به گزارش بخش اخبار علمی زوم تک , انرژی های تجدیدپذیر، به عنوان منابعی پاک و پایدار، نقش حیاتی در تأمین انرژی مورد نیاز جوامع و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی ایفا میکنند. ایران با برخورداری از پتانسیل های بالای انرژی خورشیدی، باد، و زمین گرمایی، میتواند به یکی از قطب های تولید انرژی های تجدید پذیر در منطقه تبدیل شود. با این حال، توسعه پایدار این منابع نیازمند توجه به دو اصل اساسی است که در این مقاله به بررسی آنها میپردازیم.
ضرورت رعایت استانداردهای بین المللی در توسعه انرژی های تجدیدپذیر
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، انرژی و محیطزیست معاونت علمی ریاست جمهوری با اشاره به عزم دولت برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر، بر ضرورت رعایت استانداردهای معتبر و ایجاد آزمایشگاه های مرجع تأکید کرد.
توسعه انرژی های تجدیدپذیر در اولویت دولت
با توجه به عدم توازن بین تولید و مصرف انرژی در کشور و اهمیت بهره برداری از انرژی های پاک، دولت توسعه انرژی های تجدیدپذیر را در دستور کار خود قرار داده است. مصوبات اخیر هیأت وزیران برای ایجاد ۳۰ هزار مگاوات انرژی خورشیدی و بادی طی دو تا سه سال آینده و صدور بخشنامه های متعدد برای جذب سرمایه گذاری در این حوزه، گواه این موضوع است.
کنترل کیفیت و استانداردها، ضرورتی انکارناپذیر
از آنجا که عمده تجهیزات مورد نیاز برای احداث نیروگاه های تجدیدپذیر از خارج از کشور تأمین میشود، کنترل کیفیت و رعایت استانداردهای ملی و بین المللی از اهمیت بالایی برخوردار است. این استانداردها توسط سازمان های بین المللی مانند IEC، UL و ISO ارائه میشوند و طیف وسیعی از موضوعات از جمله عملکرد، کیفیت، مقاومت محیطی، ایمنی، زیست محیطی و نصب و راهاندازی را شامل میشوند.
لزوم ایجاد آزمایشگاه های مرجع و اکرودیته
در حال حاضر اقدامات اولیه برای ایجاد آزمایشگاههای مرجع و اکرودیته انرژی های تجدیدپذیر در پژوهشگاه نیرو و به صورت محدود توسط بخش خصوصی آغاز شده است. ایجاد این آزمایشگاه ها از ورود محصولات نامرغوب جلوگیری کرده و موجب افزایش اعتماد مصرف کنندگان، کاهش هزینه های نگهداری و افزایش طول عمر تجهیزات خواهد شد.
ضرورت تدوین نقشه راه جامع گذار انرژی
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، انرژی و محیطزیست با اشاره به ضرورت تدوین نقشه راه جامع گذار انرژی کشور، خاطرنشان کرد: در چنین سندی، در کنار تأکید بر اهداف سهگانه پایداری زیست محیطی، امنیت انرژی و مقرونبهصرفه بودن انرژی، راهکارهایی از قبیل بهینهسازی مصرف انرژی، بهرهمندی از انرژیهای تجدیدپذیر، استفاده بیشتر از برق در صنعت، حملونقل و ساختمان، روشهای جذب و کاهش کربن و همچنین تنوع بخشی در منابع جدید انرژی پاک مانند هیدروژن مدنظر قرار میگیرد.
برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در کشور، داشتن نقشه راهی دقیق و مشخص ضروری است تا تمام جنبه ها و چالش های این فرآیند به طور مؤثر مدیریت شود. توجه به موضوعاتی از جمله آمایش سرزمین، اولویت بندی توسعه انرژی پذیر در بخشهای مختلف صنعت، کشاورزی و خانگی، هماهنگی با سایر بخش های تولید از جمله نیروگاه های حرارتی، توسعه نیروگاه های هستهای، تنوعبخشی به سبد انرژی کشور و صنایع مکمل انرژی های تجدیدپذیر، در چنین سندی باید لحاظ شود.
نظرات در مورد : دو رکن اساسی برای توسعه پایدار انرژی های تجدیدپذیر در ایران