اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing spondylitis) یا به اختصار AS یک نوع از بیماری های دسته ی آرتریت می باشد که اساسا بر روی ستون فقرات افراد مبتلا تاثیر می گذارد، البته این موضوه در زمان درگیر شدن مفاصل افزایش می یابد. این بیماری اساسا سبب التهاب مفاصل نخاعی یا همان مهره های ستون فقرات شده و می تواند سبب ایجاد در و ناراحتی های مزمن گردد. در مواردی شدید تر و پیشرفته تر التهاب می تواند موجب آنکیلوز (شکل گیری استخوان جدید در ستون فقرات) گردد که این بخش های جدید شکل گرفته در محل های به صورت ثابت و بی حرکت باقی می مانند.
همچنین این بیماری می تواند سبب ایجاد التهاب، سفتی و درد در بخش های دیگر بدن نظیر شانه ها، باسن، دنده ها، پاشنه های پا و مفاصل کوچک بر روی دست و پا گردند. در بعضی از موارد چشم ها نیز درگیر می شوند که به نام ورم ملتحمه یا uveitis شناخته می شود. در برخی از موارد نیز قلب و ریه ها نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. یکی از ویژگی های مشهص از این بیماری دخالت اتصالات ساکرولیایک (SI) در طول پیشرفت این بیماری می باشد. اساسا مفصل SI در پایه ی ستون فقرات قرار گرفته است؛ یعنی دست جایی که ستون فقرات به لگن متصل می شود.
علائم اسپوندیلیت آنکیلوزان
علایم اسپوندیلیت آنکیلوزان : باید به این نکته توجه داشته باشید که دوره ی بیماری AS در هر فرد متفاوت می باشد، در نتیجه شروع علائم نیز متفاوت است. با اینکه علائم به طور معمول در اواخر دوره ی نوجوانی و با آغاز دوره ی بزرگسالی (سنین 17 تا 45 سالگی) نمایان می گردد ولی احتمال دارد در افرادی حتی از دوره ی کودکی نیز آغاز گردد.
تشخیص اسپوندیلیت آنکیلوزان
به طورکلی تشخیص این بیماری بر عهده ی پزشکان روماتولوژیست می باشد و دلیل آن این است که آن ها در دوره ی تحصیل خود برای تشخیص اختلالات مفاصل، عضلات، تاندون ها، رباط ها، بافت های هم بند و یا استخوان ها آموزش دیده اند. اکنون یک معاینه ی کامل نظیر معاینه ی جسمانی، اشعه ی ایکس، تاریخچه ی پزشکی فردی و همچنین سابقه ی بیماری AS در خانواده و انجام آزمایش خون ( از جمله آزمایش HLA-B27) می تواند از شرایط تشخیص باشد.
آیا درمانی برای اسپوندیلیت آنکیلوزان وجود دارد؟ (درمان اسپوندیلیت آنکیلوزان )
هم اکنون هیچ روش درمان شناخته شده ای برای این بیماری وجود ندارد ولی داروهایی به منظور کاهش و مدیریت درد و علائم وجود دارد. بر اساس مطالعاتی که اخیرا صورت پذیرفته است، نشان می دهد که داروهای جدید بیولوژیک می توانند به صورت بالقوه سبب کاهش سرعت پیشرفت این بیماری گردند.
علل شکل گیری بیماریاسپوندیلیت آنکیلوزان
اگرچه دلیل شناخته شده ای نیز برای شکل گیری اسپوندیلیت آنکیلوزان وجود ندارد ولی همگی می دانیم که ژنتیک نقشی کلیدی را در این بحث ایفا می کند. اکثر اشخاصی که به این بیماری مبتلا هستند دارای یک ژن می باشند که نشانگر ژنتیکی آن تولید پروتئین HLA-B27 می باشد. اساسا این نشانگر در بیش از 95 درصد از مردم قفقاز مشاهده شده است اما با تمامی این وجود باید به این موضوع اشاره کنیم که نشانگر HLA-B27 مثبت تنها دلیل ایجاد این بیماری نیست و تنها علائم ایجاد این بیماری را توسعه نمی دهد. دانشمندان اعتقاد دارند که سایر ژن ها به همراه یک عامل محیطی سبب ایجاد عفونت های باکتریایی می گردد که می توانند از عوامل ایجاد بیماری AS باشند. نشانگر HLA-B27 به احتمال نزدیک به 30 درصد از خطر کلی را شکل می دهد ولی ژن های دیگری نیز وجود دارد که با HLA-B27 همکاری می نمایند. اساسا پژوهشگران بیش از 60 ژن را شناسایی نموده اند که با این بیماری مرتبط می باشد؛ از جمله ژن های کلیدی شناسایی شده می توان به ERAP 1, IL-12, IL-17, و IL-23 اشاره نمود.
یکی از فرضیه های کلاسیک این است که احتمال دارد این بیماری زمانی آغاز گردد، دفاع روده شکسته شده و برخی از باکتری ها به جریان خود منتقل گردند و سبب تغییر در پاسخ ایمنی گردد. البته شایان ذکر است که رابطه ی میان بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان و نشانگر HLA-B27 میان گروه های قومی و نژادی بسیار متفاوت می باشد.
چه افرادی در معرض خطر قرار دارند؟
فاکتورهای خطرناکی که فرد را در معرض این بیماری قرار می دهند عبارتند از:
- تست مثبت نشانگر HLA-B27
- سابقه ی خانوادگی
- عفونت های مداوم گوارشی
بر خلاف سایر آرتریت ها و بیماری های روماتیسمی، آغاز کلی این بیماری در اشخاص جوان تر بین سنین 17 تا 45 سال اتفاق می افتد که در عین حال می تواند در افراد بزرگشال نیز تاثیرگذار باشد. هم اکنون محققان مرکز کنترل و پیشگیری (NHANES) تخمین زده اند که حداقل 2.7 میلیون بزرگسال در ایالات متحده در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
ویدئویی از بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان
مطالب مرتبط
- درمان بیماری پارکینسون چیست؟
- بهترین راههای جلوگیری از دیابت و بیماری قند
- بیماری آلبینیسم (زالی) چیست ؟ جلوگیری از بیماری آلبینیسم (زالی)
- بیماری ای بی چیست؟ آیا ای بی درمان دارد؟
در ادامه با زوم تک همراه باشید …
منبع: spondylitis
نظرات در مورد : بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست ؟ آیا اسپوندیلیت آنکیلوزان درمان دارد ؟