا یافته و پرتابگرهای سنگین
برای رساندن ماهواره های سنگین تر، به خصوص ماهواره های مخابراتی، به مدار ژئو، نیاز به پرتابگرهای قدرتمندتر و همچنین بلوک های انتقال مداری کارآمدتر است. سازمان فضایی ایران برنامه های مشخصی را برای توسعه این زیرساخت ها دنبال می کند. یکی از این برنامه ها، آزمایش و ارتقای پرتابگر “سیمرغ” است. نمونه ارتقا یافته این پرتابگر، که قابلیت حمل محموله های سنگین تر به ارتفاعات بالاتر را دارد، قرار است در سال ۱۴۰۴ (۲۰۲۵ میلادی) پرتاب های آزمایشی خود را پشت سر بگذارد. این آزمایش ها نقش حیاتی در آماده سازی بستر لازم برای پرتاب های عملیاتی به سمت مدار ژئو ایفا می کنند.
رئیس سازمان فضایی تاکید کرده است که دستیابی به مدار ژئو یکی از اهداف اصلی برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور است و این مسیر گام به گام طی می شود. توسعه بلوک های انتقال مداری پیشرفته تر و همچنین طراحی و ساخت پرتابگرهای سنگین، جزء برنامه های اساسی صنعت فضایی ایران برای تحقق این هدف بلند مدت تعریف شده است. تمرکز ویژه ای برای سال های ۱۴۰۵ و ۱۴۰۶ (۲۰۲۶ و ۲۰۲۷ میلادی) بر روی توسعه این پرتابگرهای سنگین تر و با ابعاد بزرگتر وجود دارد تا امکان تزریق ماهواره هایی با جرم چند صد کیلوگرم به مدار ۳۶ هزار کیلومتری فراهم شود. انتظار می رود طی سه سال آینده، آزمایش های عملیاتی ترکیب پرتابگرهای ارتقا یافته و بلوک های انتقال مداری برای رسیدن به این ارتفاع نهایی، عملیاتی شود.
“ناهید ۳”: پرچمدار مخابراتی ایران در مسیر ژئو
هدف نهایی از تلاش برای رسیدن به مدار ژئو، استقرار ماهواره های کاربردی، به ویژه ماهواره های مخابراتی در این مدار است. سازمان فضایی ایران، ماهواره مخابراتی “ناهید-۳” را به عنوان یکی از پروژه های کلیدی در این راستا تعریف کرده است. طبق زمان بندی اعلام شده، پرتاب این ماهواره برای سال ۱۴۰۵ (۲۰۲۶ میلادی) برنامه ریزی شده است. البته تحقق این برنامه، منوط به موفقیت آمیز بودن تست های نهایی پرتابگرهای ارتفاع بالای ارتقا یافته (مانند سیمرغ) و بلوک انتقال مداری سامان است که در سال جاری و سال آینده (۱۴۰۴ و ۱۴۰۵) انجام خواهند شد. در صورت عدم بروز مشکلات فنی زمان بر، ایران در آستانه دستیابی به فناوری های کلیدی و ضروری برای استقرار ماهواره های مخابراتی خود در مدار ژئو قرار خواهد گرفت.
برنامه های پرتاب شلوغ در سال ۱۴۰۴ (۲۰۲۵)
علاوه بر نگاه بلند مدت به مدار ژئو، سازمان فضایی ایران برنامه پرتاب های متعددی را برای سال جاری شمسی (۱۴۰۴ / ۲۰۲۵-۲۰۲۶ میلادی) در دستور کار دارد. تعدادی از ماهواره هایی که در سال های گذشته رونمایی شده بودند، اکنون آماده پرتاب هستند. پرتاب ماهواره “ناهید-۲”، که نسل قبلی ماهواره مخابراتی ناهید-۳ محسوب می شود، یکی از برنامه های مهم امسال است.
همچنین، پرتاب نمونه های اصلی ماهواره های منظومه “شهید سلیمانی” نیز از اواخر پاییز یا اوایل زمستان امسال آغاز خواهد شد. این منظومه یکی از پروژه های استراتژیک ایران برای توسعه کاربردهای فضایی و صنعتی سازی این حوزه است.
علاوه بر این ها، پرتاب ماهواره های سنجشی “ظفر” و “پایا” که قرار بود در سال گذشته انجام شود اما با تاخیر مواجه شد، به برنامه پرتاب های امسال منتقل شده است. پرتاب نمونه دوم ماهواره “کوثر” و تعدادی از ماهواره های ساخته شده توسط بخش خصوصی نیز در فهرست پرتاب های سال ۱۴۰۴ قرار دارند. به گفته سالاریه، در صورت فراهم بودن شرایط و اجازه برنامه زمانی پرتاب ها، امکان پرتاب نمونه دوم ماهواره سنجشی “پارس-۱” و حتی ماهواره “پارس-۲” نیز در سال جاری وجود دارد.
منظومه شهید سلیمانی: نماد صنعتی سازی فضایی با مشارکت بخش خصوصی
پروژه منظومه ماهواره ای “شهید سلیمانی” از اهمیت ویژه ای در برنامه های فضایی ایران برخوردار است. این پروژه که شامل قرار دادن حدود ۲۰ ماهواره در مدار می شود، گامی بزرگ در جهت صنعتی سازی صنعت فضایی کشور و ارائه خدمات کاربردی محسوب می شود. زیرسیستم های مختلف این منظومه نیاز به تست های مداری دارند. بخشی از این تست ها با پرتاب ماهواره “فخر-۱” در سال ۱۴۰۳ (۲۰۲۴ میلادی) انجام شد. نکته قابل توجه، نقش شرکت های خصوصی در توسعه زیرسیستم ها و اجزای مورد استفاده در این ماهواره و منظومه شهید سلیمانی است که نشان دهنده رشد اکوسیستم فضایی در ایران است.
پرتاب ماهواره های اصلی این منظومه، همانطور که اشاره شد، از اواخر سال ۱۴۰۴ آغاز شده و طبق برنامه ریزی ها، تا پایان سال ۱۴۰۵ (۲۰۲۶ میلادی) تکمیل خواهد شد. این پروژه چند ماهواره ای، توانایی ایران در مدیریت پروژه های فضایی پیچیده و پرتاب های متعدد در یک بازه زمانی مشخص را به نمایش خواهد گذاشت.
نتیجه گیری: عزمی راسخ برای فتح مرزهای جدید فضایی
سازمان فضایی ایران با ترسیم یک نقشه راه دقیق و بلندپروازانه، عزم خود را برای دستیابی به مدار استراتژیک ژئوسنکرون جزم کرده است. با تکیه بر دستاوردهای گذشته در مدارهای پایین، تثبیت پرتابگرهای لئو، و توسعه گام به گام فناوری های کلیدی مانند بلوک های انتقال مداری و پرتابگرهای سنگین تر، ایران در حال حرکت به سمت استقرار ماهواره های پیشرفته، به خصوص ماهواره های مخابراتی، در ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتری است. برنامه های پرتاب متعدد برای سال جاری و سال های آتی، به ویژه آغاز پرتاب های منظومه شهید سلیمانی و هدف گذاری برای پرتاب ناهید-۳ در سال ۱۴۰۵، نشان دهنده پویایی و جدیت ایران در تحقق اهداف بلند مدت فضایی خود و تبدیل شدن به یک بازیگر توانمند در عرصه فناوری های پیشرفته فضایی است.





نظرات در مورد : ایران در آستانه فتح مدار ژئو: پرتاب ماهواره مخابراتی تا ۱۴۰۵