به گزارش بخش اخبار علمی زوم تک , سیاره فرا خورشیدی WASP-69 b با ویژگی های منحصر به فرد خود، توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. این سیاره غول گازی که در فاصله ی 160 سال نوری از زمین قرار دارد، دمی به طول 44 زمین دارد. این دم غول پیکر، حاوی گاز های داغ و ذرات است که به دلیل تعامل سیاره با باد های ستاره ای ایجاد شده است.
سیاره ای با دم غول پیکر!
اختر شناسان به تازگی سیاره ای فرا خورشیدی با ویژگی منحصر به فردی کشف کردهاند: این سیاره دمی غول پیکر دارد! این دنياى بیگانه که WASP-69b نام دارد، در فاصله ۱۶۰ سال نوری از زمین قرار گرفته و تقریباً هم اندازه سیاره مشتری است. اما نکته جالب اینجاست که این سیاره دمی به طول ۴۴ برابر قطر زمین دارد که از گاز های در حال نشت از جو آن تشکیل شده است.
این دم چگونه شکل گرفته است؟
باد های ستاره ای که از ستاره مادر این سیاره ساطع میشوند، مانند باد خورشیدی در منظومه شمسی ما، گاز های در حال نشت از جو WASP-69b را به شکل یک دم بلند در میآورند. این دم شبیه یک باد نمای کیسهای غول پیکر است که توسط باد به حرکت در میآید.
WASP-69b چه ویژگی هایی دارد؟
غول گازی: این سیاره از نوع غول گازی است، یعنی مانند مشتری و زحل از گاز تشکیل شده است.
هم اندازه مشتری: WASP-69b تقریباً هم اندازه سیاره مشتری است.
جرم کمتر: جرم این سیاره تقریباً یک سوم جرم مشتری است.
مدار کوتاه: WASP-69b در فاصله بسیار نزدیکی از ستاره خود قرار دارد و مدارش را در ۳.۹ روز زمینی کامل میکند.
از سال ۲۰۱۴ تاکنون، این سیاره مقدار زیادی از گاز های خود را از دست داده است.
از زمان کشف این سیاره در سال ۲۰۱۴، اختر شناسان شاهد اتلاف ۲۰۰ هزار تن گاز در ثانیه از آن بودهاند. بخش زیادی از این گاز ها را هلیوم و مقداری را هیدروژن تشکیل میدهد. تخمین زده میشود که این سیاره در طول عمر ۷ میلیارد ساله خود، معادل هفت برابر جرم زمین را از دست داده باشد.
این کشف چه اهمیت علمی دارد؟
کشف این دم غول پیکر به دانشمندان کمک میکند تا درک بهتری از چگونگی شکل گیری و تکامل سیارات غول گازی به دست آورند. همچنین، این کشف فرصتی منحصر به فرد برای مطالعه بادهای ستاره ای ستاره های دور دست فراهم میکند.
به گفته داکوتا تایلر، نویسنده مسئول این پژوهش:
“مشاهدات قبلی نشان میداد که سیاره WASP-69b دارای دمی متوسط یا بهکلی فاقد دم است. با این حال، اکنون توانستهایم بهطور قطعی نشان دهیم که این دم هلیومی حداقل تا هفت برابر شعاع خود این سیاره فرا خورشیدی کشیده شده است.”
اریک پتیگورا، استاد فیزیک و نجوم UCLA نیز معتقد است
این دم های دنباله دار مانند ارزش زیادی دارند؛ زیرا زمانی که جو در حال نشت سیاره به باد ستاره ای برخورد میکند، شکل میگیرند و همین فرآیند باعث میشود گاز به عقب برگردد. مشاهده چنین دم گسترده ای به ما امکان میدهد این برهم کنش ها را با جزئیات زیادی مطالعه کنیم.
نظرات در مورد : پژوهشگران، دمی غول پیکر در اطراف سیاره فرا خورشیدی کشف کردند