به گزارش بخش اخبار پزشکی زوم تک , در دنیای پرشتاب امروز، گوشی های هوشمند به بخش جدایی ناپذیر زندگی ما تبدیل شدهاند. اما آیا میدانستید که استفاده مداوم از این دستگاه ها میتواند تاثیرات منفی بر عملکرد مغز داشته باشد؟ تحقیقات جدید نشان میدهد که تنها سه روز دوری از گوشی میتواند تغییرات قابل توجهی در فعالیت مغز ایجاد کند.
این مطالعه شگفت انگیز، دریچهای نو به سوی درک تاثیر فناوری بر سلامت روان و عملکرد شناختی ما میگشاید. با کنار گذاشتن گوشی برای مدت کوتاهی، میتوانیم به مغز خود فرصت استراحت و بازیابی بدهیم و از مزایای بی شمار آن بهرهمند شویم.
آیا گوشی شما مغزتان را تسخیر کرده؟ فقط 3 روز دوری، تغییرات شگفت انگیزی ایجاد می کند
گوشی شما اکنون کجاست؟ آخرین باری که به آن نگاه کردید چه زمانی بود؟ برای بسیاری از ما، این دستگاه های دیجیتال تقریباً همیشه در دسترس هستند. اما آیا می دانستید که حتی 3 روز محدود کردن استفاده از گوشی می تواند تغییرات قابل توجهی در فعالیت مغز شما ایجاد کند؟ تغییراتی که مشابه اثرات وابستگی های رفتاری است.
تحقیقی تکان دهنده در مورد اثرات ترک گوشی
تحقیقی جدید توسط محققان دانشگاه هایدلبرگ و دانشگاه کلن آلمان، با شرکت 25 فرد بزرگسال 18 تا 30 ساله انجام شد. از شرکت کنندگان خواسته شد به مدت 72 ساعت استفاده از گوشی خود را تا حد امکان محدود کنند. در این مدت، تنها ارتباطات ضروری و فعالیت های مرتبط با کار مجاز بود. محققان قبل و بعد از دوره محدودیت، از اسکن های تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و تست های روانشناختی استفاده کردند تا تاثیر آن را بر الگوها و فعالیت های عصبی بررسی کنند.
مغز، واکنشی شبیه ترک اعتیاد نشان می دهد
به گزارش ساینسآلرت، محققان در مقاله جدید خود بیان کردند که از رویکردی طولی برای بررسی تاثیرات محدودیت استفاده از تلفن همراه بر کاربران آن استفاده کردند. آنها همچنین دریافتند که تغییرات فعالیت مغزی در طول زمان با سیستم های انتقال دهنده عصبی مرتبط با اعتیاد ارتباط دارد.
به شرکت کنندگان در طول اسکن هایی که پس از 72 ساعت انجام شد، تصاویر مختلفی نشان داده شد؛ از جمله تصاویری از گوشی های روشن و خاموش و همچنین تصاویر خنثی تر (غیر تحریک کننده) که موضوعاتی مانند قایق ها و گل ها را نشان می داد.
نتایج نشان داد که هنگام نمایش تصاویر مرتبط با گوشی طی اسکن، تغییراتی در بخش هایی از مغز که به پردازش پاداش و هوس های غذایی مرتبط است مشاهده شد که از برخی جهات شبیه سیگنال های مغزی مرتبط با اعتیاد به مواد بود. این مشاهده نشان می دهد گوشی های ما می توانند مانند نیکوتین یا الکل اعتیادآور باشند.
دوپامین و سروتونین، بازیگران اصلی این تغییرات
اینکه تغییرات مشاهده شده در مغز با سیستم های دوپامین و سروتونین مرتبط است، ایده اعتیاد به گوشی را تایید می کند. این دو انتقال دهنده عصبی در چندین عملکرد مغز، از جمله رفتارهای وسواسی و تنظیم خلق و خو نقش دارند.
با این حال، بر اساس تست های روانشناختی، با وجود دسترسی محدود به گوشی، هیچ تغییری در خلق و خوی شرکت کنندگان یا احساس میل به استفاده مجدد از آن مشاهده نشد. برخی از داوطلبان از بهبود روحیه خود گزارش دادند، اما این تغییر در داده های آزمون ها از لحاظ آماری معنادار نبود.
عوامل موثر در این تغییرات
مطالعه به طور دقیق بررسی نکرد که چرا رفتارهای مرتبط با گوشی به تغییر در فعالیت مغزی منجر می شوند؛ اما احتمالاً عوامل مختلفی در این فرآیند دخیل هستند. همچنین، ممکن است همه فعالیت های مبتنی بر گوشی به یک اندازه اعتیادآور نباشند.
محققان توضیح دادند که داده های آنها نمی تواند به طور دقیق مشخص کند که میل به استفاده از گوشی ناشی از وابستگی به خودِ دستگاه است یا به دلیل نیاز به تعامل اجتماعی؛ زیرا این دو عامل امروزه به شدت درهم تنیده اند. با این وجود، یافته های آنها حتی بدون تفکیک این دو عامل، همچنان معتبر است. محققان پیشنهاد کردند که تحقیقات آینده باید این موضوع را دقیق تر بررسی کند.
تاثیرات بلند مدت، نیازمند تحقیقات بیشتر
دانشمندان هنوز در حال بررسی این موضوع هستند که گوشی ها چگونه زندگی و مغز ما را تغییر می دهند. از زمان عرضه اولین آیفون کمتر از 20 سال می گذرد، اما در همین مدت کوتاه، مشخص شده است که کنار گذاشتن گوشی برای مدتی کوتاه می تواند علائمی شبیه به ترک اعتیاد را ایجاد کند؛ مانند بی قراری یا میل شدید به استفاده، حتی اگر خود فرد متوجه آن نباشد.
محققان می نویسند: «مکانیسم های عصبی شناسایی شده ممکن است به طور قابل ملاحظه ای رفتارهای اعتیاد آور را در افرادی که در معرض استفاده بیش از حد از گوشی هستند، تقویت کند.»
نظرات در مورد : سم زدایی دیجیتال: تاثیر شگفت انگیز سه روز دوری از گوشی بر عملکرد مغز