میکروکنترلرها ریزپردازندههای برنامهپذیری هستند که امروزه در بیشتر لوازم خانگی و صنعتی با کاربردها و مدلهای مختلف یافت میشوند. در واقع میکروکنترلر، خود یک کامپیوتر کوچک با اجزای مختلف است که برای کنترل یک عملیات خاص در یک سیستم طراحی و استفاده میشود.
انتخاب میکروکنترلرها بر اساس کاربرد مورد نظر
میکروکنترلرها معمولا به عنوان مغز مدارالکتریکی، در اکثر وسایل و تجهیزات الکترونیکی صنعتی و خانگی به کار برده میشوند. آنها اساسا رایانههای مینیاتوری و کوچکی هستند که برای کنترل برنامهها طراحی شدهاند. استفاده از میکروکنترلر در وسایل نقلیه، رباتها، ماشینهای صنعتی، دستگاههای پزشکی، فرستندههای رادیویی، لوازم خانگی و… رواج دارد.
بعضی از دستگاهها اغلب از چندین میکروکنترلر در داخلشان استفاده میشود. به عنوان مثال یک خودرو میتواند دارای تعداد زیادی میکروکنترلر باشد که سیستمهای مختلف را در داخل خود کنترل میکنند و با هم در ارتباط هستند.
انتخاب نوع میکروکنترلر؛ مهمترین نکته برای خرید این قطعات
بهطورکلی معماری میکروکنترلرها میتواند براساس معماری هاروارد یا معماری فوننویمان باشد که هر دو روشهای مختلفی برای تبادل دادهها بین پردازنده مرکزی و حافظه اصلی ارائه میدهند. این میکروکنترلرها هم براساس این دو معماری دستهبندی میشوند.
میکروکنترلرها به چند دسته تقسیمبندی میشوند که 5 مورد از بهترین آنها عبارتند از:
- میکروکنترلرهای ARM
- میکروکنترلرهای X-mega
- میکروکنترلرهای PIC
- میکروکنترلرهای AVR
- میکروکنترلرهای 8051
میکروکنترلرها اغلب ویژگیهای مشترکی دارند. تفاوت میکروکنترلرها در جزئیاتی مانند تعداد پایهها، ابعاد میکروکنترلرها، قیمت تمام شده و عملکرد آنها است. در ادامه به بررسی اجمالی این میکروکنترلرها میپردازیم.
میکروکنترلر ARM
میکروکنترلر ARM یک چیپ 32 بیتی است که در بسیاری از وسایل برقی و تجهیزات الکترونیکی مانند تبلت، گوشی تلفن، لپتاپ و سایر لوازم الکترونیکی استفاده میشود. این میکروکنترلر سرعت بالایی را دارا است زیرا به جای استفاده از دستورالعملهای زیاد، تعداد کمی دستورات اجرایی بهینه دارد. همچنین این آیتم علاوه بر سرعت بالا، از توان مصرفی پایین، کم هزینه بودن و کارایی بالایی برخوردار است.
میکروکنترلر X-Mega
این ریزپردازنده از دسته میکروکنترلرهای AVR است که هم به صورت 8 بیتی و هم به صورت 16 بیتی ساخته شده است. قابلیت، سرعت و دقت این ریزپزدازنده بالاتر از ورژنهای قبلی AVR است. همچنین این آیتم به دلیل توان مصرفی بسیار پایین، در سیستمهای قابل حمل و کنترل از راه دور با قابلیت طول مفید باتری و ایجاد کارایی بسیار بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
میکروکنترلر PIC
میکروکنترلر PIC توسط معماری هاروارد طراحی شده است و در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارد. این آیتم به دلیل دسترسی بالا و قابلیت برنامهریزی مجدد توسط فلش مموری، محبوبیت زیادی دارد. مدلهای اولیه این ریزپردازنده فقط دارای حافظه خواندنی(ROM) بود و در نسخههای 8 بیتی و 16 بیتی تولید میشد. ولی مدلهای فعلی از حافظه فلش برای ذخیره برنامه استفاده میکنند و در نسخههای 32 بیتی هم وجود دارند.
میکروکنترلر AVR
میکروکنترلر AVR در سال 1996 توسط شرکت اتمل ساخته شد. این میکروکنترلر یک تراشه 8 بیتی است که برپایه معماری هاروارد ساخته شده است. میکروکنترلر AVR چیپ قابل برنامهریزی شدهای است که اغلب برای کنترل دستگاههای بازی و سرگرمی که نیاز به پردازش با سرعت بالا و ذخیره اطلاعات دارند استفاده میشود. از جمله وبژگیهای این آیتم میتوان به سرعت بالا( تقریبا 4 برابر سرعت میکروکنترلرهای PIC ) و مصرف انرژی کم اشاره کرد.
میکروکنترلر 8051
میکروکنترلر 8051 در نسخه 8 بیتی تولید میشود و دارای حافظه RAM 128 کیلوبایتی و حافظه ROM 4 کیلوبایتی است. این ریزپردازنده به راحتی با استفاده از زبان اسمبلی قابل برنامهریزی است. این میکروکنترلر به طور گسترده در صنایع مختلفی همانند هوانوردی، فناوری فضایی، سیستمهای حمل و نقل، رباتیک و… مورد استفاده قرار میگیرد.
از دیگر نکات مهم در هنگام خرید بهترین میکروکنترلر
بهترین میکروکنترلر برای هر سیستم و دستگاهی دارای ویژگیهای متفاوت است. هر میکروکنترلر برای کار خاص و دستورات مختلفی طراحی شده است. در اینجا به نکات مهمی که در هنگام خرید باید آنها را رعایت کنید، میپردازیم:
- الزامات سختافزاری: این نیازها شامل بررسی تمام رابطهای خارجی متصل به میکروکنترلر میشوند. همچنین مشخصات فنی شامل اتصالات، ورودی و خروجی مورد نیاز و رابط ارتباطی پروژِه باید بررسی شود
- الزامات نرمافزاری: نیازهای نرمافزاری شامل سرعت پردازش، قدرت و زمان پردازش میباشد. بنابراین باید عواملی مانند سنسورهای فرکانس بالا و الزامات الگوریتم بررسی شوند
- معماری میکروکنترلر: نکته بعدی برای خرید، توجه به طراحی یا معماری مورد نیاز است. طراحی میکروکنترلرها شامل دو معماری فوننویمان و هاروارد است
- الزامات حافظه: میکروکنترلرها ظرفیت حافظه متفاوتی دارند. عواملی مانند RAM، ROM، Flash در انتخاب حافظه مورد نیاز مهم میباشند
- قدرت پردازش: در هنگام خرید میکروکنترلر باید از قبل میزان قدرت پردازش درخواستی از پروژه را مشخص کرده باشید. هر چقدر قدرت و سرعت پردازش بالاتری بخواهید باید تعداد هستههای میکروکنترلر بیشتر باشد
- مصرف برق: در مورد مصرف برق پروژه باید بدانید که هر چقدر از تراشهها و ریزپردازندههای سریعتری استفاده شود، انرژی بیشتری هم مصرف میشود و مصرف برق هم بالاتر میرود
- اندازه بیت: میکروکنترلرها از نظر مقدار بیت شامل نسخههای 8 بیتی، 16 بیتی و 64 بیتی هستند. هر چقدر پیچیدگی پروژه زیادتر باشد باید از نسخههای بالاتری استفاده شود
- پشتیبانی فروشگاه: قبل از انتخاب میکروکنترلر، باید به در دسترس بودن پشتیبانی، پشتیبانی پس از فروش و نمونه کدها توجه کنید. این موارد به شما کمک می کند تا مشکلات را بدون دردسر زیاد تشخیص داده و حل کنید
- تحمل دما: پروژههای مختلف صنعتی تحت دماهای گوناگونی هم اجرا میشوند. به این منظور انتخاب میکروکنترلر باید متناسب با تحمل دما در آن پروژه انجام شود
اهمیت خرید میکروکنترلر اورجینال
امروزه یکی از اتفاقات بد در صنعت الکترونیک، استفاده از تراشهها و ریزپردازندههای تقلبی در تجهیزات الکترونیکی است. تا حدی که بازار قطعات تقلبی تا صنایع مهمی مانند پزشکی و نظامی هم نفوذ کرده است. این اتفاق بد در زمان حال و آینده تبعات سنگین و جبرانناپذیری میتواند داشته باشد.
برخی از تراشههای تقلبی استفاده شده در مدارهای الکتریکی روی دستگاهها، ممکن است تا چند ساعت اول کار کنند و از مراحل تست و سلامت کالا عبور نمایند. اما بعد از تکمیل پروژه و هنگام استفاده از دستگاه به مشکل بر بخورند و خسارتهای مالی و جانی جبرانناپذیری را به ارمغان بیاورند.
بهطورکلی از عوارض خرید ریزپردازندهها و قطعات تقلبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد مشکلات مربوط به ایمنی
- عملکرد ضعیف و از کارافتادگی تجهیزات
- هزینههای تعمیرات دوباره تراشه و تجهیزات
- بالا رفتن مصرف انرژی در میکروکنترلرها و تجهیزات
خرید میکروکنترلرهای اورجینال و ارزان قیمت از بای بست الکترونیک
همیشه تعدادی شرکت هستند که قطعات الکترونیکی و میکروکنترلرهای تقلبی را وارد بازار میکنند. این شرکتها قطعات را با پارت نامبر اصلی و دقیقا مشابه با قطعات اصلی در بازار عرضه میکنند. امروزه تکنولوژی جعل قطعات، پیشرفت زیادی داشته تا حدی که علاوه بر قابل تشخیص نبودن قطعات تقلبی برای افراد عادی، برای بعضی از متخصصین هم قابل تشخیص نیستند.
مجموعه بای بست الکترونیک با سالها سابقه و تجربه در زمینه فروش قطعات الکترونیکی و مخابراتی توانسته با تکیه بر دانش متخصصین حرفهای، به عنوان یک فروشگاه معتبر و تراز اول خود را معرفی کند. کارشناسان این مجموعه تلاش کردهاند انواع قطعات الکترونیکی و میکروکنترلرهای باکیفیت و ارزانقیمت موجود در بازارهای خارجی و ایرانی را برای مشتریان تامین کنند. شما میتوانید این محصولات را با قیمت مناسب از سایت بای بست الکترونیک خریداری کنید.
نظرات در مورد : چطور میکروکنترلر اورجینال ارزان بخریم؟ | مهمترین نکات خرید