سونی در بهار سال 2020 کنسول نسل نهمی پلی استیشن 5 را در دو مدل دیجیتال و استاندارد رونمایی کرد. کنسولی که انتظار داشتیم با طراحی V شکل همراه باشد، طرح متفاوتی با خود داشت که برای همگان دور از انتظار بود.
این کنسول که رقیب جدی برای سری ایکس باکس سریز مایکروسافت به حساب میآید، دارای سخت افزاری قدرتمند و در عین حال طراحی جذاب و هیجان انگیز است. اگرچه پیش بینی میشد سونی دو مدل PS5 را رونمایی کند، اما هیچ اطلاعاتی از طراحی و مشخصات سخت افزاری این مدل در دست نبود.
ما در این بخش قصد داریم به بررسی محصول اخیر سونی پلی استیشن بپردازیم تا مشخص شود آیا با کنسولی تمام عیار رو به رو هستیم یا صرفا بروزرسانی شده.
طراحی و ساخت
هر دو کنسول ایکس باکس و پلی استیشن نسل نهمی دارای طراحی خاصی نسبت به نسل پیشین خود هستند. سونی تصمیم گرفت در PS5 به طراحی عمودی روی آورد که متفاوت از طرح و ساختار افقی کنسولهای نسل قبل است.
البته میتوان PS5 را به صورت عمودی یا افقی قرار داد اما همانطور که از ویدئوها تبلیغاتی قابل مشاهده است، بیشتر باید این کنسول را در حال عمودی قرار داد و گاهی اگر با کمبود فضا مواجه شدید، میتوانید به صورت افقی قرار دهید.
طراحی این کنسول در سطحی است که بتواند حس قدرت و هیجان را برای گیمرها ایجاد کند. برخلاف کنسول مایکروسافت که بسیار ساده بوده، سونی و تیم پلی استیشن تصمیم گرفتند به طراحی خاص و هیجان انگیز روی آورند و موفق هم شدند.
PS5 یک کنسول با طراحی V شکل است اما نه به آن صورتی که در طرحهای رندر و دیجیتالی پیش از معرفی مشاهده کردیم. بلکه طرحی قابل تحسین و زیبا برای این مدل در نظر گرفته شد تا بتواند مطابق سلیقه طرفداران باشد.
هنگامی که به پلی استیشن 5 نگاهی میاندازید، حس یک کنسول منحصربفرد و آینده نگرانه در ذهنتان خطور میکند و به وجود میآید. این دقیق همان چیزی است که یک محصول جدید باید به مخاطب و کاربر خود منتقل کند.
طراحی این کنسول بازی با سخت افزار آن سنخیت بسیاری دارد و گویی طراحان و مهندسان سونی سعی کردند در همکاری با یکدیگر دستگاهی را توسعه دهند که چه در ظاهر و چه در سخت افزار و عملکرد بتواند نظر مخاطب را جلب کند.
برخی موارد جزئی در طراحی PS5 وجود دارد که باید به خروجی هوا در قسمت فوقانی اشاره کرد که روی طراحی این دستگاه نقش موثر و مثبتی داشته است. سونی سعی کرده خروجی گرما یا حرارت را منطبق با ساختار و طراحی این کنسول همراه سازد. این یعنی زیبایی ظاهری PS5 بیشتر مدیون همین بخش است که به آن جلوه بسیاری بخشید.
ما همچنین شیفته طرح دو رنگ کنسول نسل نهمی سونی هستیم که قاب بیرونی را میتوانید سفارشی سازی کنید و به رنگ دیگری درآورید. این ویژگی در کنسول مایکروسافت وجود ندارد و شما باید به همان طرح کارخانه بسنده کنید.
در قسمت جلو دستگاه درایو DVD و چند پورت قرار دارد. البته در قسمت عقب نیز چند پورت دیگر قرار گرفته که میتوان به درگاه برق هم اشاره کرد. از آنجایی که PS5 کنسول بزرگی بوده، جای دادن آن امر سادهای نیست و در این میان باید یک محیط مناسب برای جای دادن این دستگاه در نظر گرفت.
به طور کلی باید بیان داشت که پلی استیشن 5 از نظر طراحی و متریال قابل قبول است و میتواند نظر علاقمندان و گیمرهای پلی استیشن را به خود جلب کند.
سخت افزار و راه اندازی
از نظر سخت افزاری سونی بهترینها را برای آن در نظر گرفته و حتی نسبت به پلی استیشن 4 پرو نیز برتری دارد. اگرچه این سخت افزار نسبت به ایکس باکس سریز ایکس ضعیفتر بوده اما اجزای قوی برای آن تدارک دیده شده است.
این اجزا شامل پردازنده ای ام دی Zen 2 با فرکانس 3.5 گیگاهرتزی هشت هستهای، گرافیک با معماری RDNA 2 ای ام دی و قدرت 10.28 ترافلاپس، حافظه رم 16 گیگابایتی با پهنای باند 448 گیگابیت برثانیهای، حافظه ذخیره سازی 825 گیگابایتی SSD با سرعت انتقال داده بالا میشود.
پیکربندی سخت افزاری که سونی در PS5 به کار گرفت، اصلا با PS4 قابل مقایسه نیست و البته انتظار داشتیم چنین پیشرفتی را مشاهده کنیم. به گفته شرکت سازنده، کنسول نسل نهمی میتواند بازیها را با وضوح 4کا/60 فریم برثانیه اجرا کند و پشتیبانی از فناوری رهگیری پرتو نوری هم در این مدل وجود دارد.
اگرچه در بخش سخت افزاری ارتقا قابل توجهی نسبت به نسل قبل وجود دارد، یکی از موارد افولی که رخ داد، کاهش فضای ذخیره سازی است. حافظه SSD این کنسول شاید سریع باشد، اما تنها 825 گیگابایت ظرفیت را در اختیار کاربر قرار میدهد که چندان کافی نیست.
شاید ظرفیت کاهش داشته، اما اضافه شدن SSD به ترکیب کنسول سرعت عملکرد را افزایش داده است که میتوان مسئله کاهش ظرفیت ذخیره سازی را کنار گذاشت. سونی درصدد بوده مدل 1.6 ترابایتی از پلی استیشن 5 را به بازار عرضه کند تا موجب رفع مشکل ظرفیت ذخیره سازی پایین شود.
این کنسول نسل جدید قابلیت ارتقا حافظه SSD را دارا است و به افراد اجازه میدهد تا ظرفیت را ارتقا ببخشند. حال که با بخش سخت افزاری کاملا آشنا شدیم، میتوانیم اطمینان حاصل کنیم پلی استیشن 5 میتواند بازیها را با بهترین کیفیت تصویر و عملکرد اجرا کند.
رابط کاربری و عناوین
از آنجایی که یکسال نشده این کنسول به فروش میرسد، عناوین چندانی برای آن عرضه نشده تا به آنها بپردازیم. انتظار داریم در چند سال آینده سونی انحصاریهای بزرگ را ارائه دهد تا بتواند موردتوجه قرار گیرد.
یکی از نکات مثبت پلی استیشن 5، اجرا سریعتر بازیها بوده و رابط کاربری نیز انیمیشن روانتر پیدا کرده است. تمامی اینها به لطف سخت افزار قویتر و وجود SSD است که توانسته عملکرد بهتری از خود نشان دهد. گذشته از آن سونی رابط کاربری پلی استیشن 5 را نونوار کرده تا به عنوان یک کنسول نسل نهمی، تفاوتی با مدل پیشین خود داشته باشد و بتواند موردتوجه قرار گیرد.
نقطه عطف این کنسول همان وجود SSD بوده که لودینگ در بازیها را به شدت سریع کرده و بازیکنان میتوانند در مدت زمانی کوتاه وارد بازی شده و به تجربه آن بپردازند. اگر به دقت رابط کاربری پلی استیشن 5 را بررسی کنید، نخست اینکه شروع متفاوتی هنگام روشن شدن کنسول مشاهده خواهید کرد. شروعی طلایی در مه و غبار که جلوه زیبایی دارد.
همانطور که گفته شد این کنسول در هنگام لانچ عناوین زیادی برای آن دردسترس قرار نگرفت و اکنون نیز شاهد دردسترس قرار گرفتن بازیهایی نظیر Call of Duty : BO Cold war، Spiderman Miles Morales، FIFA 21 و Assassins Creed Valhalla اشاره کرد.
نکته مهمی که باید درباره پلی استیشن 5 بدانید این است، کنسول نسل نهمی سونی از قابلیت Backward Compatibility بهره میبرد و این یعنی میتوانید بازیهای پلی استیشن 4 را روی این دستگاه تجربه کنید. بنابراین با کمبود بازی رو به رو نیستید.
تجربه گیمینگ روی PS5 بسیار لذت بخش است، بخصوص اینکه وضوح 4کا/60فریم برثانیه را میتوان در گیم پلی بازیها داشت. در بحث حافظه ذخیره سازی محدود نیست، سونی قابلیت ارتقا را تدارک دیده تا افراد بتوانند در صورت نیاز به ارتقا آن بپردازند.
نکته آخر
پلی استیشن 5 کنسول فوق العاده در عملکرد بوده و کافی است بازی را روی آن اجرا کنید تا کیفیت وضوح بالای گرافیکی را در این کنسول شاهد باشیم. سونی سعی داشت این کنسول نسبت به نسل پیشین اختلاف عملکرد بالایی داشته باشد، بنابراین تنها با تجربه گیم پلی روی PS5 میتوان به این مهم دست یافت.
کنسول 500 دلاری سونی مشخصات برجسته در بحث سخت افزاری دارد که به خوبی میتواند رضایت مخاطب را جلب کند. اگرچه در نسل پیشین یعنی پلی استیشن 4 هم برتری نسبت به پلی استیشن 3 مشاهده کردیم اما در برخی موارد این دستگاه شایستگی بسیاری نداشت.
همین امر موجب شد تا نسبت به پلی استیشن 3 از برخی ضعفها بهره ببرد. به صورت کلی اگر به دنبال کنسول بازی همه فن حریف هستید که بتواند رضایت شما را جلب کند، پلی استیشن 5 همان گزینه است.