دیپ سیک، استارتآپ چینی سازنده ربات چت هوش مصنوعی، پس از انتشار مدل های هوش مصنوعی و اپلیکیشن چت بات خود، با موجی از نگرانیها از سوی رگولاتورها در سراسر جهان روبرو شده است. نگرانی اصلی، احتمال دسترسی دولت چین به دادههای کاربران است، چرا که قوانین محلی در این کشور، شرکتها را ملزم به اشتراک دادهها با نهادهای اطلاعاتی در صورت درخواست میکند.
به همین دلیل، برخی کشورها استفاده از این فناوری را برای دولت خود ممنوع کردهاند. نهادهای ناظر بر حریم خصوصی در کشورهایی مانند ایرلند، فرانسه، بلژیک و هلند نیز نگرانی های خود را در مورد نحوه جمعآوری دادهها توسط اپلیکیشن دیپ سیک ابراز کردهاند.
در ایالات متحده، چندین آژانس فدرال، کارمندان خود را از دسترسی به دیپ سیک منع کردهاند و بسیاری از شرکتها نیز از شرکتهای امنیت سایبری خود درخواست مسدود کردن دسترسی به این اپلیکیشن را دادهاند. با این حال، به نظر میرسد این نگرانیها بیشتر مربوط به لایه اپلیکیشن دیپ سیک باشد، چرا که اجرای برخی از مدلهای هوش مصنوعی آن به صورت محلی، از دسترسی شرکت به دادههای حساس کاربر جلوگیری میکند. در نتیجه، دولت هند قصد دارد مدل هوش مصنوعی دیپسیک را روی سرورهای محلی خود میزبانی کند. کشورهایی مانند ایتالیا و تایوان نیز استفاده از این فناوری را به طور کامل ممنوع کردهاند. با این وجود، ممنوع کردن دیپسیک به دلیل امکان اجرای مدل متنباز آن به صورت محلی یا دسترسی از طریق پلتفرمهایی مانند Perplexity، دشوارتر از آن چیزی است که به نظر میرسد.
دیپ سیک زیر ذره بین جهانی: چرا ربات چت هوش مصنوعی آن در برخی مکانها ممنوع شده است؟
به گزارش زوم تک از gadgets360، روزها پس از انتشار گسترده مدلهای هوش مصنوعی و اپلیکیشن چتبات دیپ سیک، این شرکت با بررسی دقیق رگولاتورها در سراسر جهان مواجه شده است. چند کشور استفاده دولتی از فناوری هوش مصنوعی این استارت آپ چینی را ممنوع کردهاند.
نهادهای دیدهبان حریم خصوصی کشورهایی مانند ایرلند، فرانسه، بلژیک و هلند نگرانیهایی را در مورد نحوه جمعآوری دادههای اپلیکیشن دیپسیک مطرح کردهاند.
در ایالات متحده، چندین آژانس فدرال به کارمندان خود دستور دادهاند که به دیپسیک دسترسی نداشته باشند و طبق گزارش بلومبرگ، “صدها شرکت” از شرکتهای امنیت سایبری سازمانی خود مانند Netskope و Armis درخواست کردهاند که دسترسی به این برنامه را مسدود کنند.
در سیاست حفظ حریم خصوصی اپلیکیشن دیپ سیک آمده است: “اطلاعاتی که جمعآوری میکنیم را در سرورهای امن واقع در جمهوری خلق چین ذخیره میکنیم.”
شاید بزرگترین نگرانی در مورد دیپ سیک این باشد که دادههای کاربر میتوانند با دولت در چین به اشتراک گذاشته شوند، جایی که قوانینی وجود دارد که شرکتها را ملزم به اشتراک دادهها با آژانسهای اطلاعاتی محلی پس از درخواست آنها میکند.
اما این نگرانیهای مربوط به حفاظت از دادهها ممکن است فقط در لایه برنامه کاربردی هوش مصنوعی دیپسیک وجود داشته باشد، زیرا اجرای برخی از مدلهای هوش مصنوعی آن به صورت محلی گزارش شده است که تضمین میکند شرکت به دادههای حساس کاربر دسترسی پیدا نمیکند.
در نتیجه، دولت هند قصد دارد مدل هوش مصنوعی دیپسیک را روی سرورهای محلی میزبانی کند. به نقل از آشوینی وایشناو، وزیر اتحادیه الکترونیک و فناوری اطلاعات، گفته شده است: “مشکلات حریم خصوصی دادهها در مورد دیپسیک را میتوان با میزبانی مدلهای متنباز روی سرورهای هندی برطرف کرد.”
کشورهایی که استفاده از هوش مصنوعی دیپسیک را ممنوع کردهاند
ایتالیا: ماه گذشته، ایتالیا به یکی از اولین کشورهایی تبدیل شد که هوش مصنوعی دیپسیک را ممنوع کرد. گزارش شده است که اپلیکیشن ربات چت هوش مصنوعی، که توسط مدلهای هوش مصنوعی بنیادی V3 و R1 پشتیبانی میشود، از فروشگاههای اپلیکیشن در این کشور ناپدید شده است. این اتفاق روزها پس از آن رخ داد که نهاد دیدهبان حریم خصوصی این کشور اطلاعاتی را در مورد نحوه مدیریت دادههای کاربر توسط این استارتآپ هوش مصنوعی چینی درخواست کرد. به دیپسیک ۲۰ روز فرصت داده شده بود تا به این اخطار پاسخ دهد. گزارش شده است که آژانس حفاظت از دادههای ایتالیا (DPA) بر اساس شکایتی که توسط گروه ائتلاف مصرفکننده، Euroconsumers، ارائه شده بود، عمل میکرد.
تایوان: وزارت امور دیجیتال تایوان با بیان اینکه دیپسیک “امنیت اطلاعات ملی را به خطر میاندازد”، استفاده از هوش مصنوعی این شرکت توسط آژانسهای دولتی را ممنوع کرده است. به گفته تککرانچ، کارکنان بخش دولتی و تأسیسات زیربنایی حیاتی با استفاده از فناوری دیپسیک در معرض خطر انتقال فرامرزی و نشت اطلاعات قرار دارند. گزارش شده است که این ممنوعیت مدارس دولتی و شرکتهای دولتی در تایوان را نیز پوشش میدهد.
آژانس های دولتی که استفاده از هوش مصنوعی دیپ سیک را ممنوع کرده اند
کنگره ایالات متحده: اعضای کنگره ایالات متحده از استفاده از فناوری دیپ سیک منع شدهاند. در اطلاعیهای توسط مدیر اداری ارشد مجلس نمایندگان ایالات متحده آمده است: “بازیگران تهدید در حال حاضر از دیپ سیک برای ارائه نرمافزارهای مخرب و آلوده کردن دستگاهها سوء استفاده میکنند. برای کاهش این خطرات، مجلس اقداماتی امنیتی را برای محدود کردن عملکرد دیپ سیک در همه دستگاههای صادر شده توسط مجلس انجام داده است.” علاوه بر این، کارکنان کنگره از نصب برنامههای دیپ سیک در دستگاههای رسمی خود منع شدهاند.
نیروی دریایی ایالات متحده: نیروی دریایی ایالات متحده به اعضای خود دستور داده است که به دلیل “نگرانیهای امنیتی و اخلاقی بالقوه مرتبط با منشأ و استفاده”، از برنامهها یا فناوری هوش مصنوعی دیپ سیک “به هیچ وجه” استفاده نکنند. طبق گزارش CNBC، بسیار مهم است که اعضا از هوش مصنوعی دیپ سیک برای هیچ کار مرتبط با کار یا استفاده شخصی استفاده نکنند و از دانلود، نصب یا استفاده از هوش مصنوعی دیپ سیک خودداری کنند. نیروی دریایی ایالات متحده در یک ایمیل داخلی گفته است.
پنتاگون: دسترسی به فناوریهای دیپ سیک از ژانویه در پنتاگون، که مقر وزارت دفاع ایالات متحده (DoD) است، مسدود شده است. طبق گزارش بلومبرگ، این محدودیتها پس از آن وضع شد که مقامات دفاعی نگرانیهایی را در مورد استفاده کارکنان پنتاگون از برنامه دیپسیک بدون مجوز مطرح کردند. با این حال، پرسنل وزارت دفاع میتوانند از طریق یک پلتفرم مجاز به نام Ask Sage که دادهها را در سرورهای مستقر در چین ذخیره نمیکند، به هوش مصنوعی دیپ سیک دسترسی داشته باشند.
ناسا: طبق یادداشتی داخلی توسط آژانس فضایی ایالات متحده، “دیپسیک و محصولات و خدمات آن برای استفاده با دادهها و اطلاعات ناسا یا در دستگاهها و شبکههای صادر شده توسط دولت مجاز نیستند. دسترسی به دیپسیک از طریق دستگاههای ناسا و اتصالات شبکه مدیریت شده توسط آژانس نیستند.”
تگزاس: فرماندار تگزاس، گرگ ابوت، دستوری را برای ممنوعیت نرمافزار هوش مصنوعی توسعه یافته توسط دیپسیک و سایر شرکتهای چینی از دستگاههای صادر شده توسط دولت در این ایالت صادر کرد. ابوت گفت: “اجازه نخواهد داد حزب کمونیست چین از طریق برنامههای هوش مصنوعی و رسانههای اجتماعی جمعآوری دادهها، به زیرساختهای حیاتی ایالت ما نفوذ کند. تگزاس به محافظت و دفاع از ایالت خود در برابر بازیگران خارجی متخاصم ادامه خواهد داد.”
نظرات در مورد : چرا ممنوع کردن دیپ سیک دشوارتر از آن چیزی است که به نظر می رسد