اگر در اجرای انبار از ساندویچ پانل استفاده شود فرآیند ساخت و ساز سریعتر شده و از پیچیدگیهای عملیات ساختمانسازی کاسته میشود. در قدیم اکثر انبارها با بهره از سفال و سنگ ساخته میشدند اما امروزه به منظور برپا نمودن انبارهای بزرگ و کوچک از چندین متریال گوناگون میتوان استفاده کرد که هر کدام ویژگیهای متفاوت و خاص خود را دارند. از بین مصالح متفاوت، بکارگیری انواع ساندویچ پانل مطابقت بیشتری با شرایط ویژه سازههای بزرگ از جمله انبار دارد.
مرحلههای مختلف اجرای انبار با ساندویچ پانل دیواری و سقفی
برای اجرای انبار با ساندویچ پانل دیواری و سقفی باید چندین مرحله را با دقت و به ترتیب انجام داد. طراحی دقیق این مراحل و اجرای آنها طبق برنامهی از پیش تعیین شده موجب افزایش بازدهی اقتصادی و کم شدن اتلاف بودجه میشود. هیچ یک از مرحلهها را نمیتوان حذف کرد زیرا کارایی انبار وابسته به اجرای درست هر یک از مراحل است. باید توجه داشت که انبارها از جنبه متراژ و همچنین نوع کالاهایی که در آنها ذخیره میشود به چند دسته مختلف تقسیم میشوند. کلیت فرآیند اجرا در تمام انواع یکسان است ولی برخی از جزئیات اجرایی متفاوت هستند.
بررسی و آماده نمودن بستر زمین
اولین مرحله به منظور اجرای انواع انبار صنعتی و کشاورزی با ساندویچ پانل آماده نمودن زمین محلی است که سازه باید در آنجا برپا گردد. پیش از هر اقدامی ابتدا باید نمونههایی از خاک محل تهیه نموده و مورد آزمایش قرار داد. طراحی فونداسیون باید با توجه به جنس خاک انجام شود.
یکی از اصلیترین چالشها در رابطه با اجرای انبار با ساندویچ پانل، خطرات ناشی از آبهای سطحی است. در مواردی که سایت پروژه محل عبور آبهای سطحی باشد باید تمهیداتی برای کنترل و هدایت آب در نظر گرفت. بدین منظور در برخی موارد باید کانال حفر کرده و آبهای سطحی را به داخل آن هدایت کرد.
اجرای سازه با اسکلت فلزی یا بتنی
معمولا و در بیشتر مواقع به منظور ساخت چارچوب سازهای انبار از اسکلت فلزی استفاده میشود. اسکلتهای فلزی و بتنی هر کدام شرایط و ویژگیهای خاص خود را دارند. اما اجرای تیرهای بتنی در دهانههای وسیع با محدودیت بیشتری روبهرو است. از همین رو اکثر مهندسان عمران در زمان برپا نمودن انبارهای متوسط و بزرگ با ساندویچ پانل ترجیح میدهند که از تیر و ستونهای فلزی و ساختار خرپایی بهره ببرند.
جایگذاری ساندویچ پانل دیواری و نصب آن
ساندویچ پانل دیواری را میتوان هم به صورت عمودی و هم افقی در دیوارها جایگذاری نمود. پیش از آن باید ساختار پشتیبان را با بهره از پروفیلهای قوطی آماده کرد. پنلهای ساندویچی وقتی در محل دیوار قرار داده میشوند از طریق فاق و زبانه به هم وصل شده و با استفاده از پیچ به قوطیهای زیرین متصل میگردند. ساندویچ پانل دیواری را در سه مدل شامل صاف، شیاردار و پیچ مخفی میتوان در اجرای انبار به کار گرفت. از جنبه نحوه نصب، تفاوت خاصی میان این سه مدل وجود ندارد.
جایگذاری ساندویچ پانل سقفی و نصب آن
ساندویچ پانل سقفی را میتوان با سرعت بیشتری نسبت به پنلهای دیواری جایگذاری کرده و نصب نمود. دلیل این تفاوت در سرعت نصب این است که پنلهای سقفی به جای فاق و زبانه از طریق همپوشانی به هم متصل میشوند. اورلب کردن فرآیندی ساده و بدون پیچیدگی عملیاتی به حساب میآید. بهخصوص در انبارهای وسیع که دهانه بام آنها بیش از ۱۵ متر است از هیچ یک از مصالح بنایی نمیتوان استفاده کرد.
درزبندی و نصب فلاشینگها و اکسسوریها
آخرین مرحله پوشاندن درزها و جایگذاری و نصب فلاشینگها است. در سقف، فلاشینگهای تاج و زیر تاج و در دیوار فلاشینگها کنج نسبت به سایر متعلقات از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. درزبندی در واقع مرحله کوتاهی به حساب میآید اما در مقایسه با سایر مراحل اهمیت بیشتری دارد. زیرا جلوی عبور هوا، رطوبت و صدا را میگیرد.
موارد کاربرد انواع انبار ساخته شده با ساندویچ پانل
انباهای کوچک معمولا استفاده شخصی دارند اما انواع انبار متوسط و بزرگ ساخته شده با ساندویچ پانل در حوزه صنعت و کشاورزی به کار میروند. اکثر کارخانه به محلی نیاز دارند که محصولات تولیدی را پیش از عرضه به بازار در آنجا نگهداری کنند. همچنین واحدهای صنعتی به منظور نگهداری از مواد اولیه مورد استفاده خود به انبار نیاز دارند.
در حوزه کشاورزی نیز ساخت و بهره از انبار اهمیت زیادی دارد. محصولات کشاورزی پس از برداشت باید در محلی خاص نگهداری شوند که آنها را از سرما، گرما، رطوبت و آسیبهای ناشی از حشرات مصون بدارد. ساندویچ پانل بر خلاف مصالح دیگر میتواند با کمترین هزینه، فضایی عایق و محفوظ که مناسب ذخیرهسازی مواد غذایی باشد را فراهم کند.
مزیتهای اصلی اجرای انبار با ساندویچ پانل
- جلوگیری از ورود حشرات و جانوران موذی (سالانه حداقل ۱۵ درصد از محصولات کشاورزی به علت آسیبهای ناشی از حشرات و حیوانات موذی غیر قابل استفاده میشوند)
- فراهم بودن شرایط برای ایجاد تغییر در طرح انبار ساخته شده با ساندویچ پانل و بزرگتر کردن فضا با کمترین نیاز به صرف هزینه
- سرعت بخشیدن به عملیات ساخت و ساز و جلوگیری از اتلاف زمان و در نتیجه هدررفت بودجه
- امکان تمیز کردن دیوارها بدون نگرانی از ایجاد زنگزدگی در متریال
- امکان ساخت انواع انبار در مقیاسهای متفاوت و حتی با دهانههای بیش از ۳۰ متر
- استحکام بالا و پایداری طولانی و اطمینان از حفظ عملکرد و کارایی برای چندین دهه
- ظاهر زیباتر نسبت به انبارهای اجرا شده با سنگ، سفال و آجر
مناسبترین ساندویچ پانل برای ساخت انبار
در موقع انتخاب ساندویچ پانل برای ساخت انبار باید چندین فاکتور از جمله ضخامت، رنگ و جنس فوم و ورق را تعیین نمود. دو عامل در تعیین رنگ موثر هستند یکی سلیقه کارفرما و طراح و دیگری شرایط آبوهوایی. باید توجه داشت میزان جذب و انعکاس نور توسط هر یک از رنگها متفاوت است. از جنبه ضخامت، پنلهای ساندویچی در بیش از ۱۰ ضخامت مختلف تولید و عرضه میشوند.
عموما برای ساخت انبار صنعتی از ساندویچ پانل با ضخامت ۴ و ۵ سانتیمتر و در مورد انبارهای کشاورزی از ضخامت ۵ و ۶ سانتیمتر استفاده میشود. تنها استثنا در مورد انبارهای سرد یا همان سردخانهها است که به منظور اجرای سقف و دیوارهای آنها باید از پنل با ضخامت ۱۰، ۱۲.۵ و ۱۵ سانت بهره گرفت. از حیث جنس ورق، بکارگیری ساندویچ پانل آلومینیوم برای انبار به علت قیمت بالای آن رواج ندارد.
برآورد هزینه اجرای انبار با انواع ساندویچ پانل
مهمترین عامل موثر در برآورد هزینهی اجرای انبار، قیمت ساندویچ پانل است. هر یک از انواع پنلهای ساندویچی بسته به جنس ورق و نوع فوم هزینهی تولید و در نتیجه قیمت متفاوتی دارند. در مواردی که کالای مورد نظر که باید در انبار ذخیره شود حساسیت چندانی ندارد میتوان از مدلهای ارزانتر پنل بهره گرفت. تولیدکنندگان بزرگ مانند شرکت ماموت همواره تلاش میکنند تا توازن لازم را میان کیفیت و قیمت حفظ نمایند.
نظرات در مورد : صفر تا صد اجرای انبار با استفاده از ساندویچ پانل