در دنیای گرافیک، تنظیمات Color profile در فتوشاپ برای چاپ اهمیت ویژهای دارد و گامی حیاتی در فرآیند آمادهسازی تصاویر برای چاپ است. این تنظیمات، تضمین میکند که رنگهای نمایش دادهشده روی صفحه نمایش با نتیجه نهایی چاپ مطابقت داشته باشد. شاید تعجب کنید که بدانید تنظیمات رنگ پیشفرض فتوشاپ مانع از نمایش صحیح عکسهای شما میشود؛ بنابراین بدون مدیریت صحیح رنگ ممکن است با تفاوتهای چشمگیری بین تصویر دیجیتال و نسخه چاپی مواجه شوید،از این نکته هم نگذریم که این موارد تنها بخشی از دوره آموزش فتوشاپ است ،ما در این مقاله به بررسی اصول انتخاب و تنظیم این پروفایلها پرداختهایم تا کارهای هنری شما با بالاترین کیفیت ممکن چاپ شوند.
تعریف و اهمیت Color Profile
Color Profile که به آن ICC profile هم گفته میشود، مجموعهای از دادهها است که به فتوشاپ یا هر نرمافزار گرافیکی دیگر میگوید که چگونه رنگها را تفسیر کند و نمایش دهد. این پروفایل اطمینان میدهد که رنگهایی که یک طراح در نمایشگر خود میبیند، بهدرستی در چاپگرها، دوربینها و سایر دستگاهها بازتاب داده میشود.
چرا تنظیم Color Profile مهم است؟
رنگهایی که در فتوشاپ مشاهده میکنید، بدون استفاده از پروفایل رنگی مناسب ممکن است با آنچه درنهایت روی کاغذ چاپ میشود، تفاوت قابلتوجهی داشته باشند. این تفاوت میتواند بهدلیل تفاوتهای ذاتی بین نمایشگرها و چاپگرها باشد. تنظیم صحیح Color profile کمک میکند تا با این تفاوتها به بهترین شکل ممکن مقابله کنید و درنهایت یک تصویر چاپشده با بالاترین کیفیت ممکن را داشته باشید.
تنظیمات Color Profile در فتوشاپ برای چاپ
برای تنظیمات color profile در فتوشاپ برای چاپ باید تنظیمات مختلف زیر را در نظر بگیرید:
فضای کاری (Working space)
مفهومی در فتوشاپ بهنام «فضای کاری» (Working Spaces) وجود دارد که در تنظیمات رنگ فوتوشاپ قابل دسترس است.
به منوی Edit > Color Settings بروید.
یک فضای کاری به فتوشاپ میگوید که از کدام «فضای رنگ» (Color Space) برای موقعیتهای مختلف استفاده کند. برای مثال، فتوشاپ از یک فضای رنگ برای نمایش تصاویر روی صفحه استفاده میکند؛ اما برای چاپ از فضای رنگی دیگری استفاده میکند.
فضای رنگ محدوده رنگهای موجود را تعیین میکند. برخی از فضاهای رنگی نسبت به برخی دیگر طیف وسیعتری از رنگها را ارائه میدهند. محدوده خاص رنگهایی که یک فضای رنگی ارائه میدهد به «گاموت» (gamut) رنگ آن معروف است.
چهار گزینه در زیر فضای کاری لیست شدهاند که نشاندهنده چهار موقعیت مختلف هستند. این گزینهها عبارتاند از:
- RGB؛
- CMYK؛
- خاکستری (Gray)؛
- نقطهای (Spot).
RGB فضایی است که فتوشاپ برای نمایش تصاویر روی صفحه استفاده میکند. سه گزینه دیگر (CMYK، خاکستری و Spot) مربوط به چاپ تجاری هستند.
فتوشاپ بهطور پیشفرض فضای کاری RGB را روی sRGB تنظیم میکند. sRGB استانداردی برای نمایشهای وب است. sRGB برای تصاویر RGB که برای وب و بسیاری از نمایشگرهای دیجیتال درنظر گرفته شدهاند، مناسب است؛ اما طبق گفته سایت digital-photography-school.com برای کارهای چاپ توصیه نمیشود؛ زیرا کوچکترین محدوده رنگ را ارائه میدهد.
غیر از sRGB، گزینههای زیر هم وجود دارد که متداولترین آنها عبارتاند از:
- Adobe RGB: این فضای رنگی طیف وسیعتری از رنگها را نسبت به sRGB ارائه میدهد و برای چاپ عکس و همچنین ویرایش عکس در فتوشاپ مناسب است. Adobe RGB توسط بسیاری از چاپگرهای حرفهای پشتیبانی میشود و میتواند رنگهای غنیتر و دقیقتری را نسبت به sRGB چاپ کند.
- ProPhoto RGB: این فضای رنگی بزرگترین گاموت را از بین سه فضای رنگی دارد و برای عکاسانی که میخواهند حداکثر جزئیات رنگ را در تصاویر خود حفظ کنند، مناسب است. ProPhoto RGB اغلب برای ویرایش عکسهای RAW استفاده میشود؛ زیرا این فرمت خام میتواند تمام اطلاعات رنگی را که توسط دوربین ثبت شده است، ذخیره کند. بااینحال، ProPhoto RGB توسط همه چاپگرها و نمایشگرها پشتیبانی نمیشود و ممکن است لازم باشد قبلاز اشتراکگذاری تصاویر خود با دیگران، آنها را به sRGB یا Adobe RGB تبدیل کنید.
چگونگی انتخاب پروفایل رنگی مناسب
انتخاب پروفایل رنگی مناسب بستگی به نوع پروژه و خروجی نهایی دارد:
- برای چاپ روزمره: استفاده از sRGB میتواند کافی باشد؛ زیرا اکثر چاپگرهای خانگی و دفتری با این پروفایل سازگار هستند.
- برای چاپ حرفهای: Adobe RGB یا CMYK انتخابهای بهتری هستند. این پروفایلها دامنههای رنگی گستردهتری را پوشش میدهند و به شما امکان میدهند تا جزئیات بیشتری را در تصاویر نهایی خود داشته باشید.
- برای عکاسی دیجیتال و چاپ آرشیوی: ProPhoto RGB بهترین گزینه است؛ زیرا دامنه رنگی بسیار وسیعی دارد و جزئیات بیشتری را در سایهها و نورهای شدید حفظ میکند.
اگر میخواهید از چاپگرهای تجاری استفاده کنید، بهعنوان مثال برای چاپ بنر، در بخش Working Spaces، CMYK را به پروفایل موردنظر خود تغییر دهید.
سیاستهای مدیریت رنگ (Color Management Policies)
در بخش “Color Management Policies” گزینه “Preserve Embedded Profiles” را در هر سه منوی کشویی انتخاب کنید.
این امکان وجود دارد که علامت تیک کنار دو چکباکس “Profile Mismatches” را بردارید؛ زیرا بعید است براساس هشدارهای آنها اقدامی انجام دهید.
باکس اول”Ask When Opening” درصورتی مفید است که بخواهید بلافاصله بفهمید که آیا فایلی که باز میکنید دارای پروفایل جاسازیشده متفاوتی با پروفایل ویرایش شما است یا خیر. میتوانید کادر دوم “Ask When Pasting” را نادیده بگیرید.
توصیه میشود باکس “Missing Profiles” را تیک بزنید. هنگام بازکردن یک فایل تصویری بدون پروفایل جاسازیشده، گاهی اوقات میتوانید براساس اینکه از کجا آمده است، فضای رنگی صحیح را حدس بزنید و سپس آن پروفایل را به تصویر اختصاص دهید.
در رابطه با علت نیاز به پروفایل رنگ در وبسایت قاصدک سفید آمده است که :
RGB و CMYK را مدلهای رنگ وابسته به دستگاه (device-dependent) مینامیم. از این جهت که رنگی را که در عمل از یک مجموعه مفروض از اعداد RGB یا CMYK به دست میآوریم مختص به دستگاهی است که آن رنگ را تولید میکند. زیرا سیستم RGB و CMYK تنها به دستگاه میگویند چه مقدار رنگ به کار ببرد، آنها چیزی در مورد رنگ حقیقی که دستگاه میتواند تولید کند به ما نمیگویند. دلیل این امر آن است که این اعداد خام و نامفهوم هستند.
تخصیص پروفایل (Assign Profile)
نکته مهمی که باید در مورد تخصیص پروفایل (Assign Profile) در فتوشاپ بدانید، این است که در اکثر مواقع باید آن را دستکاری نکنید. بسیاری از افراد بین این گزینه و تبدیل به پروفایل (Convert to Profile) تمایز قائل نمیشوند که یک اشتباه است.
هنگامی که از “Assign Profile” برای تبدیل فایلها از یک فضای رنگی RGB شناختهشده به فضای دیگر به اشتباه استفاده شود، باعث ایجاد تغییر رنگ میشود.
Assign Profile مقادیر RGB جاسازیشده در یک عکس را بدون هیچ تلاشی برای مطابقت رنگ به یک فضای رنگی متفاوت اعمال میکند که اغلب باعث ایجاد تغییر رنگ زیادی میشود. از این ویژگی فقط در فایلی استفاده کنید که هیچ پروفایل جاسازیشدهای ندارد.
تبدیل به پروفایل (Convert to Profile)
اگر نیاز به تبدیل یک فایل از یک فضای رنگی RGB به فضای دیگر در فتوشاپ دارید، “Convert to Profile” ابزار مناسبی برای این کار است. این ابزار از یک رندرینگ رنگسنجی نسبی برای مطابقت رنگ بین فضاهای رنگی مختلف استفاده میکند. بهعنوان مثال، اگر از Adobe RGB به sRGB تبدیل میکنید، رنگهای خارج از گاموت sRGB با نزدیکترین معادل درون گاموت Adobe RGB مطابقت داده میشوند.
“Convert to Profile” معمولاً برای تبدیل بین فضاهای رنگی RGB استفاده میشود. هنگام تبدیل بین فایلهای RGB، حتی اگر امکان انتخاب سایر گزینهها از منو وجود داشته باشد، ” relative colorimetric” همیشه بهعنوان رندرینگ استفاده میشود.
در رابطه با تنظیم رنگ در وبسایت 24 وب لرن آمده است که :
آیتم های متعددی برای این کار وجود دارند. یکی از آنها Selective Color است. برای استفاده از آن می بایست وارد بخش Image در منوی بالای برنامه شده و Adjustment و سپس Selective Color را انتخاب نمایید. جهت مشاهده تغییرات، Preview را بزنید. برای تغییرات شدید و ملایم می توانید از Relative و Absolute استفاده نمایید. از منوی رنگ، رنگ دلخواه را انتخاب نمایید. با حرکت دادن نوار لغزنده، رنگ مورد نظر دچار کاهش یا افزایش شدت خواهد شد.
اثبات رنگها (Proof Colors)
اگر میخواهید پیشنمایش خروجی رنگ چاپگر را مشاهده کنید، میتوانید از قسمت “Proof Colors” در منوی “view” استفاده کنید. رنگهایی که نمایش میدهد، براساس انتخابی است که در منوی “Proof setup” انجام شده است.
سخن پایانی
تنظیمات color profile در فتوشاپ برای چاپ بهمنظور به دستآوردن بهترین نتایج بسیار حیاتی است. با انتخاب صحیح پروفایل رنگی و هماهنگسازی آن با خروجی چاپی میتوانید اطمینان حاصل کنید که رنگهایی که در مانیتور مشاهده میکنید، بهخوبی و با وفاداری تمام روی کاغذ منتقل میشوند. این فرآیند نهتنها به حفظ کیفیت بصری کارهای هنری شما کمک میکند، بلکه استرس و هزینههای اضافی ناشی از چاپهای تکراری و ناموفق را هم کاهش میدهد.
نظرات در مورد : آموزش نحوه تنظیمات Color profile در فتوشاپ برای چاپ +[ 6 مرحله کامل ]