آنتی ویروس پادویش

3 روش اصلی افزایش سرمایه شرکت ها در اداره ثبت

3 روش اصلی افزایش سرمایه شرکت ها در اداره ثبت

هر شرکتی در بدو تاسیس و آغاز فعالیت، مقدار معینی سرمایه تحت‌عنوان سرمایه اولیه را تعیین می‌کند. حال ممکن است در گذر زمان و با پیشرفت و توسعه شرکت در زمینه برنامه‌های کاری و متعاقبا، افزایش سودآوری آن نیاز به جذب و استفاده از سرمایه بیشتر احساس شود. در چنین شرایطی یک شرکت اقدام به افزایش سرمایه می‌کند و این افزایش می‌تواند از منابع مختلفی صورت گیرد. در این مطلب قصد داریم به بررسی ۳ روش افزایش سرمایه برای شرکت بپردازیم.

انواع افزایش سرمایه شرکت

افزایش سرمایه یک شرکت ممکن است به‌واسطه شرایط و منابع مختلفی صورت پذیرد. هنگامی که یک شرکت به‌دنبال اجرای چنین کاری باشد، معمولا یا سهام بیشتری را عرضه می‌کند یا ارزش هر سهم را افزایش می‌دهد تا منابع لازم برای اجرا و پیشبرد برنامه‌های بعدی محیا شود. به‌طور کلی با سه روش می‌توان اقدام به افزایش سرمایه کرد.

1- افزایش سرمایه به کمک آورده نقدی سهام‌داران

در این روش، سهام‌داران یک شرکت، عهده‌دار انجام این مسئولیت هستند؛ در واقع یک شرکت با ارائه اوراق حق تقدم به سهام‌داران، مهلتی ۲ ماهه جهت ثبت‌نام و پذیره‌نویسی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد و سرمایه‌داران در این ۲ ماه، یا باید مبلغی تحت‌عنوان مبلغ اسمی سهام به شرکت پرداخت کرده و با افزایش سرمایه شرکت، سهام حق تقدم خود را به سهام عادی تبدیل کنند یا اینکه این سهام حق تقدم واگذار شده را به دیگر سهام‌داران بفروشند.

با توجه به اینکه در هر دو مورد، تراکنش مالی صورت می‌پذیرد، شرکت در نهایت می‌تواند سرمایه جدید به‌دست آورد و فرآیند افزایش سرمایه را پیش ببرد. این روش، یعنی افزایش سرمایه به‌کمک سهام‌داران توسط شرکت‌هایی انجام می‌شوند که یا به‌تازگی فعالیت جدید و وسیع خود را آغاز کرده‌اند یا اینکه سرمایه انباشه کافی جهت پیش‌بردن برنامه‌های آینده را ندارند و با این روش، سرمایه‌داران را جهت تزریق سرمایه به شرکت، ترغیب می‌کنند. لازم به ذکر است که این افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهام‌داران، افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده نیز نامیده می‌شود.

افزایش سرمایه از طریق صرف سهام چه تفاوتی با روش سهام حق تقدم دارد؟

در روش صرف سهام، سهام‌داران جهت افزایش سرمایه شرکت، سهام عرضه‌شده را با قیمت بالاتری در دوره پذیره‌نویسی خریداری می‌کنند و شرکت مذکور، این سود اضافه (به‌ازای هر سهام) را یا در حساب خود نگه می‌دارد یا آن را تحت‌عنوان سهام جدید عرضه می‌کند. در این روش نیز مشابه روال قبلی، زمینه افزایش سرمایه یک شرکت ایجاد می‌شود.

2- افزایش سرمایه به کمک سود انباشه شرکت

در این روش که براساس آن، نیازی به تزریق سرمایه در قالب ایجاد نقدینگی نیست، شرکت‌ها پس از محاسبه میزان دقیق درآمدها، هزینه‌ها و میزان سود ارائه‌شده به سهام‌داران (در پایان یک دوره مالی خاص)، از محل سودی که به شرکا یا سهام‌داران ارائه نشده است (یعنی همان سود انباشه)، اقدام به افزایش سرمایه شرکت می‌کنند تا شرکت بتواند هزینه‌های لازم برای پیشبرد برنامه‌های خود را پرداخت کند.

لازم به ذکر است که در روش مذکور، قیمت سهم هر سهام‌دار (که تا پیش‌از افزایش سرمایه، مقداری از سهام شرکت را در دست داشته است)، به‌نسبت افزایش تعداد سهام کاهش می‌یابد و با این اقدام شرکت، سهام‌دار سودی تحت‌عنوان سهام جایزه دریافت کرده است. به‌همین دلیل، روش افزایش سرمایه از محل سود انباشه شرکت را روش سهام جایزه نیز می‌نامند. به‌طور کلی این روش را می‌توان معمول‌ترین شیوه پیشبرد برنامه‌های یک شرکت به کمک سرمایه دانست.

3- افزایش سرمایه به کمک ارزیابی مجدد دارایی‌های شرکت

در این روش، شرکت‌ها با انجام ارزیابی مجدد دارایی‌های خود، به به‌روزرسانی ارزش آن‌ها در ترازنامه اقدام می‌کنند و به‌واسطه این افزایش ارزش، می‌توانند هم تسهیلات اعتباری بالاتری دریافت کنند و هم با دیگر شرکا، قراردادهای سودآورتری امضا کنند. ازآنجایی‌که در روش مذکور، افزایشی در بدهی‌ها ایجاد نمی‌شود، شاهد افزایش سرمایه شرکت خواهیم بود و بدون آنکه تغییری در میزان دارایی‌های سهام‌داران اعمال شود، تعداد سهام آن‌ها کاهش می‌یابد؛ اما ارزش هر سهم جداگانه با این روش افزایش خواهد یافت.

همچنین بخوانید: راهنمای افزایش سرمایه شرکت

3 روش اصلی افزایش سرمایه شرکت ها در اداره ثبت

مراحل افزایش سرمایه شرکت

تا اینجا به بررسی ۳ روش مختلف در افزایش سرمایه یک شرکت پرداختیم. حال باید به این موضوع بپردازیم که فرآیند افزایش سرمایه نیازمند رعایت روال‌های قانونی و انجام آن از طریق فرآیند‌های مشخص و از پیش تعیین‌شده‌ای است. در ادامه به ذکر این مراحل می‌پردازیم.

گام 1

تعدادی از سهام‌داران (به‌ نمایندگی از کل سهام‌داران) در جلسه‌ای با هیئت مدیره، برنامه‌های آینده شرکت را بررسی کرده و در صورت مثبت‌بودن برآوردها برای انجام مخارج جدید، پیشنهاد اولیه افزایش سرمایه شرکت مطرح می‌شود و این پیشنهاد پس‌از بررسی‌های اولیه، مورد تایید قرار می‌گیرد.

گام 2

طرح پیشنهادی به حسابرس شرکت ارائه می‌شود تا وی به‌صورت تخصصی و دقیق‌تر آن را بررسی کند و در صورت وجود مشکلاتی اعم‌از کاستی‌ها یا چالش‌های خاص، این موارد برطرف شود و تایید نهایی را از حسابرس دریافت کند. اگر در یک شرکت، حسابرس وجود نداشته باشد، بازرسین و سهامداران، طرح پیشنهادی را در مجمع عمومی فوق‌العاده مورد بررسی قرار می‌دهند تا یک صورتجلسه نهایی تنظیم شود.

گام 3

صورتجلسه تنظیم‌شده باید ابتدا در سامانه اداره ثبت ارسال شود و سپس همراه با مدارک مورد نیاز به‌وسیله اداره پست به این اداره ارسال شود. در این مرحله اداره ثبت درخواست را بررسی کرده و در صورت عدم وجود ایرادات خاص، آن را تایید و آگهی مربوط به صورتجلسه افزایش سرمایه شرکت را پخش می‌کند تا در روزنامه رسمی به اطلاع عمومی و سهام‌داران شرکت برسد و در صورت بورسی‌بودن شرکت، از طریق سایت کدال، سهام‌‌داران از این موضوع باخبر شوند.

3 روش اصلی افزایش سرمایه شرکت ها در اداره ثبت

مدارک مورد نیاز برای افزایش سرمایه در یک شرکت

در کنار مراحل مختلف انجام فرآیند افزایش سرمایه، باید به اسناد و مدارک مورد نیاز برای انجام این کار نیز توجه داشت. نکته مهمی که باید به آن دقت کرد، این است که برای شرکت‌های سهامی عام و شرکت‌های سهامی خاص و حتی در روش افزایش سرمایه (بالا بردن ارزش سهام فعلی یا ایجاد امکان خرید سهام جدید)، تفاوت‌های مهمی وجود دارد.

مدارک لازم برای افزایش سرمایه شرکت سهامی عام

  • صورتجلسه مجمع عمومی فوق‌العاده یا هیئت مدیره برای افزایش سرمایه شرکت

  • اعلامیه پذیره‌نویسی منتشرشده در روزنامه کثیرالانتشار

  • کپی آگهی پذیره‌نویسی در روزنامه‌های کثیرالانتشار

  • برگه خرید سهم

  • فهرست مطالبات نقدی حال‌شده بستانکاران پذیره‌نویس

  • گواهی واریز مبلغ افزایش سرمایه توسط بانک

  • برگه اثبات واریز و تادیه وجه سهام

  • تنظیم اظهارنامه توسط اداره ثبت شرکت

مدارک لازم برای افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص

  • اظهارنامه افزایش سرمایه توسط هیئت مدیره

  • اظهارنامه فروش کلیه سهام جدید

  • صورتجلسه مجمع عمومی فوق‌العاده

  • کپی روزنامه از آگهی چاپ‌شده افزایش سرمایه

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : 3 روش اصلی افزایش سرمایه شرکت ها در اداره ثبت

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *